Amenzi usturătoare pentru părinţii care-şi iau copiii în vacanţe în timpul cursurilor. Se fac controale pe aeroporturi

Absentarea de la cursurile școlare cu scopul de a pleca în vacanță reprezintă încălcarea obligațiilor școlare și poate fi amendată cu până la 2.500 de euro. Valoarea amenzii variază în funcție de stat și pornește de la un minim de 500 de euro, până la 2.500 de euro.
Filip Stan
28 mart. 2024, 08:57
Amenzi usturătoare pentru părinţii care-şi iau copiii în vacanţe în timpul cursurilor. Se fac controale pe aeroporturi
Românii riscă o amendă de până la 2.500 de euro dacă pleacă în vacanță cu copilul

Țările europene aplică amenzi și închisoare pentru părinți, dacă își iau copiii de la școală pentru a merge în vacanță. De exemplu, românii care s-au stabilit în Germania și care doresc să vină în țară cu un copil de vârstă școlară pot fi amendați cu 2.500 de euro de statul german.

Școlarizarea este obligatorie de la 6 la 16 ani în Germania. Conform legislației germane, părinții care decid să plece în călătorii cu copiii în timpul anului școlar trebuie să țină cont de consecințele financiare ale absenței acestora. Părinții riscă să fie amendați dacă își scot copilul de la școală fără permisiunea directorului. Aceștia pot fi urmăriți penal pentru delicte repetate.

Absentarea de la cursurile școlare cu scopul de a pleca în vacanță reprezintă încălcarea obligațiilor școlare și poate fi amendată cu până la 2.500 de euro. Valoarea amenzii variază în funcție de stat și pornește de la un minim de 500 de euro, până la 2.500 de euro.

Poliția federală a început de câțiva ani să verifice în acest sens familiile cu copii de vârstă școlară, mai ales pe aeroporturi. Dacă nu au scutire oficială de la școală, lucrurile pot degenera. Certificatul medical nu este valabil în acest caz pentru că se consideră că, dacă acești copii pot călători, pot fi prezenți și la școală.

În Germania este interzis să plecați în vacanță cu copilul în timpul anului școlar. Însă, este posibilă solicitarea unui concediu școlar pentru o anumită perioadă de timp. Pentru a primi permisiunea din partea directorului instituției, trebuie depusă o cerere specială, disponibilă la secretariatul fiecărei școli.

În ultimii ani, şi alte țări europene au implementat reguli stricte privind absența de la școală. În timp ce mulți părinți pot fi tentați să-și scoată copiii din școală pentru a merge în vacanțe în afara programului școlar, există consecințe legale serioase pentru această acțiune în diverse țări europene, iar noi îți vom spune care sunt acestea.

„Există cu siguranță o tendință a părinților dispuși să înfrunte mânia școlilor pentru a obține o ofertă mai bună”, a declarat pentru Euronews Travel Liz Mathews, director general la Flight Centre UK.

Amendă de până la 2.500 de euro pentru românii care părăsesc țara cu un copil înscris într-un ciclu de învățământ

După ce a intervievat părinții cu privire la acest fenomen în 2022, agenția de turism a constatat că 67% dintre ei au luat în considerare posibilitatea de a-și lua copiii de la școală pentru a-și asigura o vacanță mai ieftină.

În prezent, în Marea Britanie, părinții pot fi amendați cu sume cuprinse între 60 de lire sterline (68 de euro) și 2.500 de lire sterline (2.846 de euro) pentru că își iau copiii de la școală. Cu toate acestea, 36% dintre părinții chestionați au declarat că ar lua în considerare includerea acestei amenzi în costul final al vacanței, dacă ar fi mai ieftin în general.

Ziarul britanic The Independent a relatat în februarie că o familie de patru persoane care zboară de la Londra la Geneva ar plăti de 16 ori mai mult dacă ar călători în timpul vacanței intersemestriale față de o săptămână mai devreme.

Pentru unele călătorii, diferența este mai puțin tentantă. Zborurile dus-întors de la Londra la Menorca costă aproximativ 120 de lire sterline (140 de euro) la începutul lunii iulie. Trei săptămâni mai târziu, când școlile britanice sunt în vacanța de vară, aceleași zboruri costă 143 de lire sterline (167 de euro).

