Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente. Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede obligaţii în plus pentru persoanele care execută lucrări în locuinţă

Renovarea unui apartament după bunul plac al proprietarului, fără să țină cont de măsurile de siguranţă, riscă să vulnerabilizeze structura de rezistenţă a blocului. În cazul unui cutremur, urmările pentru locatari ar putea fi catastrofale.
Irina Dumitrescu
01 feb. 2025, 11:18
Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente. Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede obligaţii în plus pentru persoanele care execută lucrări în locuinţă

Deşi conştienţi de aceste riscuri, mulţi proprietari eludează legea. Nu neapărat din rea-voinţă, ci pentru că obţinerea tuturor autorizaţiilor durează mult, de la câteva luni până la un an.

Avizele sunt obligatorii indiferent de gradul de amplitudine a lucrării, oricât de mică ar fi modificarea făcută, chiar dacă nu vizează structura de rezistență a imobilului.

Citeste si Localitatea unde românii îşi pot cumpăra un apartament de trei camere cu preţul unui Logan la mâna a doua

Primul pas este obținerea unui certificat de urbanism. Acesta ne spune ce documente trebuie să avem pentru obținerea autorizației de construire.

În momentul în care beneficiarii se apucă de lucrări de construire au nevoie de anumite avize și acorduri, printre care și avizul asociației de proprietari, aviz de mediu, aviz de de la Electrica, aviz de la ApaNova ș.a.m.d.

De fiecare dată trebuie obținută o negație că nu se afectează structura de rezistență. Trebuie întocmit un memoriu tehnic și memoriul tehnic ne spune dacă necesită sau nu obținerea avizului. Am avut situații în care s-au desființat debarale, adică pereți neportanți, pereți de un singur strat de cărămidă și unde e necesară obținere autorizației de construire”, explică Sebastian Posea, polițist local Disciplina în Construcții în sectorul 1, pentru Europa Liberă

Ce prevede noua lege a asociaţiilor de proprietari

Noua lege a asociaţiilor de proprietari prevede faptul că pentru orice modificare în locuinţă, oricât ar fi de mică, trebuie înştiinţată asociaţia de proprietari. Lucru pe care nu mulţi proprietari îl fac.

Ceea ce nu se cunoaște este faptul că în noua lege a asociațiilor de proprietari, 196/2018, se menționează faptul că orice fel de astfel de modificări trebuie aduse la cunoștința asociației de proprietari – și nu se întâmplă.

Pe de altă parte, se menționează în mod clar că orice fel de lucrare trebuie realizată în condițiile legii”, afirmă Gabriel Pușcaș, avocat specializat în problemele asociațiilor de proprietari, pentru sursa menţionată anterior.

Amenzi de până la 100.000 lei pentru proprietarii care fac acest tip de modificări în apartamente

Pentru executarea neautorizată a lucrărilor în apartamente se acordă amenzi cuprinse între 1.000 lei și ajung până la 100.000 lei. Este vorba despre lucrări de construire, consolidare, modificare, extindere, reabilitare, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel.

Chiar şi după aplicarea de amenzi, proprietarul apartamentului care a executat lucrări ilegale este obligat să obţină avizele necesare. În acest scop, are la dispoziţie un interval cuprins între trei şi nouă luni.

Citeste si Anunț important pentru proprietarii de apartamente. Se mărește pragul neimpozabil pentru cei ce își închiriază locuința

În procesul verbal pe care îl întocmim, noi aplicăm și un termen de intrare în legalitate sau de obținere a autorizației”, explică Sebastian Posea, polițist local Disciplina în Construcții Sector 1.

Construirea ilegală sau modificările în construcția existentă pot avea drept urmare, în cele mai grave cazuri, o sesizare penală, dacă au loc într-o zonă protejată.

În cazul faptelor de natură penală, judecătorul este cel care trebuie să emită o ordonanță prin care să dispună sistarea lucrărilor considerate ilegale.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Alimentele pe care medicii neurologi nu le consumă niciodată. Mulți români le cumpără, deși pot fi periculoase
Capital.ro
Cutremur la Casa Regală. S-a sinucis. Ea a fost un războinic feroce. A fost o luptătoare
Playtech.ro
Ce a ajuns să facă Iohannis de când nu mai e preşedinte? Românii nu au putut crede. Şi ţinuta i-a uimit datorită...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Construcția istorică de la granița României care unește destine. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai mare și iubită actriță. A fost de o frumusețe rară. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte