Conform sursei citate, medicul care a folosit dezinfectatul de mâini, asistenta de sală, dar și spitalul au primit amenzi mari de la Direcția de Sănătate Publică. Numai că aceasta nu este nici pe departe singura măsură care trebuie luată.
Astfel, Vasile Cepoi, președintele ANMCS, consideră că în acest caz medicii sunt cei care nu au reușit să gestioneze situația în care s-au aflat. Mai mult, Cepoi crede că medicii ar trebui să fie pregătiți pentru asemenea situații limită încă din timpul rezidențiatului.
De asemenea, Spitalul Floreasca avea protocoale pentru pregătirea pacientului în vederea operației, dar acestea nu au fost respectate. În acele protocoale era specificat ce substanțe trebuie folosite pentru curățarea tegumentului. „În Franţa, de exemplu, în 2018 au avut două astfel de situaţii şi echivalentul francez al autorităţii de control a elaborat un ghid de utilizarea a riscurilor utilizării bisturiului electric, care prevede atribuţiile fiecărui membru al echipei. Noi o să elaborăm acest ghid împreună cu specialiştii din domeniu cu societaea profesională şi comisiile min sănătăţii şi vom impune un program naţional în toate spitalele în care se foloseşte electrochirurgie”, mai declară Vasile Cepoi.
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a decis să suspende acreditarea Spitalului Floreasca, pentru că incidentul nu a fost raportat de către conducerea unității medicale.
Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei a deschis un dosar penal de ucidere din culpă în acest caz.
Citește și: