Românii care stau la bloc și intenționează să își închidă balconul nu pot face acest lucru fără acordul asociației de proprietari și al primăriei, deoarece pot primi o amendă record, care să le golească buzunarele.
Românii trebuie să cunoască faptul că pot realiza anumite lucrări în locuință fără vreun aviz. Totuși, în funcție de modul în care lucrările la apartament sunt realizate, acestea pot necesita obținerea unei autorizații, în special dacă aceasta implică modificări care să afecteze în mod semnificativ structura sau aspectul exterior al clădirii.
Legea arată că există sancțiuni usturătoare pentru astfel de modificări ilegale, care mai mult ca sigur vă vor goli buzunarele. Amenzile sunt atât de mari încât pot ajunge la echivalentul prețului unei mașini noi.
Legea nr. 50/1991 reglementează autorizarea executării lucrărilor de construcții și prevede sancțiuni pentru închiderea ilegală a balconului. Acestea sunt cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei pentru persoanele care încalcă legea.
Modificările aduse prin Legea nr. 21/2023 arată că lucrările care nu modifică structura de rezistență sau aspectul arhitectural al clădirii pot fi efectuate fără a fi necesară o autorizație de construcție în mod prealabil, însă închiderea balconului poate necesita obținerea acesteia.
Pentru a închide balconul, dacă acest lucru implică modificări la structura acestuia, trebuie să depuneți o solicitare la Biroul de Avize și Acord Unic din Primăria de care aparțineți. Cererea trebuie să fie însoțită de acordul scris al asociației de proprietari, precum și de o documentație tehnică elaborată de un proiectant autorizat.
Conform Legii nr. 50/1991, autorizația obținută pentru închiderea balconului este valabilă pentru câteva luni, în funcție de complexitatea lucrărilor.
În cel mai rău caz, se poate ajunge chiar la pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 1 an, însă numai în cazul în care imobilul în cauză este un monument istoric sau se află într-o zonă protejată de lege.