AN ŞCOLAR 2020-2021: o clasă se închide 14 zile la primul caz confirmat de Covid 19

Educație Privată a obținut criteriile epidemiuologice în funcție de care se va decide închiderea unei clase, respectiv a unei școli, în contextul pandemiei de coronavirus.
Filip Stan
18 aug. 2020, 06:34
AN ŞCOLAR 2020-2021: o clasă se închide 14 zile la primul caz confirmat de Covid 19

Educație Privată a obținut criteriile epidemiologice în funcție de care se va decide închiderea unei clase, respectiv a unei școli, în contextul pandemiei de coronavirus. Potrivit unor surse guvernamentale, normele emise de Ministerul Sănătății prevăd următoarele scenarii: 

La un caz de COVID-19 confirmat, clasa respectivă se închide pentru 14 zile, iar cursurile vor fi realizate online.

În cazul în care în aceeași sală de curs funcționează și o a doua clasă de elevi (de exemplu, în cursul după-amiezii), cea de-a doua clasă va continua să funcționeze normal, însă sala va fi igienizată.

La apariția a trei cazuri de COVID-19, în clase diferite, unitatea școlară respectivă se închide timp de 14 zile, acestea fiind numărate de la data confirmării ultimului caz.

Decizia de închidere a unei unități școlare este luată de Comitetul pentru Situații de Urgență de la nivel local.

O precizare suplimentară făcută de sursele guvernamentale citate de Educație Privată este aceea că măsura de renunțare la distanțarea băncilor într-o sală de curs va fi luată doar în acele clase unde numărul de copii și spațiul nu vor permite acest lucru, adică acolo unde fiecare elev va avea asigurat un spațiu de un metru, în fiecare direcție (față, spate, stânga, dreapta). În cazul în care distanța nu va putea fi respectată, clasa respectivă va fi dotată cu separaoare de plexiglas.

Normele sanitare realizate de Ministerul Sănătăţii pentru noul an şcolar. Distanţare între băncile elevilor a fost eliminată

Cotidianul Libertatea a publicat, luni, o variantă a normelor de siguranță sanitară în școli care au fost trimise de la Ministerul Sănătății către Ministerul Educației. 

Potrivit dezvăluitilor din Libertatea, școlile nu vor trebui să mai respecte distanțarea socială între băncile elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal.

În schimb, toți școlarii, precum și întregul personal din unitățile de învățământ, vor purta, obligatoriu, măști atât timp cât se află în interiorul școlilor. Indiferent dacă se află în timpul cursurilor sau în recreație, masca e obligatorie în interior. Sunt exceptați de la purtatul măștilor doar preșcolarii (copiii de la grădiniță). 

Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în unitățile de învățământ, atât pentru școlari, cât și pentru cadrele didactice, a anunțat, pe 12 august, premierul Ludovic Orban, în discursul său din Parlament.

”În școli va fi necesar portul măștii, atâțt pentru elevi, cât și pentru profesori și personalul auxiliar”, a spus Orban. El a adăugat că tot obligatorie va fi furnizarea de materiale igienico-sanitare, precum dezinfectanții. ”Acolo unde se poate realiza instalarea de plafoane de plexiglas pentru separarea elevilor, acest lucru este important să se întâmple”, a adăugat Orban.

Potrivit raportului, dintr-un număr de 22.660 de clădiri cu săli de curs și laboratoare, 16.424 clădiri au conexiune la internet, adică 72,5%. Raportat la unități de învățământ cu personalitate juridică, procentul celor care raportează conectare la internet este de aproximativ 80% dintre unități.

Tătaru, despre purtarea măştii în şcoală de către elevii din clasele mici: Trebuie să devină o regulă

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni seară că elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu, iar această regulă ar trebui introdusă „poate de către cei care pregătesc acest moment”.

„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a precizat Tătaru, la Realitatea Plus.

Citeşte şi: Şcoala începe în septembrie fără triaj epidemiologic. Secretar de stat în MS: „Părintele să evalueze starea de sănătate a copilului”

El a adăugat că cele trei scenarii despre care s-a vorbit anterior vor fi aplicate în funcţie de localitate, judeţ şi particularitatea şcolii.

„Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte. Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia”, a explicat ministrul.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, Tătaru a menţionat că sunt în pregătire la minister norme pentru „desfăşurarea lucrărilor practice, precum şi pentru cazarea în căminele studenţeşti”, norme care vor fi gata „cam într-o săptămână”.

Cât priveşte regulile sanitare care vor trebui respectate la alegerile locale, el a spus că Ministerul Sănătăţii pregăteşte o Hotărâre de Guvern „în care să facem acel necesar pentru fiecare secţie de vot”.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Dispare numerarul în România? Ce se întâmplă cu banii cash în 5 ani. Ordin în Europa
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Șoferul plătește pentru ce fac pasagerii. Reglementări absurde în Codul Rutier
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)