COD RUTIER 2017. Buna dispoziție se poate risipi instantaneu, în cazul în care călcați excesiv pedala de accelerație. Punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie, care de la 1 februarie a ajuns la 1450 de lei.
Viteza excesivă vă poate face pieton pentu 90 de zile, iar banii de vacanţă pot ajunge la Poliţia Rutieră.
Astfel, cu două punte amendă, respectiv 290 de lei, se va pedepsi depăşirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatata, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.
Cu trei punte amendă, respectiv 435 de lei, se va pedepsi depăşirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.
Citeşte şi ACŢIUNE A POLIŢIEI ROMÂNE, pentru siguranţa BICICLIŞTILOR. S-au dat peste 3000 de amenzi
Cu patru puncte amendă, respectiv 580 de lei, se va pedepsi depăşirea cu 31 -40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.
Cu şase puncte amendă, respectiv 870 de lei, se va pedepsi depăşirea cu 41 -50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate si verificate metrologic.
Depăşirea cu 50 de km/h a vitezei legale se sancţionează cu 9-20 de puncte amendă, plus suspendare permisului pentru 90 de zile.
Poliţiştii de la Rutieră vă pot sancţiona însă şi dacă circulaţi prea încet. Astfel, conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv se sancţionează cu două sau trei puncte amendă, respectiv 290-435 de lei.