Printre primele sarcini ale zilei, în cazul șoferilor, se numără dezghețarea și dezaburirea mașinilor. Însă nu doar participanții la trafic trebuie să fie atenți la îndepărtarea de gheață și zăpadă, dimineața. Românii sunt obligați, prin lege, să curețe stratul de gheață și/sau zăpadă – și nu numai – inclusiv din fața locuințelor lor, altfel riscă amenzi uriașe.
Ordonanța de Guvern nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale stabilește reguli că fiecare român este obligat să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul casei în care locuiește, chiar și țurțurii. Porțiunea de drum din dreptul gospodăriei unde se parchează mașina trebuie, de asemenea, să fie curată.
Avertizările de tipul „Atenție, cad țurțuri!” nu sunt neapărat relevante. În cazul unui pericol, ele fac ca răspunderea pentru repararea prejudiciului să fie împărțită între proprietar și victimă. Totuși, proprietarul locuinței va trebui să scoată bani din buzunar pentru nerespectarea prevederilor legale.
Ordonanța nu stabilește și cuantumul sancțiunilor financiare, ci revin în sarcina autorităților locale. Consiliile locale emit hotărâri în cadrul cărora se stabilesc valoarea amenzilor și alte obligații.
În București, locuitorii sunt obligați să își curețe drumurile din fața caselor în maximum 24 de ore după încetarea zăpezii. Amenzile sunt stabilite prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010 și pot varia între 200 și 500 de lei.
În Ploiești, sancțiunile financiare sunt cuprinse între 500 și 1.500 de lei. În Cluj-Napoca, amenda pentru necurățarea trotuarelor și/sau neîndepărtarea țurțurilor de pe acoperiș poate fi cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. La Sibiu, pedeapsa este mai mică, amenda maximă fiind în valoare de 200 de lei.