Amnistierea nu se aplică la luare/dare de mită, omor, proxenetism. Minorii nu sunt graţiaţi. VEZI PROIECTUL

Proiectul privind amnistierea şi graţierea unor pedepse urmează să fie supus marţi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional la acest act normativ, după ce Comisia juridică a adoptat luni seară raport favorabil cu amendamente. Grupurile parlamentare ale PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota, marţi, la sesiunea de vot final, împotriva Legii. Conform proiectului de lege, amnistirea nu se aplică la infracţiuni precum luare şi dare de mită, deturnare de fonduri, omor, vătămare corporală gravă, tortură, evadare, proxenetism, iar graţierea unor pedepse de până la 6 ani nu se aplică şi minorilor internaţi în centre de reeducare.
Filip Stan
10 dec. 2013, 11:13
Amnistierea nu se aplică la luare/dare de mită, omor, proxenetism. Minorii nu sunt graţiaţi. VEZI PROIECTUL

Conform raportului adoptat de Comisia juridică luni seara şi făcut public marţi la prânz, înaintea votului final programat în Camera Deputaţilor, cele patru voturi împotriva proiectului au fost date în comisie de către reprezentanţii PNL.

VEZI PROIECTUL LEGII pentru amnistierea unor infracțiuni și grațierea unor pedepse

Proiectul în forma adoptată de Comisia juridică prevede că se amnistiază infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă. „Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracţiunea săvârşită, în toate formele ei de participaţie penală, autor, coautor, instigator, complice şi participaţie improprie. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării. În cazurile prevăzute la alin.(3) amenda încasată anterior amnistiei nu se restituie. Amnistia nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate”, se arată în proiect.

Conform acestuia, infracţiunile care se încadrează în condiţiile prevăzute anterior se amnistiază şi în situaţia în care limita de pedeapsă a fost depăşită prin aplicarea dispoziţiilor unei legi speciale sau prin aplicarea unei forme agravante prevăzută de Codul penal sau de o lege specială.

Sunt exceptate de la aplicarea acestor prevederi următoarele infracţiuni: A) Infracţiunile prevăzute în Codul penal: 1. pruncuciderea, prevăzută de art. 177; 2. determinarea sau înlesnirea sinuciderii, prevăzută de art.179; 3. vătămarea corporală gravă, prevăzută de art.182; 4. corupţia sexuală, prevăzută de art. 202; 5. incestul, prevăzută de art. 203; 6. darea de mită, prevăzută de art.255; 7. primirea de foloase necuvenite, prevăzută de art.256; 8. tortura, prevăzută de art. 2671; 9. represiunea nedreaptă, prevăzută de art. 268; 10. evadarea, prevăzută de art. 269; 11. înlesnirea evadării, prevăzută de art. 270; 12. nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri, prevăzută de art. 2801; 13. deturnarea de fonduri, prevăzută de art. 3021; 14. nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, prevăzută de art. 3022; 15. proxenetismul, prevăzută de art. 329.

De asemenea, sunt exceptate infracţiuni prevăzute în legi speciale: „1. infracţiunile prevăzute în art. 3 – 5 şi art.7 alin.(1) din Legea nr.241/2005, pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare; 2. infracţiunile prevăzute în art.87, art. 89 şi art. 90 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; 3. infracţiunile prevăzute în art. 6 – 8 şi art. 11 din Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare; 4. infracţiunile prevăzute în art. 133-136 şi art. 139 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată, cu modificările ulterioare; 5. infracţiunile prevăzute în art. 106 alin. (1), art. 107, art. 108 alin. (1) lit. a)- c), art. 111 alin. (1), art. 112 şi art. 113 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare; 6. infracţiunile prevăzute în art. 270 şi 272 din Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările ulterioare; 7. infracţiunile prevăzute în art. 143 alin. (2) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare; 8. infracţiunile prevăzute în art. 43, art. 44 alin. (1), art. 46 şi art. 48 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare; 9. infracţiunile prevăzute în art. 82, art. 11, art. 182 şi art. 185 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare; 10. infracţiunile prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, cu modificările şi completările ulterioare; 11. infracţiunile prevăzute în Legea nr. 678/2001 privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane, cu modificările şi completările ulterioare”.