În Austria, școlarizarea este obligatorie între șase și 15 ani. În cazul în care școala raportează autorităților o absență neautorizată de peste trei zile consecutive, părinții riscă amenzi cuprinse între 110 și 400 de euro sau până la două săptămâni de închisoare. Mai mult de trei absențe nejustificate pot fi considerate infracțiuni administrative.

Se taie bursele „de merit” ale corigenţilor şi repetenţilor. 8500 de elevi cu medii sub 5 nu mai primesc bani din septembrie 2024
Absența poate fi solicitată la Ministerul Educației, cu o motivare corespunzătoare. În cazul în care nu se oferă un motiv aprobat și părinții nu răspund la o cerere de informații, copiii lor ar putea fi exmatriculați din școală, iar părinții ar putea fi supuși unor vizite bisăptămânale din partea serviciilor de asistență socială pentru tineret din Austria.

În Franța, prezența la școală este obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. Absența autorizată poate fi acordată din diverse motive, inclusiv pentru „urmărirea de către copil a reprezentanților săi legali (deplasare în afara vacanțelor școlare)”, potrivit site-ului guvernului francez.

Părinții care nu sunt în măsură să justifice absența copilului lor sau care mint cu privire la aceasta riscă o amendă de 135 de euro. În cazul în care absențele compromit educația copilului dumneavoastră, riscați doi ani de închisoare și o amendă de până la 30.000 de euro.

În Olanda, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de cinci ani până la 16 ani. Absenteismul școlar poate fi amendat cu 100 de euro pe zi, până la un maxim de 600 de euro pe familie pentru o săptămână și 900 de euro pentru două săptămâni. În Norvegia, școlarizarea este obligatorie de la vârsta de șase ani până la 16 ani.

Concediul de până la două săptămâni poate fi acordat de către directorul școlii dacă este în interesul educației copilului.

Se pot da amenzi părinților care își iau copiii de la școală fără a obține permisiunea. Cu toate acestea, aceste amenzi sunt aplicate de obicei numai în cazul în care un copil a lipsit de la școală în mod repetat sau pentru o perioadă lungă de timp.

În Spania, școlarizarea este obligatorie de la trei la 16 ani. Absenteismul se poate solda cu amenzi, pedepse cu închisoarea de la trei la șase luni și, în cazuri extreme, cu pierderea drepturilor părintești. Cu toate acestea, aceste reguli tind să fie mai degrabă disuasive decât aplicate.

Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie
Amenzile variază, deoarece sunt stabilite la nivel local de către municipalități. În general, acestea sunt plafonate la 1 500 de euro pentru cazurile grave, dar în Madrid pot ajunge până la 30 000 de euro. Cu toate acestea, amenzile sunt susceptibile de a fi aplicate numai în cazurile în care un copil lipsește mai mult de 20 % din ore într-o lună.

În România, absența de la școală în afara vacanțelor prevăzute este, de asemenea, reglementată prin lege. Potrivit legislației românești, părinții sunt obligați să asigure prezența copiilor lor la școală și să respecte calendarul academic stabilit de autorități. Absențele nejustificate sunt sancționate conform prevederilor legale, care pot include amenzi financiare și alte măsuri disciplinare. În plus, conform ultimei ordonanţe de urgenţă, la 10 absenţe se taie bursele şcolare, indiferent de media elevului.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Program de Paște 2025 pentru Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan, Profi, Penny sau Mega Image. Orarul supermarketurilor în perioada 18 – 22 aprilie
Capital.ro
Cea mai mare actriță s-a stins. A lăsat în urmă o moștenire artistică greu de egalat. Va rămâne în inimile tuturor
Playtech.ro
Alocaţie pentru copii 2025. Cine mai primeşte ajutorul de la stat în funcţie de...
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Anunț de la Casa de Pensii. Document obligatoriu pentru pensionari
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un cântăreț uriaș. Ne-a lăsat comori pe note muzicale. A cântat pentru toți și a murit în tăcere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Abia acum a ieșit la iveală al patrulea deces de la spitalul Sf. Spiridon din Iași. Este vorba de o doctoriță de 56 de ani
MediaFlux
Traian Băsescu intervine în alegeri! Anunț despre Nicușor Dan și Elena Lasconi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți