Amenzi uriaşe, chiar de 100.000 de lei! Sunt vizaţi toţi românii care stau la case

Conform Legii 50/1991, este nevoie de o autorizație de construire pentru gard, mai puțin în situația în care reparațiile la acesta nu modifică structura de rezistenţă sau arhitectura construcţiei.
Alina Costache
10 apr. 2023, 10:08
Amenzi uriaşe, chiar de 100.000 de lei! Sunt vizaţi toţi românii care stau la case

Împrejmuirea unui teren fără autorizație de construcție se sancționeaza conform legii cu amenzi cuprinsă între 1.000 RON și 100.000 RON și obligativitatea intrării în legalitate într-un termen stabilit prin procesul verbal ori cu obligativitatea demolării gardului.

Orice construcție, indiferent de tipul acesteia, trebuie să aibă o autorizație de construcție pentru a putea fi realizată. În caz contrar, se pot aplica amenzi ce se ridică și la 100.000 de lei, conform Legii nr. 50/1991.

De asemenea, trebuie respectate regulile privind înălțimea gardului, distanța față de proprietatea vecină și aspectul estetic. În cazul în care gardul este construit în mod corect și în conformitate cu legea, acesta poate aduce un plus de valoare proprietății și poate oferi mai multă intimitate și securitate.

Amenzi usturătoare la bloc. Cât te costă să pui zambile în grădină fără autorizaţie de la primărie. Alte sancţiuni aberante din lege

Deci, dacă te aflii în situația în care vrei doar să renovezi un gard deja existent, fără a îi modifica structura de rezistență existentă, atunci poți să îl renovezi fără autorizație de construire. Însă, dacă dorești să îți faci un gard nou cu fundație, atunci te aflii sub incidența legii și ai nevoie de autorizație de construire.

Pentru obținerea unei autorizații de construire ai nevoie de mai multe documente și avize în funcție de specificul construcției. Astfel, ai nevoie de documentele din care reiese faptul că ai achitat toate taxele legale și de certificatul de urbanism în termen de valabilitate (valabilitatea este de un an de zile de la data emiterii acestuia).

De asemenea, ai nevoie de titlul asupra terenului și construcțiilor, toate actele doveditoare necesare, dar și avizele care reies din certificatul de urbanism, la zi. Nu în ultimul rând, ai nevoie de proiectul de gard pentru executarea acelor lucrări care implică o construcție și planul de situație și memoriul tehnic.

Anunţ important pentru cei care au casă la curte. Amenzi uriaşe mai ales primăvara şi toamna, când plouă abundent. Ce este „picătura streşinii”

Este important să luăm în considerare toate prevederile legale atunci când ne construim gardul, pentru a evita amenzi uriașe. În acest sens, trebuie să obținem autorizația de construcție necesară de la primăria locală și să respectăm regulile privind înălțimea gardului, distanța față de proprietatea vecină și aspectul estetic. În cazul în care gardul este construit în mod corect și în conformitate cu legea, acesta poate aduce un plus de valoare proprietății și poate oferi mai multă intimitate și securitate.

Obținerea autorizației de construire a gardului cu fundație. De unde o poți obține și cât costă?

În general, pentru a obține o autorizație de construire ai nevoie de o serie de documente și avize în funcție de specificul construcției. Toate informațiile de care ai nevoie pentru această „aventură” se regăsesc în Certificatul de Urbanism. Dacă dorești să te informezi despre acest certificat, ți-am scris un articol special în care îți prezentăm ce este un certificate de urbanism și detaliile aferente acestuia, în articolul “Ce este certificatul de urbanism și cum se obține acesta?”.

Pentru a obține autorizația de construire a gardului, trebuie să mergi la primăria pe raza căreia se află terenul, și să depui o cerere pentru emiterea autorizației. Alături de acestă cerere, va trebui să depui și următoarele documente:

  • Certificat de urbanism în termen de valabilitate (valabilitatea este de un an de zile de la data emiterii acestuia)
  • Titlul asupra terenului și construcțiilor
  • Avizele care reies din certificatul de urbanism
  • Proiectul de gard pentru executarea acelor lucrări care implică o construcție
  • Documentele care arată faptul că au fost achitate toate taxele
  • Planul de situație și memoriul tehnic

Valabilitatea autorizației de construire: ai timp 1 an!

Perioada de valabilitate a autorizatiei de construcție a gardului este de 12 luni. Se presupune un termen legal care impune inceperea lucrarilor in termenul dat, de 12 luni calendaristice. In caz contrar, tot procesul este considerat nul si actele depuse nu mai sunt valabile. Asadar, după ce ai obținut autorizația, trebuie să începi construcția gardului în decursul unui an calendaristic.

Efectele omisiunii de a obține autorizație de construire, atunci când aceasta este obligatorie pot avea mai multe consecințe negative, cum ar fi: sancțiunea contravențională, desființarea construcțiilor, precum și posibilitatea atragerii unor neînțelegeri cu vecinii, care ar putea intenta o acțiune în instanță.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru anul 2025, zodie cu zodie. Ce vor păți Berbecii, Racii și Leii este unic
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. Au apărut documentele. Anunțul CNSAS
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Medicamentele care lipsesc din farmacii. Este o criză uriașă
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
E BOMBA începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Caracal. Anunțul făcut de mama Luizei Melencu: S-a conectat...
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Călin Georgescu lansează acuzații și avertismente către politicienii români
MediaFlux
Carnagiu în Columbia. Peste 80 de persoane ucise ca urmare a eșecului negocierilor guvernului cu Armata de Eliberare Națională
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mașina electrică vs automobilul cu combustie: cât se poate supraviețui în ger? (Video)