Există mulți locatari de bloc în România care nu sunt conștienți de normele ce trebuie urmate, ceea ce îi poate face susceptibili la sancțiuni severe. Conform legii 196/2018, toți cei care intră într-un bloc, indiferent de motiv, sunt datori să respecte regulamentul acestuia, nu doar rezidenții.
Proprietarii care efectuează modificări ilegale în apartamente sau schimbă destinația acestora fără a urma procedurile legale, sau care nu colaborează cu Asociația de proprietari în vederea efectuării reparațiilor necesare, se pot confrunta cu amenzi mari,potrivit Click.ro.
De asemenea, sunt strict sancționați cei care refuză accesul pentru intervenții de urgență sau ignoră reparații ce afectează alți locatari.
Modificările neautorizate în locuințe pot atrage amenzi între 5.000 și 10.000 RON. Există cinci greșeli comune făcute de locatarii de bloc care pot duce la sancțiuni.
De exemplu, nedeclararea modificărilor suprafeței utile către Asociația de proprietari poate atrage o amendă între 200 și 1.000 RON.
Totodată, blocarea accesului președintelui Asociației, membrilor comitetului executiv sau personalului calificat pentru efectuarea reparațiilor necesare poate rezulta în amenzi de la 500 la 3.000 RON.
Aceeași sancțiune se aplică și în cazul punerii în pericol a structurii clădirii sau a funcționării instalațiilor, conform Avocatnet.ro.
În plus, proprietarii care neglijează întreținerea sau repararea propriului apartament, cauzând astfel prejudicii vecinilor, se pot alege cu amenzi între 5.000 și 10.000 RON.
„Toți proprietarii, chiriașii, persoanele care locuiesc, cele găzduite temporar sau în tranzit într-un condominiu sunt obligați să respecte regulamentul acestuia”, conform Monitorului Oficial.