Românii care stau la casă pot fi „ușurați” de 1.000 de lei de către oamenii legii dacă fac această simplă greșeală. Fără să își dea seama, cei care stau la casă pot să fie sancționați de polițiști dacă nu cunosc foarte bine reglementările legale.
În multe orașe, dar și la sate, trotuarele sunt deseori invadate de mașini, motociclete sau chiar trotinete, iar șoferii nu reușesc să găsească niciun loc de parcare. Astfel, măsura găsită de mulți este cea a parcării mașinii pe trotuar, chiar în fața propriei case. Totuși, Codul Rutier 2025 interzice această practică.
Citește și : PENSII 2025. Ce impozit pe pensie plătesc seniorii după anularea indexării TABEL
Rolul trotuarului este, în principal, de a permite pietonilor să circule în afara carosabilului, astfel că, în cazul în care parcați pe trotuar, se consideră că îi veți pune în pericol, deoarece nu au altă opțiune decât să circule pe stradă. Legea interzice parcarea și pe trotuarul din fața casei.
O altă prevedere din Codul Rutier arată că șoferii pot primi amenzi chiar dacă parchează pe trotuarul din fața propriei case, deoarece acesta este spațiu public, fiind obligați să lase cel puțin un metru liber pentru a permite circulația pietonilor, acolo unde parcarea pe trotuar este permisă.
Citește și : Încă o lovitură pentru bugetari. Se anunță primele concedieri la stat
Conform noilor reglementări din Codul Rutier, românii pot rămâne mai săraci cu minimum 405 lei dacă parchează ilegal pe trotuar. Dacă șoferul este prins pentru staționare neregulamentară, amenda poate să depășească 1.000 de lei, sancțiuni valabile și în cazul parcării pe spațiul verde.