O simplă postare pe Facebook cu preferințele politice exprimate clar poate aduce o amendă în valoare de 50.000 de lei. Asta, potrivit unei ordonanțe de guvern care a fost adoptată la începutul anului și se aplică în prezent, pe parcursul campaniei electorale. În același timp, experiții politici și specialiștii în social media susțin că legea nu este clară și că deschide calea spre abuzuri și încălcarea libertății de exprimare.
Potrivit AEP, orice român poate fi considerat actor politic pentru că legislaţia prevede că sunt „actori politici” candidaţii la prezidenţiale, partidele care îi susţin, membrii acelor partide. Dar dincolo de acest lucru, AEP spune că poate fi considerat „actor politic” orice persoană fizică sau juridică ce promovează un obiectivele politice ale unui partid sau ale unui candidat.
În numai o săptămână de campanie, Biroul Electoral a cerut eliminarea a peste 200 de postări de pe rețelele de socializare, pe motiv că încalcă ordonanța de guvern. Printre cei avizați se numără profesorul Adrian Papaghi și fostul judecător Cristian Danileț. Sancțiunile pot urca până la 50.000 de lei.
„În cazul acestor decizii clar se face referire la impactul pe care îl are o persoană. Dar de unde tragem o linie? Adică 10.000 de urmăritori e mult? 200.000 e mult? 5.000 e puțin? Cred că aici e un grad de subiectivism”, a spus Septimius Pârvu, analist politic, potrivit Observator News.
Pe de altă parte, Dragoș Stanca, expert în social media, a declarat că „Atâta timp cât nu avem claritate ce înseamnă o postare plătită, exprimată în spațiul digital cu intenția de a ajuta un candidat sau altul versus o postare care exprimă o opinie a unui cetățean, indiferent câți followeri are, putem asista la măsuri care degradează nivelul democratic și este un pericol”.
Astfel, orice persoană care postează pe rețelele de socializare un text în favoarea sau în defavoarea unui candidat poate fi încadrat la această prevedere legislativă.
Citește și: Ilie Bolojan, anunţ înaintea alegerilor prezidenţiale din luna mai