America, după dezastru: Marea curăţenie. Obama avertizează că „pericolul nu a trecut”

America încearcă să-şi revină după una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istorie. În acest timp, bilanţul superfurtunii devine tot mai sumbru: zeci de morţi, sute de case complet distruse şi pagube de zeci de miliarde de dolari. Dezastrul este "sfâşietor pentru întreaga naţiune", a spus Barack Obama, care a vizitat zonele afectate de uraganul Sandy.
Romania TV
01 nov. 2012, 06:51
America, după dezastru: Marea curăţenie. Obama avertizează că

Spitalele din New York se confruntă cu o adevărată provocare după trecerea ciclonului Sandy, penele de electricitate şi lipsa generatoarelor obligând deja trei instituţii să evacueze sute de pacienţi, repartizaţi către alte spitale.

După Spitalul Coney Island (sud-est) şi New York University Hospital (NYU, la sud de Manhattan), Spitalul Bellevue a fost evacuat complet miercuri, din cauza pagubelor suferite.

Miercuri dimineaţa New Yorkul s-a trezit în ambuteiaje uriaşe, iar într-un semn simbolic de revenire la normal, primarul Michael Bloomberg a tras clopotul marcând redeschiderea pe Wall Street.

Primarul a anunţat totodată că numărul morţilor în metropolă a ajuns la „cel puţin 37”. „Avem câteva decese în plus” şi bilanţul este „de cel puţin 37 de morţi”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, anunţând că oraşul, devastat de furtună, va începe să distribuie apă şi hrană în cartierele rămase fără apă şi curent electric. Cele mai multe dintre persoane au murit după căderea unor copaci peste casele sau vehiculele lor. Unele au fost electrocutate de firele electrice îmbibate cu apă sau fost găsite înecate în cartierele inundate din oraş, potrivit poliţiei.

Printr-o repornire progresivă a două dintre aeroporturi, a traficului autobuzelor şi anumitor magazine, New Yorkul îşi regăsea o aparenţă de normalitate. Oamenii lucrează de zor pentru a curăţa oraşul.

Însă peste 500.000 de locuinţe nu aveau electricitate, dintre care jumătate în Manhattan. Şcolile erau în continuare închise, iar aproape toate tunelurile şi metroul se aflau în continuare sub apă. Trei spitale au fost evacuate. Reţelele de telefonie şi feroviară erau afectate, în continuare, de numeroase perturbări, iar aproximativ 2.800 de zboruri erau anulate în aeroporturile din zona de coastă.

Vor fi necesare zile pentru revenirea la normal, au avertizat autorităţile.

Metroul din New York, inundat parţial din cauza Uraganului Sandy, va începe să funcţioneze „în mod limitat” joi, a anunţat guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, într-o conferinţă de presă.

Ciclonul a afectat Consiliul de Securitate al ONU, ai cărui membri au fost nevoiţi să se mute din cauza pagubelor provocate de creşterea nivelului apelor.

Ciclonul Sandy a provocat pagube şi la situl Memorialului 11 septembrie, care marchează locul atentatului comis la 11 septembrie 2001 împotriva Turnurilor Gemene World Trade Center.

Barack Obama a promis miercuri susţinere din partea statului federal persoanelor sinistrate de către ciclonul Sandy.

Preşedintele american Barack Obama, aflat în vizită în zonele afectate de urgan, a avertizat că pericolul nu a trecut. Liderul de la Casa Albă i-a asigurat pe oameni că vor primi ajutor.

„Inimile noastre sunt alături de famiilile care i-au pierdut pe cei dragi. Este adevărat că din cauza pregătirilor, pierderea de vieţi omeneşti a fost mai mică decât ar fi putut să fie, însă pentru acele familii, evident, lumea lor a fost dezbinată. Trebuie să ne asigurăm că toţi cei care au pierdut persoanele iubite ştiu că se găsesc în gândurile şi rugăciunile noastre. Vorbesc în numele întregii ţări”, a declarat Barack Obama, preşedintele Statelor Unite.

În acest timp, în statele lovite de uragan, oamenii încearcă să vadă ce mai pot recupera. Mai multe oraşe americane arată acum că după război. Oraşe întregi au fost acoperite de apă, iar sute de case au fost luate de uragan. Mulţi nici măcar nu şi-au mai găsit locuinţele.

Ca să cureţe în urma uraganului, SUA trebuie să cheltuiască circa 40 de miliarde de dolari.

Din Haiti, până în Canada, furtuna a curmat peste 120 de vieţi. Costurile pentru înlăturarea efectelor uraganului sunt estimate la 40 de miliarde de dolari, numai în Statele Unite.

Mitt Romney şi-a reluat campania electorală în totalitate, în Florida (sud-est), şi se confrunta cu o situaţie delicată în privinţa discursurilor adresate susţinătorilor, fără să îl atace în mod direct pe preşedintele democrat în exerciţiu, în plină situaţie de criză.

La rândul său, Obama va reveni la cursul normal al turneurilor sale electorale intense, cu doar câteva zile înainte de alegeri. El este aşteptat joi, succesiv, în Wisconsin, iar apoi în Colorado şi Nevada, principalele două state-cheie din vest.

Alegerile prezidenţiale se vor desfăşura marţea viitoare.

Citeşte şi: Apocalipsa, după uraganul Sandy. Imagini cutremurătoare de pe Coasta de Est GALERIE FOTO

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 3 august 2024. Berbecii sunt binecuvântați, viața li se schimbă
Capital.ro
Lege pentru românii care au casă la curte. Vecinii sunt obligați. Trebuie să aibă aprobare
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
Avertisment de la ANAF! SE SCHIMBĂ LEGEA
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
„Pensionare” anticipată prin metode simple. Cum poți atinge independența financiară.
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
💣 de la ”Insula Iubirii”! Au divorțat, dar încă locuiesc împreună cu Tanța Blonda! 😲
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Drama ascunsă de regretatul Nicu Covaci. Mama solistului a fost ucisă cu sânge rece în urmă cu 22 de ani
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați să anunțe. Trebuie să obțină neapărat acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Reacții ale liderilor politici după moartea lui Nicu Covaci
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERILE din SUA! TRUMP, învins deja de KAMALA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?