Potrivit raportului, realizat în colaborare cu Omega Research Foundation din Londra, în prezent peste 130 de firme chinezeşti produc şi exportă dispozitive cu şoc electric, bastoane cu ţinte metalice şi alte instrumente folosite în cazuri de tortură. În urmă cu un deceniu, numărul companiilor chinezeşti ce exportau astfel de instrumente era de 28.
”Deşi unele astfel de produse sunt folosite indubitabil în operaţiuni legitime de apărare a legii, China a exportat şi echipamente cu efecte inumane sau care prezintă un risc substanţial de alimentare a încălcării drepturilor omului de către instituţii de apărare a legii din alte ţări”, menţionează raportul citat, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Amnesty International afirmă că deţine probe privind crimele de război comise în estul Ucrainei
Una dintre companiile chinezeşti vizate, China Xining Import-Export Corporation, care vinde dispozitive cu şoc electric, susţine că în 2012 avea relaţii comerciale cu peste 40 de ţări africane. Firma chineză nu a putut fi contactată pentru a comenta aceste informaţii.
Raportul AI mai relevă că fotografii de presă realizate în Ghana, Senegal, Egipt şi Madagascar arată forţe de poliţie folosind bastoane cu şocuri electrice împotriva unor demonstranţi.
”Sistemul de export viciat al Chinei a făcut să se amplifice represiunile şi comerţul cu instrumente de tortură. Este urgent ca autorităţile chineze să reformeze fundamental legislaţia comercială pentru a pune capăt acestor transferuri iresponsabile de asemenea materiale”, mai menţionează raportul Amnesty International.