Amiral american NATO: Apărăm România, iar Rusia ştie asta

Ruşii cunosc suficientă fizică şi destulă geometrie ca să îşi dea seama că scutul antirachetă de la Deveselu nu este o bază militară ofensivă. Asta spune șeful Comandamentului NATO de la Napoli, amiralul american Mark Ferguson, care a fost, în aceste zile, în România, într-un interviu pentru Digi24.
Alina Costache
07 mai 2015, 20:25
Amiral american NATO: Apărăm România, iar Rusia ştie asta

Principalele declarații ale amiralului american, pentru Digi24:

Noi am lucrat foarte bine cu România în ceea ce priveşte forţa de rotire a Alianţei. Faptul că noi dorim pacea în regiune este dovedit şi de înfiinţarea Centrului Multinaţional NATO, aici în Bucureşti, dar şi a Centrului de Integrare a Forţelor NATO, înfiinţat tot aici. Ambele sunt cât se poate de importante.

Centrul de integrare a forţelor NATO are rolul de a permite ca militarii NATO să poate fi dislocaţi în această regiune, în cazul unor probleme în această zonă. Centrul multinaţional din sud este o organizaţie mai mare. Aceasta este creată să comande forţele NATO dislocate în România pentru apărarea colectivă. Toate au fost stabilite la summitul din Ţara Galilor, în urma politiciii stabilite de 28 de ţări membre NATO, în ceea ce priveşte politica de schimbare a Alianţei, pentru a o face mult mai operativă ţinând cont de problemele de securitate cu care ne confruntăm.

Comandamentul meu a primit aprobarea de a fi dislocat luna viitoare în România, mai exact la poligonul de la Cincu. Este vorba despre un scenariu, un exerciţiu de apărare colectivă. Avem aproximativ o mie de soldaţi care vor participa la acest exerciţiu, soldaţi din 21 de ţări.

Acest exerciţiu a fost planificat şi organizat în ultimii doi ani. Am luat decizia de a desfăşura în România, anul trecut, adică acum aproape un an, şi este în concordanţă cu liniile trasate la summit-ul de la Lisabona (din 2010, n.r.) şi anume Comandamentul Aliat Întrunit al NATO să poată fi dislocat cu uşurinţă şi să fie capabil să se mute rapid împreună cu centrul de comandă pentru a acţiona dacă situaţia o va cere pentru apărarea Alianţei.

Toate aceste exerciţii sunt pur defensive şi urmăresc creşterea gradului de pregătire pentru asigurarea apărării colective. Se desfăşoară cu aprobarea tuturor celor 28 de state membre NATO şi cred că sunteţi martori ai transformării Alianţei de la perioada care a urmat Războiului Rece, până la reorganizarea fundamentală, astfel încât să fie întâmpinate provocările de securitate din est şi sud, identificate la summitul din Ţara Galilor.

În primul rând, noi am ales România pentru că este poziţionată strategic pentru Alianţă. Am ales România pentru că a fost un partener strategic în ceea ce priveşte dezvoltarea diferitelor proiecte. Şi pentru că infrastructura şi zonele operaţionale ne-au avantajat să facem această dislocare.

Este foarte important faptul să demonstrăm că Alianţa se schimbă. Devine mai flexibilă, poate răspunde mult mai prompt.

De asemenea, ne coordonăm foarte bine şi în Marea Neagră, cu toate cele trei ţări care se află la graniţa Mării Negre. Suntem din plin implicaţi în acest tip de operaţiuni. Tocmai de aceea încercăm să asigurăm un echilibru între forţele Alianţei din Marea Neagră şi cele ale Statelor Unite. Suntem foarte îngrijoraţi în ceea ce priveşte dislocarea rachetelor balistice în Crimeea de către ruşi. Suntem foarte îngrijoraţi şi în ceea ce priveşte dislocarea avioanelor de luptă ruseşti, lucru despre care noi credem că ameninţă securitatea în Marea Neagră. Puteţi fi sigur că noi vom continua să fim prezenţi în apele internaţionale şi să dislocăm trupe aici.

Ceea ce face în acest moment Alianţa este să asigure poliţia aeriană deasupra României. Zburăm cu AWACS-uri, cu avioane de supraveghere în toate această zonă. De asemenea, controlăm cele mai puternice distrugătoare care au fost dislocate în Marea Neagră până acum. În acelaşi timp, exerciţiile desfăşurate în această zonă au mai multe scopuri. Unul este de a ajuta ca forţele române şi cele NATO să lupte cât mai bine şi să comunice între ele, ţinând cont de ameninţările care au crescut în zonă. Nivelul exerciţiilor şi prezenţa continuă în Marea Neagră ne face să lucrăm continuu cu Turcia, Bulgaria, România şi, ocazional, cu Georgia. Aşa reuşim să operăm ca o alianţă în Marea Neagră.

Ceea ce ar trebui să ştie ruşii este că scutul antirachetă de la Deveselu este o bază militară defensivă, este proiectată să conţină rachete balistice, dar nu îndreptate spre Rusia. Cred că ruşii cunosc destul de bine fizică şi geometrie şi înţeleg pe deplin că acest sistem nu este unul ofensiv, pur şi simplu elementele fizice nu permit acest lucru.

Referitor la aceste ameninţări îndreptate împotriva mai multor ţări – inclusiv România – consider că este datoria Alianţei de a apăra aceste ţări. Noi susţinem România din acest punct de vedere.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce să nu faci sub nicio formă de Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea de pe 2 februarie. Aduce ghinion asupra casei tale
Capital.ro
Șoferii care trebuie să reînnoiască permisul de conducere după 5 ani. Se schimbă legea
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Se scumpesc abonamentele de telefonie mobilă. Anunțul vine prin SMS
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
A murit una dintre cele mai iubite actrițe. A fost o femeie superbă. Acum s-a aflat cauza decesului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Un fost oficial al Rezervei Federale pus sub acuzare pentru divulgare de informații către spioni chinezi
MediaFlux
SE DAU 200 de LEI la PENSIE, dar de la ANUL! Anunț pentru cinci milioane de seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte