Amenzi de până la 10.000 de lei pentru șoferii care nu respectă pietonii. Potrivit H.G. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, la capitolul privind contravențiile se precizează că “stropirea pietonilor, clădirilor și vehiculelor, atunci când pe drumurile publice există apă sau noroi, se sancționează contravențional”.
Citește și: Cod rutier 2024. Veste proastă pentru şoferi, se majorează amenzile de la 1 iulie
Clasele de sancțiuni
Clasa I: 2-3 puncte-amendă;
Clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă;
Clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
Clasa a IV-a: 9-20 puncte-amendă;
Clasa a V-a: 21-100 puncte-amendă.
Potrivit noii legislații, șoferii care traversează albia unui râu de munte cu mașina vor fi supuși la amenzi semnificative, care pot ajunge până la 10.000 de lei.
Legea 176/2024 privind pescuitul și protecția resurselor acvatice vii a intrat în vigoare începând cu 6 iunie și are ca scop principal intensificarea sancțiunilor pentru a descuraja încălcările acestei legislații.
Potrivit noii legi, se pot sancționa cu amenzi de până la 10.000 de lei următoarele activități:
-deținerea, transportul sau comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunile minime legale provenite din pescuitul comercial
-comercializarea capturilor provenite din pescuitul recreativ sau în scop științific
-pescuitul recreativ în habitatele acvatice naturale ale peștilor și altor viețuitoare acvatice
-încălcarea perioadelor de prohibiție și pescuitul în zonele de protecție.
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă turiștii români care aleg să conducă până în Grecia este lipsa de informare cu privire la taxele rutiere. Mulți șoferi nu sunt conștienți de toate taxele care trebuie achitate pe traseu și la ieșirea din Grecia, ceea ce poate duce la surprize neplăcute și chiar amenzi usturătoare. Aceste taxe, combinate cu costurile pentru combustibil, pot face călătoria mai scumpă decât planificat inițial.
Discuțiile pe această temă sunt frecvente pe grupurile de Facebook dedicate călătoriilor spre Grecia. Un exemplu recent este intervenția unui turist român pe un astfel de grup, care a întrebat despre taxele care trebuie achitate și despre recomandările pentru un traseu optim către Thassos. „Mâine plec spre Thassos cu mașina și aș vrea să știu ce taxe ar trebui achitate și dacă recomandați un traseu anume. Până acum am călătorit doar cu avionul” a spus acesta, reflectând îngrijorarea și dorința de a evita eventualele neplăceri legate de costuri neprevăzute.
Răspunsurile membrilor grupului au variat, oferind atât sfaturi utile cât și comentarii mai puțin amabile. Pe de o parte, unii membri au oferit informații detaliate despre taxele care trebuie achitate la diverse puncte de control, cum ar fi vignetele și taxele de autostradă din Bulgaria și Grecia, dar și despre opțiunile de traseu care pot ajuta la economisirea de bani și timp. Pe de altă parte, unii utilizatori s-au arătat mai puțin dispuși să ajute, oferind răspunsuri ironice sau chiar critici la adresa celui care a pus întrebarea.