„Salutăm programul de reforme economice convenit între primul ministru grec şi partidele de coaliţie, şi afirmarea publică a sprijinului din partea principalelor economii europene”, a declarat secretarul american al Trezoreriei Timothy Geithner într-un comunicat.
„Este un ansamblu foarte solid şi foarte dificil de reforme ce merită sprijinul comunităţii internaţionale şi al FMI. Statele Unite încurajează FMI să sprijine acest acord”, a adăugat el.
Partenerii Greciei din cadrul zonei euro, dintre care miniştrii de finanţe se vor întâlni luni la Bruxelles, ar trebui să se pună de acord asupra unei soluţii pentru ca Atena să evite insolvabilitatea.
FMI, care a acordat Atenei în mai 2010 un împrumut de 30 de miliarde de euro, în cadrul unui plan de salvare internaţional de 110 miliarde de euro, a rămas mut în ultimele luni asupra chestiunii unui nou împrumut, aminteşte AFP. Statele sale membre sunt divizate asupra oportunităţii de a finanţa în continuare o ţară ce nu şi-a îndeplinit toate angajamentele.
Statele Unite, primii acţionari ai Fondului, au suficiente drepturi de vot în cadrul instituţiei de la Washington pentru a bloca singure orice decizie.
Potrivit Wall Street Journal, FMI intenţionează să contribuie cu un nou plan de ajutor internaţional de 13 miliarde de euro.