BBC trece în revistă principalele departamente şi agenţii afectate.
– Ministerul Apărării: Cei 1,4 milioane de militari activi din armata SUA rămân la datorie, dar cam jumătate dintre cei 800.000 de angajaţi civili ai ministerului vor fi nevoiţi să-şi înceteze lucrul, cu excepţia anumitor activităţi care ţin de ‘asigurarea securităţii naţionale’. Totuşi, acei angajaţi care vor continua să lucreze o vor face fără bani. Un responsabil cu finanţele ministerului a precizat că cei care vor veni la lucru îşi vor primi salariile retroactiv.
– Ministerul Energiei: Majoritatea agenţiilor ţinând de acest minister, care are în total 13.814 angajaţi, vor fi închise, iar în total doar 1113 dintre salariaţi vor continua să lucreze. Este vorba în principal de responsabilii cu arsenalul nuclear al SUA şi cu funcţionarea centralelor şi reţelei de electricitate.
– Ministerul Comerţului: Cea mai mare parte din cei 46.420 de salariaţi ai ministerului vor rămâne acasă – 40.234. Personalul de la Administraţia pentru oceane şi atmosferă va continua însă să realizeze rapoartele privind vremea şi condiţiile de trafic. Vor mai rămâne pe baricade şi câţiva angajaţi ai Biroului pentru industrie şi securitate, care supervizează exporturile.
– Ministerul Transportului: Activităţile care ţin de acest departament, de la controlul traficului aerian la inspecţiile privind materialele periculoase, vor fi în continuare asigurate de 36.987 din cei 55.467 de salariaţi ai săi. Îşi va continua lucrul şi personalul de monitorizare a lansărilor spaţiale comerciale, în timp ce între activităţile suspendate se numără inspecţiile de securitate şi programul de testare a angajaţilor pentru prevenirea folosirii de droguri.
– Institutul Smithsonian: Dintre cei 4202 de angajaţi ai acestui for, care regrupează muzee şi centre de cercetare din Statele Unite, majoritatea rămân acasă – 3514. Complexul National Zoo şi 19 muzee şi galerii vor fi închise. Totuşi, 688 de salariaţi vor continua să vină la serviciu pentru a „proteja viaţa şi proprietatea” – adică, personalul de securitate, de întreţinere şi cei care se ocupă de îngrijirea şi hrănirea animalelor de la grădina zoologică.
– Serviciul pentru parcurile naţionale: Majoritatea celor 24.645 de angajaţi vor rămâne acasă, fiind chemaţi în continuare la lucru doar 3266, în esenţă pentru a putea răspunde la situaţii de urgenţă apărute în aceste zone protejate, care vor fi închise în această perioadă. Nici Statuia Libertăţii, monument naţional aflat în gestiunea acestui serviciu, nu va putea fi vizitată.
– Ministerul Securităţii Interne: Cam 86% din cei peste 230.000 de angajaţi ai ministerului vor fi exceptaţi de la „închiderea” guvernului – majoritatea membrilor Gărzii de coastă, Administraţiei pentru securitatea transporturilor, ai Serviciului secret şi ai altor agenţii de aplicare a legii -, iar angajaţii serviciilor pentru cetăţenie şi imigraţie vor continua să prelucreze aplicaţiile pentru „cartea verde”.
– Ministerul Justiţiei : Din nou, cea mai mare parte a celor 114.486 de angajaţi – circa 96.744 – vor face excepţie şi vor continua să lucreze, inclusiv toţi agenţii Poliţiei federale, FBI
– Ministerul Sănătăţii: Mai puţin de jumătate dintre salariaţii acestuia vor continua să vină la lucru, dar Centrul pentru controlul şi prevenirea maladiilor va continua să asigure „sprijinul minim pentru a proteja sănătatea cetăţenilor SUA”.
– Ministerul Educaţiei: Are în total 4225 de angajaţi, din care 4013 vor rămâne acasă, iar restul de 212 vor veni probabil în continuare la lucru timp de o săptămână. Dacă blocajul durează mai mult de şapte zile, ar putea fi chemaţi la lucru încă circa 30 de angajaţi. Totodată, cele circa 22 de miliarde de dolari rezervate şcolilor de stat şi care urmau să fie distribuite la 1 octombrie vor ajunge la destinatari, această susţinere vizând între altele educaţia copiilor din medii sărace şi a celor cu dizabilităţi.
– Serviciile poştale ale SUA: Poşta, care se autofinanţează, va continua să funcţioneze ca de obicei.