AMENZI DUBLE pentru nerespectarea normelor privind calitatea în construcţii

Noile prevederi privind calitatea construcțiilor și instalațiilor aferente acestora, referitoare la perioadele minime de garanție și dublarea amenzilor ce pot fi acordate, a intrat miercuri în vigoare.
Filip Stan
25 aug. 2016, 16:31
AMENZI DUBLE pentru nerespectarea normelor privind calitatea în construcţii

Contractele încheiate între părți trebuie să prevadă, de miercuri, o perioadă minimă de garanție. Durata acesteia va fi de 5 ani pentru construcțiile încadrate în categoriile de importanță A și B (construcții de importanță excepțională sau deosebită, de genul baraje înalte, reactoare nucleare, clădiri de cult, monumente de arhitectură, căi ferate, șosele, poduri, porturi, aeroporturi de interes național, muzee, arhive și biblioteci de importanță națională), de 3 ani pentru construcțiile încadrate în categoria de importanță C (construcții de importanță normală, de genul clădiri de de locuințe cu mai mult de două niveluri, construcții industriale sau social-culturale), respectiv de 1 an pentru construcțiile încadrate în categoria de importanță D (construcții de importanță redusă, de genul clădiri de locuințe cu parter sau parter și un etaj).

Perioada de garanție se prelungește cu perioada remedierii defectelor calitative constatate în acest interval, scrie digi24.ro. Totodată, intervențiile la construcțiile existente (incluzând lucrări de desființare parțială, consolidare, reparație, modernizare, modificare, extindere, reabilitare sau renovare) se efectuează în baza unei expertize tehnice întocmite de un expert tehnic atestat şi, după caz, în baza unui audit energetic.

Mai mult, investitorii au și obligația efectuării recepției la terminarea lucrărilor de construcții, precum și a recepției finale la expirarea perioadei de garanție. La rândul lor, proprietarii construcțiilor sunt obligați să dea construcția în folosință doar după admiterea recepției la terminarea lucrărilor.

Cu o sumă cuprinsă între 20.000 de lei și 40.000 de lei vor fi sancționate, printre altele:

– executarea unei construcții noi, intervenția la o construcție existentă sau desființarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizare și executare.

– realizarea de modificări, transformări, modernizări, consolidări fără proiect verificat de specialişti atestaţi conform prevederilor legale.

– încălcarea prevederilor referitoare la cerinţele fundamentale aplicabile construcţiilor, prevăzute în reglementările tehnice în vigoare la data contractării proiectării şi, respectiv, a execuţiei lucrărilor.

– realizarea de construcţii fără proiecte sau pe bază de proiecte neverificate de specialişti atestaţi conform prevederilor legale.

– recepţionarea construcţiei de către investitor cu încălcarea prevederilor legale.

– elaborarea de proiecte incomplete, care prezintă soluţii neconforme sau care conţin neconcordanţe între diferitele secţiuni ale acestora.

– darea în folosință a construcției înainte de recepția la terminarea lucrărilor.

Cu o sumă cuprinsă între 10.000 de lei și 20.000 de lei vor fi sancționate, printre altele:

– realizarea de construcţii fără specialişti responsabili tehnici cu execuţia, autorizaţi sau care deţin certificate echivalente, recunoscute în condiţiile legii.

– nepredarea cărţii construcţiei de către investitor proprietarului, respectiv documentaţia privind proiectarea şi documentaţia privind execuţia, la recepţia la terminarea lucrărilor.

– necompletarea şi nepăstrarea cărţii tehnice a construcţiei conform prevederilor legale.

– neamenajarea terenurilor ocupate temporar pentru aducerea lor la starea iniţială, la terminarea lucrărilor de construcţii.

Cei sancționați pot plăti jumătate din amendă în termen de 48 de ore de la data luării la cunoștință a sancțiunii. Mai mult, pe lângă amenzi, vor putea fi însă aplicate și sancțiuni complementare, precum suspendarea certificatului de atestare tehnico-profesională specialiștilor din construcții.

Citeşte şi Eurostat: România, cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din UE în luna decembrie

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile pe final de an. Este important să faci asta pentru a avea noroc și bunăstare
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Marcel Ciolacu va demisiona de la conducerea PSD dacă nu ajunge în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni