Autoritățile locale inventariază terenurile cu ambrozie, iar peste câteva zile vor începe să trimită somații proprietarilor, pentru ca aceștia să ia măsuri de distrugere a ambroziei. Cei care nu-şi curăţa terenurile de ambrozie riscă amenzi de până la 5.000 de lei, potrivit avocatnet.ro.
Legea 62/2018 îi obligă pe proprietarii de terenuri din România ca până la data de 30 iunie a fiecărui an să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, “pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”. Până la finalul lunii iunie, autorităţile locale verifică starea terenurilor.
În perioada 1 – 15 iulie, vor fi trimise primele avertismente către proprietarii de terenuri cu ambrozie. Dacă nu se conformează, începând cu 16 iulie și până la 31 octombrie, proprietarii de terenuri cu ambrozie care nu s-au conformat avertismentelor date de autorităţile locale pot fi amendaţi.
Amenzile pentru necurăţarea terenurilor de ambrozie pot fi cuprinse între 1.000 și 5.000 lei.
Tot ce trebuie să știi despre alergia la ambrozie. Simptome, tratament și ce alimente să eviți
Am intrat în sezonul alergiilor la ambrozie. Aproximativ 5% dintre români sunt afectați. Ambrozia poate cauza rinita alergică, cunoscută și sub denumirea de „febra fanului”.
Simptomele în cazul alergiei la ambrozie sunt asemănătoare cu alte forme de alergie la polen. Cele mai întâlnite simptome sunt:
Persoanele dianosticate cu alergiela ambrozie ar trebui să ia medicamente cu două săptămâni înainte de începerea sezonului de polenizare.