Economistul Karl Widerquist , profesor asociat în cadrul Universităţii Georgetown din Qatar, a reamintit, referitor la acest subiect, faptul că în urmă cu 10 ani, numai 12% dintre respondenţii sondajelor de opinie susţineau ideea unui venit de bază universal.
Între timp, lucrurile s-au schimbat şi în momentul actual, 48 % dintre americani susţin această idee, potrivit noilor sondaje.
Aplicarea acestei măsuri ar însemna un sistem prin care guvernul federal să trimită regulat cecuri tuturor americanilor, indiferent dacă aceştia au o slujbă unde sunt remuneraţi şi indiferent de veniturile pe care le au, potrivit cnbc.com
Ideea nu este numai a Americii. State ca Finlanda sau Canada au deja un asemenea program. Iar în Kenya, de pildă, venitul de bază este administrat de o societate nonprofit, GiveDirectly. Şi India, care o populaţie de 1,3 miliarde de cetăţeni vrea să stabilească un venit universal.
Iar exemplele pot continua şi în alte ţări şi pe alte continente.
În ciuda criticilor sceptici faţă de stabilirea unui venit de bază pentru fiecare cetăţean, care cred că banii daţi fără muncă îi face pe oameni leneşi, experţii au demonstrat că, din contră, un asemenea venit îi stimulează să muncească, sunt mai sănătoşi şi echilibraţi psihic şi nu în ultimul rând, le ridică moralul, trezindu-le astfel interesul pentru activitate.