Descifrarea viitorului nu mai este doar apanajul astrologilor sau al vrăjitorilor. Un grup de cercetători israelieni, de la Institutul de Tehnologie Technion, în colaborare cu specialişti de la Microsoft, au pus la punct un sistem revoluţionar, care poate anticipa viitorul şi poate prezice când şi unde vor izbucni noi epidemii.
Potrivit descopera.ro, acest software a fost realizat pe baza articolelor apărute ultimele decenii din New York Times, dar şi pe baza altor date disponibile pe Internet. Eric Horvitz, cercetător la Microsoft Research, afirmă că atunci când sistemul a fost testat folosindu-se date istorice, rezultatele au fost extraordinare.
Astfel, pornind de la ştirile referitoare la seceta din Angola din 2006, sistemul a lansat un avertisment cu referire la posibilitatea unei epidemii de holeră, deoarece datele istorice arătau că epidemiile de holeră erau mai probabile în anii ce urmau perioadele secetoase. Un al doilea avertisment referitor la holera din Angola a fost lansat după ce în 2007 în ţara africană s-au înregistrat furtuni puternice. La o săptămână distanţă au apărut şi ştirile care au confirmat apariţia holerei.
În alte teste în care software-ul prezicea apariţia bolilor, a violenţei şi a unui număr mare de decese, previziunile sistemului s-au dovedit a fi corecte în 70%-90% dintre cazuri. Horvitz mai spune că o variantă mai rafinată a tehnologiei ar putea fi folosită în realitate pentru a ajuta, de exemplu, experţii din cadrul organizaţiilor care oferă ajutoare umanitare să planifice mai bine reacţiile la evenimente.
Microsoft nu intenţionează să comercializeze în acest moment aceste cercetări, dar proiectul va continua să se desfăşoare, experţii dorind să includă mai multe surse de date în sistemul lor.