„Romii au continuat să se confrunte cu o discriminare sistematică şi au fost ţinta unor infracţiuni bazate pe ură, printre care folosirea excesivă a forţei de către oficiali cu competenţe în aplicarea legii. Sentimentele anti-romi au continuat să fie exprimate frecvent în discursul public şi politic. Un raport al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind accesul la justiţie al romilor şi altor grupuri vulnerabile a ajuns la concluzia că sistemul judiciar este insuficient de sensibil la discriminare şi că regulile privind ajutorul legal nu au reuşit să asigure capacitatea reprezentării legale pentru categoriile vulnerabile, printre care romii’, se menţionează în raportul AI.
Documentul aminteşte că raportorul special al ONU pentru drepturile omului şi sărăcie extremă a evidenţiat ‘starea oficială de negare’ cu privire la discriminarea contra romilor.
De asemenea, raportul notează că în ianuarie 2015 a fost adoptată noua Strategie pentru incluziunea cetăţenilor români de etnie romă pentru perioada 2015-2020.
Amnesty International evocă mai multe cazuri de evacuare forţată a romilor înregistrate anul trecut. Astfel, circa 30 de romi, dintre care jumătate erau copii, care trăiau la Eforie Sud (judeţul Constanţa), au rămas expuşi riscului de evacuare forţată la finalul anului trecut. Ei au primit ordinul de a evacua un imobil aflat în proprietate publică pe care îl ocupaseră în octombrie 2013, după ce au fost deja evacuaţi dintr-o altă locaţie unde stătuseră fără forme legale.
În 22 iulie, 22 de romi, printre care cinci copii, au fost evacuaţi forţat de către autorităţile locale din cartierul Pirita din Baia Mare. Autorităţile locale au declarat au declarat că demolarea a fost realizată conform unei politici ce viza identificarea şi demolarea clădirilor construite ilegal pe proprietatea publică în cartierele Crăica, Pirita, Ferneziu şi Gării — toate fiind aşezări ilegale locuite în special de romi.
‘În luna mai, Comitetul ONU împotriva Torturii şi-a exprimat îngrijorarea faţă de relatările constante despre infracţiuni cu caracter rasist contra romilor, printre care folosirea excesivă a forţei de către poliţie, având ca rezultat decesul în arest. În luna ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că autorităţile au încălcat dreptul la viaţă şi dreptul de a nu face obiectul tratamentelor inumane şi al discriminării în cazul comunităţii rome din Apalina, judeţul Mureş, în timpul unei operaţiuni de aplicare a legii în anul 2006, care s-a soldat cu 21 de persoane rănite, printre care răni provocate de gloanţe’, se mai arată în raportul anual al Amnesty International.