Amenzi usturătoare pentru această categorie de români. Reprezentantul unei asociaţii din Cluj a fost amendat pentru o astfel de cauză, dar a obținut anularea sancțiunii în instanță.
Președintele unei asociații de locatari a contestat o amendă de 2.500 de lei primită de la Poliția Locală pentru că nu a răspuns în termenul de 10 zile celor cinci solicitări trimise într-o singură zi de unul dintre locatari.
În proces, reclamantul a arătat că este președintele asociației de proprietari de aproximativ patru ani, de când s-a mutat în bloc, iar unul dintre locatari face diverse sesizări către asociația de proprietari, precum și plângeri împotrivă conducerii asociației de proprietari către diverse instituții.
Președintele asociației de proprietari amendat de Politia Locala a arătat că i-a răspuns vecinului care a depus sesizările după 14 zile pentru că în perioada în care ar fi trebuit să răspundă sesizărilor era în concediu de odihna. Președintele asociației a mai arătat că, desi se afla în concediu, a răspuns prompt solicitărilor locatarului pe email, însă acesta „este cunoscut că fiind o persoana care reclama des și continuu nereguli referitoare la raporturile de vecinătate”.
Judecătoria Cluj-Napoca a anulat amenda de 2.500 de lei, din care președintele de asociație a plătit jumătate, arătând că, deși legea îl obligă pe președintele unei asociații „să răspundă în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora”, președintele amendat avea o justificare: era în concediu.
„Este adevărat că președintele asociației de proprietari nu a răspuns exact în 10 zile la cele 5 sesizări din 03.08.2020, însă având în vedere că s-a dovedit că locatarul …. este singurul care înregistrează aceste plângeri la asociația de proprietari, că sesizările acestuia sunt formulate în mod continuu, inclusiv la diverse instituții publice, precum și faptul că în perioada ….. președintele asociației de proprietari se afla în concediu în străinătate, instanță apreciază că procesul verbal de contravenție este netemeinic întocmit și se impune a fi anulat”, se arata în sentință, care nu este definitiva, putând fi atacata cu apel.