Amenzi usturătoare pentru cei care întind rufele pe balcon. Primăria din Constanţa a adoptat un regulament potrivit căruia cei care întind rufele la balcon sau bat covoarele în faţa blocului riscă amenzi de până la 2.500 de lei.
”Sunt prevăzute amenzi pentru toate contravențiile ce fac parte din acest regulament. Sunt amenzi diferențiate între persoane fizice și persoane juridice iar ele se situează de la câteva sute de lei până la 2.500 de lei, cea mai mare amendă”, a spus Alin Vintilă, purtător de cuvânt Primăria Constanța, potrivit redacţia.ro.
Autorităţile au luat această decizie în speranța că va schimba înfățișarea blocurilor.
Citeşte şi AMENZI pentru cei care scutură lenjeria pe geam sau balcon
Reamintim că în luna februarie Primăria Alba Iulia a lansat în dezbatere publică regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodăria municipiului, dar și constatarea și sancționarea faptelor care constituie contravenții.
O decizie identică a fost luată și în Timișoara, în 2017.
“Fiecare îşi usucă aşa hainele, la geam că n-avem unde. Am auzit de amenzi, dar n-am ce face”, a precizat un locatar la momentul respectiv.
Autoritățile au decis să-i amendeze şi pe cei care bat covoarele în spatele blocului ori scutură diverse lucruri pe fereastră.
“Se acţionează de regulă de către Poliţia Locală, pe baza sesizărilor cetăţenilor. Când cetăţenii fac sesizări, poliţia descinde la faţa locului”, spunea Nicolae Robu, primar al municipiului Timișoara în 2017.
Legislația în prezent în vigoare prevede că documentația necesară obținerii autorizației de construire pentru efectuarea de lucrări de închidere a balcoanelor și logiilor trebuie să cuprindă și un memoriu de arhitectură, care trebuie să includă și acordul vecinilor pentru derularea lucrărilor.
„Pentru lucrări de închidere a balcoanelor/logiilor existente se va emite autorizație de construire în baza unei documentații de autorizare cu conținut simplificat având următorul cuprins: memoriu de arhitectură, releveu, fațadă, propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor și avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/spațiul aflat în proprietatea solicitantului, indiferent de funcțiune”, prevede Legea în vigoare, în urma modificării din toamna anului trecut.