Amiral american NATO: Apărăm România, iar Rusia ştie asta

Ruşii cunosc suficientă fizică şi destulă geometrie ca să îşi dea seama că scutul antirachetă de la Deveselu nu este o bază militară ofensivă. Asta spune șeful Comandamentului NATO de la Napoli, amiralul american Mark Ferguson, care a fost, în aceste zile, în România, într-un interviu pentru Digi24.
Alina Costache
07 mai 2015, 20:25
Amiral american NATO: Apărăm România, iar Rusia ştie asta

Principalele declarații ale amiralului american, pentru Digi24:

Noi am lucrat foarte bine cu România în ceea ce priveşte forţa de rotire a Alianţei. Faptul că noi dorim pacea în regiune este dovedit şi de înfiinţarea Centrului Multinaţional NATO, aici în Bucureşti, dar şi a Centrului de Integrare a Forţelor NATO, înfiinţat tot aici. Ambele sunt cât se poate de importante.

Centrul de integrare a forţelor NATO are rolul de a permite ca militarii NATO să poate fi dislocaţi în această regiune, în cazul unor probleme în această zonă. Centrul multinaţional din sud este o organizaţie mai mare. Aceasta este creată să comande forţele NATO dislocate în România pentru apărarea colectivă. Toate au fost stabilite la summitul din Ţara Galilor, în urma politiciii stabilite de 28 de ţări membre NATO, în ceea ce priveşte politica de schimbare a Alianţei, pentru a o face mult mai operativă ţinând cont de problemele de securitate cu care ne confruntăm.

Comandamentul meu a primit aprobarea de a fi dislocat luna viitoare în România, mai exact la poligonul de la Cincu. Este vorba despre un scenariu, un exerciţiu de apărare colectivă. Avem aproximativ o mie de soldaţi care vor participa la acest exerciţiu, soldaţi din 21 de ţări.

Acest exerciţiu a fost planificat şi organizat în ultimii doi ani. Am luat decizia de a desfăşura în România, anul trecut, adică acum aproape un an, şi este în concordanţă cu liniile trasate la summit-ul de la Lisabona (din 2010, n.r.) şi anume Comandamentul Aliat Întrunit al NATO să poată fi dislocat cu uşurinţă şi să fie capabil să se mute rapid împreună cu centrul de comandă pentru a acţiona dacă situaţia o va cere pentru apărarea Alianţei.

Toate aceste exerciţii sunt pur defensive şi urmăresc creşterea gradului de pregătire pentru asigurarea apărării colective. Se desfăşoară cu aprobarea tuturor celor 28 de state membre NATO şi cred că sunteţi martori ai transformării Alianţei de la perioada care a urmat Războiului Rece, până la reorganizarea fundamentală, astfel încât să fie întâmpinate provocările de securitate din est şi sud, identificate la summitul din Ţara Galilor.

În primul rând, noi am ales România pentru că este poziţionată strategic pentru Alianţă. Am ales România pentru că a fost un partener strategic în ceea ce priveşte dezvoltarea diferitelor proiecte. Şi pentru că infrastructura şi zonele operaţionale ne-au avantajat să facem această dislocare.

Este foarte important faptul să demonstrăm că Alianţa se schimbă. Devine mai flexibilă, poate răspunde mult mai prompt.

De asemenea, ne coordonăm foarte bine şi în Marea Neagră, cu toate cele trei ţări care se află la graniţa Mării Negre. Suntem din plin implicaţi în acest tip de operaţiuni. Tocmai de aceea încercăm să asigurăm un echilibru între forţele Alianţei din Marea Neagră şi cele ale Statelor Unite. Suntem foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte dislocarea rachetelor balistice în Crimeea de către ruşi. Suntem foarte îngrijoraţi şi în ceea ce priveşte dislocarea avioanelor de luptă ruseşti, lucru despre care noi credem că ameninţă securitatea în Marea Neagră. Puteţi fi sigur că noi vom continua să fim prezenţi în apele internaţionale şi să dislocăm trupe aici.

Ceea ce face în acest moment Alianţa este să asigure poliţia aeriană deasupra României. Zburăm cu AWACS-uri, cu avioane de supraveghere în toate această zonă. De asemenea, controlăm cele mai puternice distrugătoare care au fost dislocate în Marea Neagră până acum. În acelaşi timp, exerciţiile desfăşurate în această zonă au mai multe scopuri. Unul este de a ajuta ca forţele române şi cele NATO să lupte cât mai bine şi să comunice între ele, ţinând cont de ameninţările care au crescut în zonă. Nivelul exerciţiilor şi prezenţa continuă în Marea Neagră ne face să lucrăm continuu cu Turcia, Bulgaria, România şi, ocazional, cu Georgia. Aşa reuşim să operăm ca o alianţă în Marea Neagră.

Ceea ce ar trebui să ştie ruşii este că scutul antirachetă de la Deveselu este o bază militară defensivă, este proiectată să conţină rachete balistice, dar nu îndreptate spre Rusia. Cred că ruşii cunosc destul de bine fizică şi geometrie şi înţeleg pe deplin că acest sistem nu este unul ofensiv, pur şi simplu elementele fizice nu permit acest lucru.

Referitor la aceste ameninţări îndreptate împotriva mai multor ţări – inclusiv România – consider că este datoria Alianţei de a apăra aceste ţări. Noi susţinem România din acest punct de vedere.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Orașul care a început să se scufunde. E plin de hoteluri și clădiri luxoase
Capital.ro
Cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. Răsturnare de situație pe scena politică: Numele contează mai puţin
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția pandișpanului ca să iasă mult mai pufos. Ingredientul secret pe care îl adaugă în albuș
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Pacea care va vulnerabiliza România în 2025. Expert: „Pericolul unui președinte anti-occcidental, mai mare ca oricând”
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Horoscop sâmbătă, 4 ianuarie 2025: Leii au zile deosebite, cu momente de tandrețe
Spynews
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Evz.ro
Atenție la prizele inteligente. Pericolele nici nu le sesizezi
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un nou cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost trădat. Se prăbușește totul în jurul său: Asta ai făcut, șefule!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Infirmier condamnat la 18 ani pentru violarea a patru paciente la Spitalul din Sibiu
MediaFlux
OBLIGAȚIE nouă pentru salariați și angajatori. 5000 de lei AMENDĂ dacă nu faci
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei