Amenzi de până la 70 de mii de lei pentru desfăşurarea de activităţi publice în clădirile cu risc seismic

Începând din 22 noiembrie, desfăşurarea de activităţi publice în clădirile cu risc seismic ar putea fi amendată cu până la 70.000 de lei, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.
Filip Stan
22 nov. 2015, 11:46
Amenzi de până la 70 de mii de lei pentru desfăşurarea de activităţi publice în clădirile cu risc seismic

Prevederile sunt incluse în Legea nr. 282/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

Organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, care implică aglomerări de persoane, vor fi interzise. Acestea vor putea fi reluate doar după terminarea lucrărilor pentru creşterea siguranţei la cutremur.

„Se interzic organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente şi/sau temporare în spaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) şi altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei existente”, este punctat în noua lege.

Este vorba, mai exact, de spaţiile publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, realizate pentru desfăşurarea de activităţi ce implică aglomerări de persoane. Aici sunt încadrate spaţiile pentru comerţ, sălile de spectacol, sălile de expoziţii, sălile de lectură, structurile turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea, potrivit avocat.net.

Proprietarii sau administratorii construcţiilor/spaţiilor din aceste construcţii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice,  şi asociaţiile de proprietari care nu vor respecta noua interdicţie vor risca să primească amenzi cuprinse între 50.000 şi 70.000 de lei. Pe deasupra, autorităţile locale competente nu le vor emite autorizaţii de funcţionare pentru spaţiile în cauză.

Citeşte şi

În prezent, legislaţia stabileşte că există patru clase de risc seismic: clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a şi clasa a IV-a.

Proprietarii, administratorii şi asociaţiile de proprietari vor avea obligaţia de a supraveghea clădirile

Deoarece scopul este atenuarea efectelor unui potenţial dezastru provocat de cutremure, reducerea riscului seismic al construcţiilor este o acţiune complexă de interes naţional.

Citeşte şi

„Reducerea riscului seismic al construcţiilor constituie o acţiune complexă, de interes naţional, în contextul atenuării efectelor unui potenţial dezastru provocat de cutremure şi cuprinde măsuri de intervenţie la construcţiile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acţiuni seismice”, se arată în Ordonanţa de Guvern nr. 20/1994.

Astfel, după cum reiese din modificările prevăzute în Legea nr. 282/2015, proprietarii şi administratorii de construcţii, precum şi asociaţiile de proprietari, vor avea obligaţia de a acţiona pentru:

• urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor din proprietate/administrare;

• expertizarea tehnică, de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, a construcţiilor existente care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acţiuni seismice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie;

• transmiterea concluziilor raportului de expertiză tehnică şi a încadrării construcţiei în clasă de risc seismic către autorităţile administraţiei publice locale competente, precum şi către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, în vederea asigurării monitorizării acţiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv înscrierii în partea I a cărţii funciare a imobilului a clasei de risc seismic în care a fost încadrată construcţia existentă;

• aprobarea deciziei de intervenţie şi continuarea acţiunilor de proiectare a lucrărilor de intervenţie şi execuţia efectivă a acestora, în funcţie de concluziile fundamentale din raportul de expertiză tehnică.

În prezent, ordonanţa Executivului dispune că, în cazul acţiunilor pentru creşterea siguranţei la cutremure a construcţiilor, este vorba de proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru:
• consolidarea sistemului structural sau a elementelor structurale în ansamblu;
• repararea elementelor nestructurale;
• demolarea parţială a unor elemente structurale/nestructurale, cu/fără modificarea configuraţiei şi/sau a funcţiunii existente a construcţiei;
• introducerea unor elemente structurale/nestructurale suplimentare;
• introducerea de dispozitive antiseismice pentru reducerea răspunsului seismic al construcţiei existente.

În plus, lucrările de intervenţie pot include, de la caz la caz, printre altele, hidroizolaţii, termoizolaţii, repararea/înlocuirea instalaţiilor/echipamentelor aferente construcţiei, demontări/montări, debranşări/branşări, finisaje la interior/exterior şi îmbunătăţirea terenului de fundare.

DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Spynews
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Bzi.ro
Ei sunt câștigătorii Casa Iubirii, sezonul 3! Fanii emisiunii de la Kanal D nu se așteptau la asta
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra un apartament cu 3 camere la doar 20.000 de euro. E mobilat și complet utilat, iar în apropiere ai magazine, dar și o benzinărie
Capital.ro
Decizia care l-a înfuriat pe Călin Georgescu. A fost emis ordin de protecție
Playtech.ro
Cum arată Andreea Esca atunci când nu apare la TV. Imagini rare celebra prezentatoare TV
DailyBusiness
Criza alegerilor din România. Procurorii, pe pauză în plină anchetă despre implicarea Rusiei și atacurile cibernetice! „Au fost sărbători, da?”
Adevarul
Romeo și Julieta din Tulcea, cei doi adolescenți găsiți morți, s-au aruncat de la peste 20 de metri înălțime în Cariera Bididia. Nu au avut nicio șansă
wowbiz.ro
Pensii mărite pentru acești români! Câți bani vor primi în plus de la stat
Spynews
CRBL a vorbit despre intervențiile la care a apelat. Ce alte îmbunătățiri vrea să își mai facă artistul
Spynews
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Evz.ro
Dispar cele mai bune produse. Nimeni nu-și imaginează viața fără ele
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine sunt adolescenții în vârstă de 15 ani găsiți morți pe un câmp din Tulcea. Cei doi ar fi trăit o poveste de dragoste interzisă și au fugit de acasă
Cancan.ro
BREAKING | Dani Mocanu a fost condamnat la închisoare! Câți ani de pușcărie a primit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
StirileBZI
Ce ajutoare sociale se acordă în 2025: Câţi bani primesc şomerii și mamele cu copii mici
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, pune sub semnul întrebării datele alegerilor prezidențiale
MediaFlux
VIRUSUL NOU din China e în ROMÂNIA! Avem PRIMUL CAZ. Cum ne FERIM de HMPV
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Vacanțe de vis mai aproape: zboruri directe din România spre Ibiza, Gran Canaria și Palma de Mallorca, din vara 2025