Crăciunul se apropie cu pași repezi, motiv pentru care toată lumea se pregăteşte să cumpere brad pentru a fi împodobit frumos. Mulţi români, însă, aleg să transporte bradul de Crăciun cu mașina, fără să ştie că sunt anumite lucruri de care trebuie să ţină cont pentru a nu fi opriţi de poliţişti în trafic și amendați.
Când cumperi bradul de Crăciun şi trebuie să îl transporţi acasă cu maşina, trebuie să afli cum poţi face asta fără să fii amendat de polițiștii români. Puţini conducători auto ştiu că încalcă legea în anumite situaţii, fiind luaţi prin surprindere atunci când sunt traşi pe dreapta de către oamenii legii.
Ține cont că numărul de înmatriculare nu trebuie să fie ascuns de crengile pomului, acest lucru fiind interzis prin lege. Se referă la regula legată de obturarea plăcuţelor de înmatriculare.
Potrivit legii, amenda este între 9 şi 20 puncte. Având în vedere că punctul de amendă este de 165 de lei, maximul poate fi de 3.300 de lei. De asemenea, se reţine certificatul autoturismului de înmatriculare.
Prin urmare, șoferii români care nu dețin remorcă sau dubă ar trebui să aleagă un brad care poate fi depozitat în interiorul autoturismului. Dacă acesta este transportat în portbagaj, trebuie dus cu scaunele din spate rabatate, capătul inferior al portbagajului trebuie să fie îndreptat către șofer și să se sprijine direct pe spătar sau pe cel al pasagerului din față.
În cazul în care bradul iese mult în afara maşinii, trebuie să-l asiguri cu frânghii, ba chiar să pui “steagul roşu”. Această regulă este obligatorie dacă pomul este cu un metru mai mare decât maşina, potrivit ADAC.
Dacă doreşti să transporţi bradul de Crăciun pe acoperişul maşinii, atunci trebuie să ştii că acest lucru este posibil doar în cazul în care autoturismul are montate şine sau un portbagaj de acoperiş de care poate fi legat pomul.
La fel de important este să eviţi manevrele bruşte, dar şi să adaptezi viteza de rulare, pentru a te asigura că bradul nu va cădea în timpul mersului.
O altă veste proastă pentru şoferii din România este majorarea amenzilor odată cu creşterea salariului minim. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, cea mai mică sancţiune va fi de peste 400 de RON, în timp ce amenda maximă pe care un şofer o poate primi în ţara noastră va fi de peste 20.000 de lei!
Conform legii din România, un punct de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut. Acum, valoarea acestuia a fost plafonată la 165 de lei, cât era 5% din venitul minim din ianuarie 2024. De la începutul anului 2025, însă, situația se va schimba, astfel că amenzile rutiere vor creşte cu peste 20%.