AMENZI usturătoare pentru românii care stau la bloc şi încalcă această regulă. Sumele se dublează în cazul firmelor

Viața într-un bloc de apartamente aduce avantaje și comoditate, dar implică și un set de reguli pe care toți locatarii trebuie să le respecte pentru a menține o atmosferă plăcută și o calitate a vieții ridicată.
Mircea Filipescu
07 nov. 2024, 15:09
AMENZI usturătoare pentru românii care stau la bloc şi încalcă această regulă. Sumele se dublează în cazul firmelor

De la respectarea orelor de liniște până la întreținerea curățeniei, traiul la bloc necesită o atenție deosebită față de nevoile și confortul celorlalți. Cu toate acestea, numeroase conflicte între vecini apar din cauza comportamentelor nepotrivite, iar unele situații devin repetate surse de tensiune și pot atrage chiar sancțiuni.

Viața la bloc produce diverse situații de conflict, care se repetă frecvent. Cele mai întâlnite motive de dispută

Inundațiile: O inundație accidentală dintr-un apartament poate produce daune în locuințele vecine și pe casa scării. Acest tip de incident adesea generează discuții aprinse, mai ales atunci când părțile implicate nu reușesc să cadă de acord asupra răspunderii și a despăgubirilor.

Excrementele câinilor lăsate pe trotuar: Proprietarii de animale de companie trebuie să colecteze excrementele câinilor de pe spațiile publice, în caz contrar riscând să provoace nemulțumiri în rândul vecinilor și să fie sancționați de autoritățile locale.

Muzica la volum maxim și zgomotele puternice: Fie că este vorba despre muzică dată tare, petreceri nocturne sau țipete și certuri, zgomotele excesive sunt una dintre cele mai comune surse de conflict. Respectarea orelor de liniște este esențială într-o comunitate de bloc, unde locatarii își doresc să aibă parte de liniște în special în timpul nopții și în weekenduri.

Deținerea de animale de companie: Mirosul sau zgomotele provocate de animalele de companie, în special în cazurile în care sunt foarte multe animale într-un apartament, pot cauza disconfort vecinilor.

Deversarea apelor uzate și spălatul hainelor sau al mașinii în fața blocului

O altă problemă frecvent întâlnită este deversarea apelor uzate, care este considerată periculoasă pentru mediu. Potrivit Legii nr. 107/1996, deversarea de substanțe precum uleiul de motor sau antigel în sol este sancționată, având un impact negativ asupra pânzei freatice, scrie EVZ. În București, de exemplu, spălarea mașinilor este interzisă pe spațiile publice sau pe spațiile verzi, inclusiv în spatele blocului. Amenzile pentru această abatere sunt cuprinse între 200 și 500 de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul persoanelor juridice pot ajunge la 1.000 de lei.

De asemenea, chiar și spălatul hainelor în fața blocului este descurajat, întrucât apa uzată, care poate conține detergenți și alte substanțe chimice, ajunge în sol, afectând mediul.

Ce faci în caz de inundație?

Una dintre situațiile delicate și des întâlnite la bloc o reprezintă inundațiile, care pot afecta nu doar apartamentul propriu, ci și pe cele ale vecinilor. În cazul în care un apartament este inundat, fie din cauza unei probleme interne, fie din cauza vecinilor, soluția recomandată este o înțelegere amiabilă. Proprietarii ar trebui să comunice eficient, să stabilească responsabilii și să convină asupra unui plan de reparații și despăgubiri, evitând astfel un conflict major.

Pentru chiriași, responsabilitatea revine proprietarului locuinței, care trebuie să se ocupe de gestionarea situației. Dacă există asigurare de locuință, costurile pot fi parțial acoperite de poliță, reducând astfel impactul financiar asupra proprietarilor sau chiriașilor implicați.

Traiul la bloc poate fi o experiență plăcută atunci când toți locatarii își respectă obligațiile și dau dovadă de considerație față de ceilalți. De la curățenie și liniște până la respectarea normelor de mediu, comportamentul fiecărui locatar influențează atmosfera generală din comunitate. Totuși, în cazurile în care aceste norme nu sunt respectate, asociațiile de proprietari și Poliția Locală pot interveni pentru a asigura respectarea regulilor și sancționarea celor care perturbă ordinea și bunul simț.

Citeşte şi: Țăranii, verificați la sânge de ANSVSA. Reguli stricte pentru bunicuțele care vând în piețe

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Este sau nu nevoie de autorizație pentru aerul condiționat la bloc? Ce spune legea în 2025
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Un gigant mondial vine să investească în România. Se înregistrează o premieră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Donald Trump, lovitură pentru Putin! Liderul SUA a anunțat după bombardarea Kievului
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”