AN ŞCOLAR 2020-2021. Andrei Marga: „Nu există printre decidenţi niciun cap în stare să gândească cuprinzător educaţia”

Anul de învăţământ 2020 - 2021 începe cu neajunsuri vechi, acutizate mai nou de nepricepere, şi cu o lipsă de viziune ce devine costisitoare, a declarat pentru AGERPRES fostul ministru al Educaţiei Andrei Marga, în opinia căruia nu ar trebui întârziată o nouă reformă în domeniu.
Romania TV
10 sept. 2020, 12:42
AN ŞCOLAR 2020-2021. Andrei Marga:

AN ŞCOLAR 2020-2021. „Prima mea observaţie a fost, încă la începutul epidemiei în România, că şcolile şi universităţile nu trebuiau închise. Se putea analiza situaţia concretă din zona şi localitatea respectivă, chiar din instituţia respectivă, încât să nu se afecteze pe scară mare şi să se compromită anul de învăţământ 2019 – 2020. În combaterea unei epidemii şi măsurile concrete, la faţa locului, nu numai cele generale, dau rezultate. Evident că faptul este consumat, încât tot ce rămâne de făcut este de a stabili cum se recuperează pierderile”, a spus Marga.

Foşti miniştri ai Educaţiei, despre noul an şcolar: creează handicapuri, iar predarea online nu ar trebui să fie o alternativă 

El este de părere că nu ar trebui întârziată o nouă reformă a Educaţiei, ”căci se înmulţesc indiciile de criză adâncă a domeniului în România”.

”Nu ar trebui întârziată o nouă reformă a Educaţiei, căci se înmulţesc indiciile de criză adâncă a domeniului în România: ‘calitatea slabă a forţei de muncă’, cum semnalează tot mai multe firme, ‘persistentă lipsă de competenţe’, cum semnala Comisia Europeană în 2019 pentru România, cea mai mare emigraţie dintr-o ţară a lumii în timp de pace, cel mai mic consum de carte pe locuitor din Europa, agramatismul – civic, moral, gramatical în creştere, corupţia aferentă gravei răsturnări de valori din societate. Aşa stând lucrurile, dacă decidenţii ar fi fost pregătiţi şi de bună credinţă, s-ar fi profitat de oprirea activităţilor din semestrul al doilea al anului de învăţământ măcar pentru a gândi o reformă. În mod vizibil, însă, nu există printre decidenţi niciun cap în stare să gândească cuprinzător educaţia şi să o pună pe noi şine. Dincolo de gălăgia pe sofismu ‘ceilalţi au fost răi, deci noi suntem buni’, fără să fie vreo probă, anul de învăţământ 2020 – 2021 începe cu neajunsuri vechi, acutizate mai nou de nepricepere, şi cu o lipsă de viziune ce devine costisitoare”, a arătat Marga.

În opinia sa, aşa cum este gândit „de sus”, acest an de învăţământ „nu are cum să nu fie o prelungire a neajunsurilor”.

„Vom avea drept consecinţă şi mai mulţi tineri, studenţi şi încă elevi în clasele terminale, care, văzând împotmolirea şi nivelul decidenţilor de aici, vor fi dornici să plece pe alte meleaguri. Bâiguirile cu delimitarea pe culori a şcolilor, cu unii care învaţă alternativ în clasă şi în afară şi alte improvizaţii nu dau rezultate, dar adâncesc discriminările şi lipsa de educaţie”, a susţinut fostul ministru.

Acesta a menţionat că regulile sanitare trebuie adecvate şi duse mai departe, fiind necesare opinia şi acţiunea medicilor „de bună calificare”.

„Datorită erorilor de abordare a pandemiei, România a ajuns – cu toate că nu este sugativă turistică şi nu este decât modest circulată – campioană în Europa la infectări şi decese. Este o situaţie care face dificile deschiderea anului de învăţământ şi desfăşurarea lui. Se înţelege că măsurile sanitare trebuie adecvate şi duse mai departe. Este nevoie de opinia şi acţiunea medicilor de bună calificare, inclusiv ale celor de la faţa locului, căci, deocamdată, cu medici activişti, de la nivelul birocraţiei sanitare centrale, s-a ajuns, orice s-ar spune, în impas”, a precizat Andrei Marga.

Potrivit acestuia, faptul că se iau măsuri – dotarea cu tablete, de pildă – „fără să se pună chestiunea calităţii învăţământului şi cea a cuprinderii în condiţii de egalitate a tuturor elevilor nu este de bun augur”.

„Rămâne, în orice caz, inevitabilă tratarea diferenţiată a zonelor, localităţilor şi şcolilor, sub condiţia apărării unui învăţământ serios, fără compromisuri, în fiecare loc şi pentru toţi elevii. Deocamdată nu văd un Minister al Educaţiei pregătit pentru astfel de abordare. Faptul că se iau măsuri – dotarea cu tablete, de pildă – fără să se pună chestiunea calităţii învăţământului şi cea a cuprinderii în condiţii de egalitate a tuturor elevilor nu este de bun augur. Ministerul, în afară de faptul că reacţionează, nu are de fapt pregătite soluţii propriu-zise ale reorganizării Educaţiei, ale pedagogiei şi metodicii, care sunt indispensabile. România actuală are oricum cel mai ridicat abandon şcolar din Europa şi cea mai largă discriminare socială prin educaţie, încât nu este deloc nevoie ca acestea să sporească”, a mai afirmat fostul ministru al Educaţiei.

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Orașul mic din România care a renăscut din propria cenușă. S-au investit bani mulți din fonduri europene și astăzi arată foarte bine
Capital.ro
Cum va fi oprit Călin Georgescu? S-a aflat cine îi dă Șah-Mat înainte de alegeri: „Și-au făcut capcana”
Playtech.ro
Cine nu poate fi considerat moştenitor în cazul unei succesiuni. Persoanele care îşi iau adio de la bani
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
Rusia plătește un preț mare în luptele pentru Torețk și Pokrovsk
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Veste tristă pentru o vedetă, la nașterea fiului său, tatăl nu va fi prezent
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este românul de 24 de ani care a fost împușcat în cap în Roma! Ce făcea acesta și cum s-a petrecut tragedia
Cancan.ro
Produsul de 21 de lei de la Pepco i-a înnebunit pe români. Se bat pentru ustensila care face praf aparaturile scumpe
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dragnea îl face pe Călin Georgescu președinte?! Anunț despre pactul ce schimbă România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Un alt avion cu pasageri s-a prăbușit în SUA. Celulă de criză la Casa Albă
substantial.ro
Scandal în USR: Victor Ilie și Radu Hossu critică declarațiile Elenei Lasconi
MediaFlux
Încep negocierile de pace în Ucraina! Donald Trump, anunțul momentului privind războiul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Înapoi în anii ’50: lista „rușinii” alcătuită de suveraniști