AN ŞCOLAR 2019-2020: Veşti proaste pentru elevi şi profesori chiar din prima zi de şcoală. Anunţ de la Ministerul Educaţiei

Anul şcolar 2019-2020 începe pe 9 septembrie 2019 şi se încheie pe 12 iunie 2020, are 35 de săptămâni şi este împărţit în două semestre şi două vacanţe pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă. Potrivit edu.ro, structura anului școlar cuprinde semestrul I, din 9 septembrie până pe 20 decembrie 2019 şi semestrul al II-lea, din 13 ianuarie până pe 12 iunie 2020.
Filip Stan
08 sept. 2019, 07:33
AN ŞCOLAR 2019-2020: Veşti proaste pentru elevi şi profesori chiar din prima zi de şcoală. Anunţ de la Ministerul Educaţiei

Manualele școlare noi, pentru care s-au organizat licitaţii în acest an, nu vor ajunge la timp pentru începutul anului, potrivit Ministerului Educaţiei. Situaţia este asemănătoare fiecărui an din trecut, din 2014 încoace. Despre manualele pentru clasele I-VI, respectiv clasele VIII-XII, care au fost doar retipărite, acestea au ajuns deja în județe și în unitățile de învățământ, susţine Ministerul Educaţiei într-un document elaborat pentru prima dată la începutul unui an şcolar şi trimis presei. În raportul respectiv sunt date despre manuale, problema şcolilor cu toaletă în curte, calendarul evaluărilor şi priorităţile pe termen scurt.

Pentru manualele care au făcut obiectul licitației din acest an s-au încheiat acorduri-cadru, potrivit sursei citate. Formatul electronic al acestor manuale este disponibil pe platforma manuale.edu.ro și poate
fi consultat de către toți cei interesați. 

PRIMA ZI DE ŞCOALĂ 2019. Ce angajaţi au liber luni. STRUCTURĂ AN SCOLAR 2019-2020 

“Şcolile vor comanda manualele până joi, 12.09.2019, urmând ca acestea să ajungă pe băncile elevilor până la data de 1.10.2019″, se arată în document.

Pentru manualele neofertate, Ministerul a solicitat Editurii Didactice și Pedagogice elaborarea acestora.

Potrivit unei informări despre situația manualelor școlare, prezentate în ședința de Guvern de fostul ministru al Educației, circa 10% din manualele de clasa a II-a, 23% din cele pentru clasa a VI-a și 94% dintre manualele de clasa a VII-a erau în luna iulie încă în fază de licitații contestate, sau loturi pentru care nimeni nu a depus oferte.

Primii câștigători ai licitației pentru manualele de clasa a VII-a au fost desemnați de Ministerul Educației, iar cele mai multe materii ar urma să aibă manuale realizate de editurile Art Klet, Litera și EDP, CD Press și Aramis.

Contactat de Edupedu.ro, Marian Șuță, directorul general al instituției care a organizat licitația, a declarat că, “dacă nu sunt contestații, poate fi soluționată problema [trimiterii manualelor în școli – n.red.] în cursul lunii septembrie” .

Efectul lansării licitațiilor pentru manuale cu doar jumătate de an înainte de începerea școlii este testat de Ministerul Educației, cu fix aceleași rezultate, din 2014: majoritatea manualelor nu ajung în școli la începutul anului școlar. De remarcat că Ministerul condus de Ecaterina Andronescu a revenit la cumpărarea de manuale prin licitație, după un an în care a monopolizat prin Editura unică a statului (EDP) editarea tuturor manualelor, la inițiativa lui Liviu Pop.

Și în acest an Ministerul Educației și-a creat cadrul perfect pentru întârziere: a lansat licitația în luna martie, a lăsat doar o lună pentru conceperea proiectelor de manuale școlare cu care firmele să participe în competiție și primele rezultate au apărut pe 21 august.

De precizat că Ministerul Educației are curriculumul școlar până la clasa a VIII-a inclusiv aprobat și publicat din 2017, deci putea lansa licitațiile încă de acum 3 ani pentru manualele din întreg gimnaziul, fără să înregistreze întârzieri an de an.

La finalul anului scolar 2018-2019 în sistemul de educaţie erau înscrişi 2, 8 milioane de copii şi elevi, în învăţământul preuniversitar, potrivit datelor comunicate Edupedu.ro de către Ministerul Educaţiei. Este cel mai mic număr al populaţiei şcolare înregistrat după anul 1990 şi pentru prima dată în această perioadă când cifra scade sub 3 milioane. De asemenea, într-un singur an şcolar (2018-2019), de la începutul până la finalul său, populaţia şcolară a scăzut cu aproape 189 de mii de elevi.

Scăderea constantă a numărului de elevi cuprinşi în sistemul românesc de învăţământ preuniversitar, de la un an la altul, marchează o cădere abruptă în anul şcolar 2018-2019. Potrivit cifrelor comunicate de ministerul Educaţiei, la finalul anului şcolar trecut (30 iunie 2019) erau înscrişi 2.824.594 de elevi. Asta înseamnă că faţă începutul aceluiaşi an şcolar, când Institutul Naţional de Statistică anunţa că s-au înscris 3.013.552, sistemul de învăţământ preuniversitar avea cu 188.958 de elevi mai puţin. Asta înseamnă o scădere de 6,27% într-un singur an şcolar.

Diferenţa foarte mare între cele două cifre ar putea fi dată de ieşirea din statisticile MEN a elevilor din clasele a XII-a şi a XIII-a, dar raportul oficial nu oferă niciun detaliu. În acelaşi timp, în anul şcolar trecut au existat o serie de discuţii privind raportarea elevilor în Sistemul SIIR de către directorii şcolilor, discuţii în urma cărora ministrul de la vremea respectivă a cerut o raportare exactă a situaţiei din fiecare şcoală.

Cert este faptul că numărul elevilor comunicat oficial de Ministerul Educaţiei este cel mai mic din ultimii 30 de ani, de când exista cifre în statistica oficială pe acest domeniu. Faţă de anul 2009, populaţia şcolară s-a redus cu 574.518 elevi, adică 14,84%.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Singura țară din lume care are o clădire pe drapel. Nu mai există un alt steag la fel
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Meteorologii schimbă RADICAL vremea în România. Iată când plouă în fiecare regiune din țară
Adevarul
Abuzurile sexuale tolerate de statul român. Sociologul Gelu Duminică, revoltat de pedeapsa dată preotului Visarion Alexa
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
O altă lege care îi vizează pe pensionari. Intră în vigoare la 1 octombrie
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Michele Morrone, interviu în premieră la plecarea din România! Cum a fost surprins în drum spre aeroport
Cancan.ro
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Țara în care mireasa primește toți banii de la nuntă! Aceasta pleacă cu kilograme întregi de aur, în timp ce mirele se îmbracă extrem de lejer
Capital.ro
Noi reguli pentru românii cu permise de conducere din afara UE. Cum se va obține un nou document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Controverse legate de participarea soldaților români în operațiunile de la Nassiriya
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...