AMNEZIA, un proces INCREDIBIL. Ce se întâmplă în creierul oamenilor atunci când îşi pierd memoria

Amnezia este pierderea totală sau parţială a capacităţii de memorare a informaţiei şi de reamintire a informaţiei înmagazinate. Medicul neurolog Constantin Popa a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, care sunt cauzele ce pot conduce la amnezie şi cum se produce acest proces.
Marilena Vili
24 oct. 2013, 05:37
AMNEZIA, un proces INCREDIBIL. Ce se întâmplă în creierul oamenilor atunci când îşi pierd memoria

Amnezia reprezintă imposibilitatea unui om de a reţine evenimentele recente şi de a le stoca.

Acest proces se realizează la nivelul creierului în structurile specializate în legătură cu memoria. Aceste structuri putând fi afectate de diferite afecţiuni determină o serie de tulburări de memorie de scurtă durată, de lungă durată, tulburări de memorie anterogradă şi tulburări de memorie retrogradă (pentru evenimentele din trecut). În această funcţie cerebrală intervine lobul frontal, lobul occipital şi o serie întreagă de alte structuri legate de diencefal”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul neurolog Constantin Popa.

Potrivit medicului, principalele cauze care pot conduce la amnezie sunt procesele vasculare cerebrale, ajungându-se la demenţă vasculară şi depunerea de amiloid şi pierderea memoriei recente la debut cu evidenţierea plăcilor senile şi a degenerescenţei fibrilare în boala Alzheimer, afecţiune cu caracter genetic. De asemenea, amnezia poate surveni şi în cursul bolilor psihiatrice, ca urmare a unei crize de epilepsie sau a unui şoc. Numărul tulburărilor de memorie este legat de consumul de medicamente, în particular de tranchilizante. Utilizate pe termen lung, ele induc adesea o amnezie anterogradă, care se manifestă prin imposibilitatea de a fixa amintirile noi.

„La vârstele înaintate, procesele biologice se intrică încât putem întâlni demenţa de tip Alzheimer cu ateroscleroză cerebrală asociată, după cum se pot întâlni demenţe vasculare cu un proces celular de alzheimerizare. Alte cauze de demenţă sunt foarte numeroase, menţionăm doar alcoolismul cronic, intoxicaţiile cu o serie de toxice, microangiopatia cerebrală în cadrul diabetului, afecţiuni ale sistemului cardiovascular cu hipodebit cerebral cronic şi o serie întreagă de afecţiuni cu caracter genetic”, a precizat medicul neurolog.

În ceea ce priveşte tratamentul acestor afecţiuni, medicul Constantin Popa susţine că „este de dorit să se facă în raport cu elementele cauzale„. „Din păcate în unele cazuri acest tratament nu poate fi eficace având în vedere caracterul genetic. Se pot trata fenomenele secundare şi în prezent există strategii promiţătoare de prevenţie a acestor tablouri demenţiale începând din perioada copilăriei”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul.

Mai mult, neurologul a subliniat faptul că „important de cunoscut este amnezia globală tranzitorie, o entitate considerată a fi de natură vasculară şi care constă în pierderea memoriei global timp de câteva ore, interval în care întreaga activitate psihomotorie este automată, aparent controlată, iar bolnavul îţi revine spontan fără să-şi amintească nimic din perioada de timp amintită”.

„În experienţa noastră am întâlnit numeroase astfel de cazuri care apar benigne, dar pot fi un factor de risc pentru o leziune vasculară cerebrală definitivă”, arată medicul.

Amnezia nu presupune neapărat existenţa unei boli. „Insomnia de lungă durată, depresia foarte accentuată, ideile dominante ca şi inactivarea neuronală prin dezinteres faţă de toţi factorii din mediul intern şi extern, pot conduce la o anumită stare de amnezie. Problema tulburărilor cognitive este extrem de actuală şi indiferent de importanţa tulburărilor mnezice, cel care prezintă astfel de tulburare trebuie să se adreseze medicului neurolog sau psihiatru. Există modalităţi terapeutice eficace”, a precizat medicul Constantin Popa.

Citeşte şi Un cetăţean american a început să vorbească perfect suedeza, după amnezie

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni