Un proiect de lege propune creșterea sancțiunii impuse angajatorilor care nu acordă salariul minim garantat în plată. Modificările propuse sunt pe două paliere, adică va crește limita maximă a amenzii și amenda se va aplica per salariat. Chiar și cu aceste amenzi propuse, pentru angajatorii mari care încalcă legea repetat sau în mod semnificativ, sancțiunile pot rămâne insuficiente, întrucât nu depășesc niciodată valoarea totală de 200.000 de lei, indiferent de numărul de angajați afectați, scrie avocatnet.ro.
În prezent, nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară se sancționează în Codul muncii cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei. Contravenția de la art. 260 alin. (1) lit.a) este în așa fel formulată că nu implică câte o amendă pentru fiecare persoană găsită în situația de a fi plătită sub minimul legal: „a) nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, cu amendă de la 300 lei la 2.000 lei”. Cu alte cuvinte, angajatorul primește o amendă pentru toți angajații găsiți în reregulă. Chiar dacă are 20 de angajați pe care îi plătește sub minimul garantat în plată, firma primește o amendă de maximum 2.000 de lei.
Citește și: Guvernul înregistrează cel mai mare sprijin acordat producătorilor agricoli în ultimii 34 de ani
În proiectul de lege aflat în dezbatere publică se propune sancționarea mai dură a celor care nu plătesc salariul minim garantat. Ma exact, amendă ar fi cuprinsă între 3.000 la 5.000 de lei pentru fiecare persoană identificată de inspectori în această situație. Totuși, maximul amenzii per angajator va fi de 200.000 de lei.
„a) nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil, cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul
minim brut stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”, prevede varianta din proiectul în dezbatere a art. 260 alin. (1) lit.a) din Codul muncii.
Pe de o parte, amenda nu mai e unică, ci acordată pentru fiecare persoană identificată în această situație, iar, pe de altă parte, limitele amenzii sunt ceva mai mari ca acum.