Cozile interminabile din supermarketurile din SUA le-au amintit românilor de perioada comunistă, când așteptarea pentru alimente era ceva obișnuit. În prezent, americanii ajung să aștepte chiar și o oră pentru a cumpăra ouă.
Lanțuri cunoscute de supermarketuri precum Costco, Kroger și Whole Foods au început să limiteze numărul de ouă pe care clienții le pot cumpăra, din cauza unei crize majore de aprovizionare. Cu toate acestea, limita nu este atât de mică: un client poate cumpăra maximum 3 cartoane de ouă, ceea ce în America înseamnă 72 de ouă.
Criza din America a fost cauzată de epidemia de gripă aviară (Highly Pathogenic Avian Influenza – HPAI), care a dus la sacrificarea a milioane de păsări și a declanșat o adevărată frenezie în rândul cumpărătorilor. În mediul onșine circulă mai multe videoclipuri cu rafturi golite în doar câteva minute. Un utilizator TikTok a postat un clip în care se observă cum întreaga secțiune de ouă a unui magazin Costco a fost golită în mai puțin de 10 minute.
@shophocho #costco #eggs #birdflu ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey
Mai mulți utilizatori și-au exprimat părerea pe rețelele de socializare:
„Ouăle pentru mine sunt ceva secundar. Niciodată în viață nu mi-aș pierde timpul stând la coadă pentru ouă, lol.”
„Cum adică?! Limită de 3 pachete de 24 de ouă? CINE ARE NEVOIE DE 72 DE OUĂ?! Eu nu cred că folosesc atâtea într-un an.”
„Râdem din Canada.”
„Înțeleg că brutăriile și restaurantele au nevoie de ouă, dar oamenii obișnuiți?! DE CE MÂNCAȚI ATÂTEA OUĂ?!”
„Chiar sunt atât de esențiale încât să petreci atâta timp cumpărându-le?”
Totodată, supermarketurile au început să pună afișe cu noile restricții. Whole Foods și Costco se numără printre magazinele care permit achiziționarea a cel mult 3 cutii de ouă pe client, în timp ce Trader Joe’s impune un plafon de 12 ouă pe zi pentru fiecare client.
Experții au avertizat că această criză va continua în contextul în care gripa aviară continuă să afecteze fermele din Statele Unite. Potrivit economistului Bernt Nelson, peste 136 de milioane de păsări au fost afectate de virus din 2022 până în prezent.
Prețurile ouălor au crescut cu 53% în ianuarie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, iar în ultima lună, prețurile au sărit cu 15,2%. Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estimează că, până la finalul lui 2025, prețurile ouălor vor crește cu încă 20%.
Citește și: Cea mai consumată băutură se scumpește după deciziile lui Trump. Cum influențează politica SUA prețurile