În ceea ce priveşte graţierea, proiectul stabileşte că „se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţa de judecată”.

Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiţionată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negraţiată. Graţierea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă şi măsurilor educative”, mai prevede proiectul de lege, care stabileşte totodată că prevederile menţionate se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.

Comisia juridică a eliminat din proiectul de lege articolul care prevedea că „se graţiază în întregime măsura internării într-un centru de reeducare, luată faţă de minori de către instanţele de judecată”.

În schimb, se graţiază în parte: cu 1/3 pedepsele cu închisoare între 6 şi 8 ani inclusiv; cu 1/5 pedepsele cu închisoare de peste 8 ani până la 10 ani inclusiv; cu 1/2 pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeilor gravide sau persoanelor cu copii cu vârsta de până la 5 ani; cu 1/2 pedepsele aplicate persoanelor care, conform certificatului medical emis de instituţiile abilitate, sunt diagnosticate cu boli incurabile în fază terminală.

Nu beneficiază de prevederile proiectului de lege persoanele cu statut de recidivist.

De asemenea, nu beneficiază de graţiere persoanele care au săvârşit următoarele infracţiuni: „A. Infracţiuni prevăzute de Codul Penal: 1. infracţiunile contra siguranţei statului, prevăzute de art. 155 – 173; 2. infracţiunile de omor, prevăzute de art. 174 – 176; 3. vătămarea corporală gravă, prevăzută de art. 182; 4. lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, prevăzute de art. 183; 5. violul, prevăzut de art. 197; 6. actul sexual cu un minor, prevăzut de art.198 alin. 2-4; 7. perversiunea sexuală, prevăzută de art. 201 alin. 2-5; 8. incestul, prevăzut de art. 203; 9. tâlhăria, prevăzută de art. 211; 10. tortura, prevăzută de art. 2671; 11. represiunea nedreaptă, prevăzută de art.268; 12. evadarea, prevăzută de art. 269; 13. înlesnirea evadării, prevăzută de art. 270; 14. părăsirea postului şi prezenţa la serviciu în stare de ebrietate, prevăzute de art.275 alin.3; 15. nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, prevăzută de art. 2791; 16. nerespectarea dispoziţiilor privind importul de deşeuri şi reziduuri, prevăzută de art. 3022 alin. 2; 17. falsificarea de alimente sau alte produse, prevăzută de art. 313; 18. relele tratamente aplicate minorului, prevăzute de art.306; 19. proxenetismul, prevăzut de art.329. 20. corupţia sexuală, prevăzută de art. 202”.

De asemenea, la capitolul pedepselor ce nu vor fi graţiate sunt incluse infracţiuni prevăzute în legi speciale, respectiv cele prevăzute în art. 19 – 21 din Legea nr.51/1991 privind siguranţa naţională a României şi cele prevăzute în art. 2-8 şi art. 10-14 din Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare.

„Persoanele graţiate care, în curs de 3 ani, săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi”, se mai prevede în proiect.

În cazul intrării în vigoare a proiectului, prevederile prevăzute în acesta se aplică infracţiunilor săvârşite până la data intrării în vigoare a legii.

Comisia juridică a aprobat luni seară, în şedinţă secretă, această lege, care a intrat în plen fără ca raportul comisiei să fie public.

Camera Deputaţilor a admis, prin vot, cu unanimitate, 23 de amendamente la Legea amnistierii şi graţierii unor pedepse de până la 7 ani, prezente în Raportul Comisiei juridice, în condiţiile în care raportul nu figura nici pe site-ul Comisiei, nici pe cel al Camerei Deputaţilor.

Anterior, grupurile parlamentare ale PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota, la sesiunea de vot final, împotriva Legii amnistierii.

Preşedintele Traian Băsescu „roagă” Camera Deputaţilor să respingă legea, care ar decredibiliza eforturile de luptă anticorupţie şi justiţia.

Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect, care a fost respins în luna mai de Senat.

VEZI SI: Cinci persoane, printre care şi poliţişti, reţinute în dosarul permiselor din Gorj

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Matt Gaetz acuzat de Comisia de Etică a Congresului de relații cu minori și consum de droguri
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători