An şcolar 2023-2024, schimbări majore. Tot ce trebuie să ştie elevii, părinţii şi profesori, se aplică din 11 septembrie

Anul școlar 2023-2024 începe cu o lege nouă. Pe 3 septembrie a intrat în vigoare Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, parte a programului  președintelui Klaus Iohannis, „România Educată”. 
Filip Stan
10 sept. 2023, 20:11
An şcolar 2023-2024, schimbări majore. Tot ce trebuie să ştie elevii, părinţii şi profesori, se aplică din  11 septembrie

An şcolar 2023-2024. Autoritățile au anunțat deja că următorii doi-trei ani urmează peste 380 de acte normative pentru aplicarea legilor Educației. Deja începutul acestui an școlar arată împânzit de schimbări și reguli noi sau adaptate la noul cadru legislativ. Vor urma regulamentele școlare, cu toate procedurile care trebuie modificate

Admitere va fi dublă din 2027

Concepută chinuit, în mandatele a doi miniștri – Sorin Cîmpeanu și Ligia Deca, actuala deținătoare a portofoliului Educației -, Legea 198/2023 înlocuiește, împreună cu Legea 199/2023 privind învățământul universitar, vechea Lege a educației naționale, acum abrogată. Ea aduce câteva noutăți esențiale pentru elevi, profesori și părinți, dar și multe necunoscute, pentru că legislația secundară, adică procedurile și metodologiile ce derivă din ea, abia a fost pusă în consultare publică, așa că este de așteptat ca în perioada următoare să mai apară noutăți.

Noi reguli în anul şcolar 2023-2024! Care sunt actele necesare pentru înscriere sau transfer, de la creșă până la liceu

Conform Legii 198, examenul de evaluare națională (la final de clasa a VIII-a) rămâne cu aceeași structură (probe de limba română, matematică și limba maternă), dar admiterea la liceu se schimbă. Începând cu anul școlar 2026-2027, liceele vor putea organiza propriile examene de admitere în clasa a IX-a pentru jumătate din locurile disponibile, în timp ce pentru cealaltă jumătate repartizarea se face tot computerizat, în funcție de media candidaților la evaluarea națională. O prevedere controversată, care i-a făcut pe mulți să creadă că meditațiile vor „dudui” în liceele cu reputație.

Bacalaureatul va avea, din anul școlar 2028-2029, șase probe, cu un total de opt examene (10 pentru elevii care învață în limba maternă), față de șase examene, câte sunt în prezent. Proba A va evalua competențele lingvistice în limba română și maternă, și va cuprinde apoi examenul scris la română. În sfârșit, subiectele la scris vor depinde de specializarea absolvită. Mai precis, vor susține examene diferite absolvenții de filologie, cei din restul specializărilor și tinerii din clase cu predare în limba maternă.

Burse şcolare 2023. Elevii care fac naveta pierd bursele. Cine primeşte 1000 de lei lunar de la stat

Proba B va consta în două examene orale, din limbi străine (față de una, ca acum), proba C va evalua competențele digitale, iar proba D va fi scrisă la limba maternă. Proba E va cuprinde două examene scrise, specifice profilului sau specializării (în prezent este unul singur), iar proba F va consta într-un examen de evaluare a competențelor de bază complementare profilului – pentru absolvenții de „uman” va însemna un test la matematică, fizică, chimie sau biologie, iar pentru cei din clasele reale la discipline umane (istorie, geografie, logică, psihologie etc.).

Probele de competențe lingvistice și digitale se vor susține de-a lungul anului școlar, iar certificatele eliberate absolvenților vor fi recunoscute în UE. Legea mai prevede că absolvenții care nu promovează bacalaureatul au dreptul la cursuri de pregătire gratuite.
Noul an şcolar. Vor fi sau nu testaţi elevii antidrog la intrarea în şcoală? Precizări oficiale de la Ministerul Educaţiei
Începând din 2024-2025, preșcolarii și elevii vor avea un portofoliu educațional, care va cuprinde toate documentele relevante pentru rezultatele învățării, inclusiv de la activități extrașcolare. Portofoliul va conține, la final de gimnaziu și de liceu, și o recomandare a consilierului școlar sau dirigintelui, cu rol de orientare școlară sau în carieră.

Nou este și faptul că, indiferent de filiera la care învață, liceenii vor putea obține o calificare, dacă vor opta să studieze, suplimentar, discipline care le oferă o asemenea posibilitate.

 

Burse 2023. Elevii care au luat note mari la Evaluarea naţională 2023 nu sunt siguri că vor primi burse

Legea nu detaliază programele școlare și planurile-cadru de învățământ, dar prevede teme care vor fi obligatorii, precum educația pentru mediu și schimbări climatice, cea pentru sănătate, financiară, juridică, antreprenorială, rutieră, pentru cetățenie democratică etc. Religia a rămas disciplină obligatorie, la fel cum vor fi, pentru liceeni, Istoria evreilor și Istoria comunismului în România.

Alte noutăți sunt lecțiile de educație parentală pe care școlile vor trebui să le țină pentru părinți, programa adaptată elevelor gravide sau elevilor deveniți părinți, legiferarea școlarizării la domiciliu pentru elevi bolnavi ori înființarea „Școlii din spital”, un program educativ pentru elevii internați.

Legea mai prevede că școlile vor primi finanțare pentru organizarea de activități remediale, adică lecții pentru elevii cu note mici, care vor fi incluse în normele didactice ale profesorilor.

An şcolar 2023-2024. Burse și pentru 10, și pentru 5, haos până în ultimul moment

Ca să prevină abandonul școlar, noua lege mai prevede că toți elevii vor avea transport gratuit și, dacă provin din familii cu venituri mici, vor primi și rechizite și burse sociale. Cuantumul acestora din urmă va fi de minimum 300 lei/lună, la fel ca bursele pentru elevii din clase tehnice. Bursele de merit, pentru elevii cu note mari, vor fi de minimum 450 lei lunar. Legea nu mai impune o medie minimă pentru acestea, ci faptul că vor fi acordate pentru primii 30% dintre elevii unei clase. Asta înseamnă că, într-o clasă slabă, chiar și elevii cu 5 ar putea primi bursă!

Olimpicii vor avea o bursă dedicată, care va ajunge la nivelul unui salariu minim brut, în cazul celor care vor ocupa locul I, va fi de 75% pentru locul II, de 50% pentru III și de 25% pentru mențiune.
Schimbări radicale în noul an școlar! Ce este cardul național de elev care nu trebuie să lipsească din ghiozdanele copiilor
An şcolar 2023-2024.  Legea mai prevede că programul after-school „Școala după școală” se va putea organiza la orice nivel de studii (nu doar la clasele primare, ca în prezent), că elevii cu cerințe educaționale speciale au dreptul la rechizite și vouchere sociale și reintroduce totodată sancționarea elevilor prin exmatriculare. De asemenea, stabilește o sancțiune nouă, pe model occidental: suspendarea elevului – adică 5 zile nu are voie să meargă la școală. Totodată, profesorii vor avea dreptul să confiște telefoanele elevilor dacă aceștia le folosesc la ore.
Schimbare radicală în noul an şcolar. Restricţie nouă din 11 septembrie, elevii au total interzis

Chiar din acest an școlar, Ministerul Educației vrea să asigure pentru toți elevii programul „Masă sănătoasă”, ceea ce pare greu de crezut că se va și întâmpla, mai ales că nu apar în actul normativ niciun fel de detalii cu privire la ce ar conține această masă.

Pentru preșcolari, grupa mică va fi obligatorie începând din anul 2030. Legea mai prevede că părinții au obligația să își trimită copiii la grădiniță sau școală, iar în caz contrar pot fi amendați cu sume între 1.000 și 5.000 lei.

An şcolar 2023-2024. Legea reformează puțin cariera didactică, iar aspiranții la catedră vor trebui să urmeze un masterat didactic cu durată de un an, fiind obligați să facă și o stagiatură și primind o bursă egală cu salariul unui debutant. Viitorii dascăli vor avea obligatoriu mentori, iar apoi vor trebui să promoveze examenul de licențiere în cariera didactică.

Activitatea dascălilor nu va mai fi monitorizată de inspectoratele școlare, care vor deveni centre județene pentru învățământ preuniversitar subordonate consiliilor județene, cu atribuții administrative. În schimb, rolul de inspecție îl va avea un birou județean al Agenției Române pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar (ARACIIP), o instituție nouă, asumată de România prin PNRR.

Sunt garantate și beneficii pentru profesori: o primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute pentru cei care acceptă să lucreze în zone defavorizate, o normă didactică redusă cu 2 ore săptămânal pentru profesorii cu vechime de peste 15 ani și o primă de pensionare în cuantum de două salarii.

An şcolar 2023-2024. Orar decalat pentru începerea cursurilor la elevi. Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea să evite aglomerația: „Măsura este binevenită”

Măsura a fost susținută și de ministrul Ecaterina Andronescu în 2019.

Citește și Schimbări radicale în noul an școlar! Ce este cardul național de elev care nu trebuie să lipsească din ghiozdanele copiilor

„Cred că este greu de întrunit consensul, pentru că cu certitudine, la nivelul unei unități de învățământ și în special acolo unde vorbim de mulți elevi și mulți părinți, nu cred că poți mulțumi pe toți, astfel încât să agreeze o astfel de măsură.

Eu cred că putem să facem o analiză pe plusurile și pe minusurile aferente, astfel încât să venim în sprijinul părinților și fiecare să decidă la nivelul unităților de învățământ.

Dacă ne uităm pe plusuri, cred că reducerea congestiei în trafic, în special la nivelul școlilor apropiate, ar fi un lucru benefic.

De asemenea, pentru părinții sau pentru familiile care au mai mulți copii, faptul că trebuie să duci doi sau trei copii la școală având program decalat ar fi și din acest punct de vedere un sprijin, pentru că ar fi imposibil să duci, de exemplu, trei copii în intervalul orar 07:00-08:00, nu ai cum.

La fel, chiar dacă nu pare prea important, un plus de 30 de minute pentru copiii din ciclul primar care pot dormi în plus ar fi de asemenea benefic, dacă unii dintre ei ar începe la 8:30-9:00.

Pe de altă parte, la minusuri cred că putem să ne uităm la modul în care unii părinți pot să-și coreleze programul de lucru cu cel al școlilor, pentru că unii s-ar putea să înceapă la 9:00, unii s-ar putea să înceapă la 8:00.

Și dacă un copil ar trebui dus la 8:30 pentru familia care începe lucrul la 8:00, ar fi practic imposibil, dacă vorbim de copii din ciclul primar, ceilalți din ciclul gimnazial se pot duce singuri la școală.

Pe de altă parte, la nivelul unităților de învățământ, un orar decalat ar însemna o resursă umană suplimentară, pentru că se decalează orarul și atunci ai nevoie de profesori în plus, ceea ce ar însemna o finanțare suplimentară la nivelul Ministerului Educației.

Și ultimul minus pe care eu l-am analizat ar fi în sensul în care un orar decalat spre întârziere ar însemna ca programul propriilor copii care merg la activități extrașcolare (meditații, înot și orice activități sportive) ar trebuie decalat, ceea ce nu s-ar putea cupla cu școala.

Măsura este binevenită, doar că trebuie luată de comun acord la nivelul fiecărei unități de învățământ, nu trebuie la nivelul inspectoratelor școlare.

Fiecare unitate de învățământ, în ședințele cu părinții și consiliile de administrație, poate decide această măsură”, a spus Iulian Cristache, preşedinte la Asociaţia Federaţiilor de Părinţi, miercuri, la Antena 3 CNN.

Citește și Vouchere elevi 2023. Ce elevi primesc 500 de lei pe card în septembrie, schimbare majoră din acest an şcolar

An şcolar 2023-2024. Schimbări masive în noua lege a Educaţiei, ce trebuie să ştie toţi părinţii, se aplică din 11 septembrie

An şcolar 2023-2024: Obligațiile părinților din noua lege a Educației. Părinții vor contacta profesorii în intervalul orar stabilit prin regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ, după cum se arată în Legea învățământului preuniversitar.

Cele două legi ale educației, Legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, intră în vigoare pe 2 septembrie.

Ligia Deca anunță o nouă materie pentru elevi, începând din această toamnă: ”Noua materie propune elevilor dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței”

O altă obligație este cea de a păstra legătura cu educatorul/profesorul de învățământ primar/profesorul diriginte, mediatorul școlar, consilierul școlar sau, după caz, cu conducerea unității de învățământ pentru monitorizarea progresului elevului.

An şcolar 2023-2024. Obligațiile beneficiarilor secundari ai sistemului de învățământ sunt următoarele:

a) de a înscrie copilul la școală și de a asigura frecventarea cu regularitate și conform programului de către acesta a cursurilor școlare;

b) de a asigura întreținerea elevului în vederea asigurării condițiilor necesare finalizării studiilor;

c) de a păstra legătura cu educatorul/profesorul de învățământ primar/profesorul diriginte, mediatorul școlar, consilierul școlar sau, după caz, cu conducerea unității de învățământ pentru monitorizarea progresului elevului;

Ce nu vor avea voie să facă elevii la școală din septembrie. Din anul școlar 2023 – 2024 intră în vigoare noua legea a Educației

d) de a semna contractul educațional;

e) de a sprijini integrarea copilului în colectivul școlii;

f) de a contacta personalul școlii în intervalul orar stabilit prin regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ;

g) de a cunoaște, respecta și susține copilul să respecte regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ în cadrul căreia este înscris beneficiarul primar.”

An şcolar 2023-2024. Conform Legii învățământului preuniversitar, beneficiarii secundari ai învățământului preuniversitar sunt părinții, tutorii sau reprezentanții legali ai antepreșcolarilor, ai preșcolarilor și ai elevilor.

Schimbare majoră din noul an şcolar. Este total interzis din septembrie, ce trebuie să ştie elevii, părinţi şi profesorii

Ce nu vor avea voie să facă elevii la școală din septembrie. Din anul școlar 2023 – 2024 intră în vigoare noua legea a Educației

Noua lege a Educației prevede mai multe obligații și interdicții pentru elevii care frecventează școlile de stat.

Citește și: Burse sociale 2023. Se dau bani de la stat până la împlinirea vârstei de 35 de ani

Elevilor le e interzis:

  • Să distrugă, să modifice sau să completeze documentele școlare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev și orice alte documente din aceeași categorie, sau să deterioreze bunurile din patrimoniul unității de învățământ.
  • Să introducă și să difuzeze în unitatea de învățământ preuniversitar materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea, unitatea și integritatea națională a țării, care cultivă violența, intoleranța sau care lezează imaginea publică a unei persoane;
  • Să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ;
  • Să dețină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise, țigări, substanțe etnobotanice și să participe la jocuri de noroc în perimetrul unității de învățământ;
  • Să introducă și/sau să facă uz în perimetrul unității de învățământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniție, petarde, pocnitori sau altele asemenea, sprayuri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a elevilor și a personalului unității de învățământ. Elevii nu pot fi deposedați de bunurile personale care nu atentează la siguranța personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învățământ, în conformitate cu prevederile legale;

Citește și: Răsturnare de situație în cazul lucrărilor anulate de la Colegiul Gheorghe Şincai. Cum încearcă Inspectoratul Școlar București să mușamalizeze nedreptatea făcută celor 70 de elevi la bacalaureat

  • Să difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, cu caracter obscen sau pornografic în incinta unităților de învățământ sau în cadrul activităților desfășurate în mediul online;
  • Să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ;
  • Să provoace, să instige și să participe la acte de violență;
  • Să părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția elevilor majori și a situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ;
  • Să invite sau să faciliteze intrarea în școală a persoanelor străine fără acordul conducerii școlii și al diriginților;
  • Să promoveze idei, concepții, doctrine, un limbaj, simboluri și materiale antițigăniste, în conformitate cu prevederile Legii nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului.

Structură an şcolar 2023-2024. Reguli noi pentru şcoli, ce trebuie să ştie elevii, profesorii şi părinţii. S-au schimbat şi vacanţele!

Structură an şcolar 2023-2024. Elevii și copiii de grădiniță vor începe cursurile luni, 11 septembrie. Anul școlar 2023-2024 a început în data de 1 septembrie 2023, moment în care profesorii au revenit în activitate. Este al doilea an consecutiv când anul școlar este organizat pe module de învățare.

Anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. „Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, adică pot fi puse de școli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Cele două programe se planifică în module diferite. Perioadele pentru cele două săptămâni „Școala altfel” și „Verde” vor trebui comunicate de către școli părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023, conform ordinului de ministru

S-a stabilit dacă uniformele vor fi obligatorii în noul an școlar. Ce au decis parlamentarii

Structură an şcolar 2023-2024. calendarul a fost aprobat de Ministerul Educației pe data de 9 martie 2023, prin ordinul 3.800, iar organizarea acestuia este pe module/ intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Cursurile se încheie pe 21 iunie 2024, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial.

Și anul acesta școlar va avea o vacanță „mobilă”, cel puțin așa a fost denumită de oficialii din Educație, alții o numesc „vacanță de schi”. Până acum, aceasta a fost fixată de doar câteva inspectorate școlare. Într-un articol Edupedu.ro am publicat calendarele pentru mai multe județe – le puteți descărca și imprima de aici. Asta face ca fiecare județ să aibă o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.

Structură an şcolar 2023-2024. În acest an, elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a nu vor avea manuale noi, ci tot pe cele aprobate în anul 2004, cu mult timp înainte să se fi născut. În locul noilor planuri-cadru pentru liceu și noilor programe care ar fi trebuit să fie elaborate pentru elevii care au traversat reforma curriculară începută în 2012, elevi care anul acesta intră în clasa a XI-a, Ministerul Educației a publicat, cu 10 zile înainte de prima zi de școală, un set de „repere metodologice”.

Modulele scolare de invatare, conform calendarului anuntat de Ministerul Educatiei:

— de luni, 11 septembrie 2023, pana vineri, 27 octombrie 2023;

— de luni, 6 noiembrie 2023, pana vineri, 22 decembrie 2023;

— de luni, 8 ianuarie 2024, pana vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, dupa caz, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, in urma consultarilor cu beneficiarii primari ai educatiei, cu parintii/reprezentantii legali ai acestora si cu cadrele didactice, realizate la nivelul unitatilor de invatamant;

— de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, dupa caz, pana vineri, 26 aprilie 2024;

— de miercuri, 8 mai 2024, pana vineri, 21 iunie 2024

Citește și: Structură an şcolar 2023-2024. Câte zile are prima vacanță și când sunt programate Evaluare Națională 2024 și Bac 2024

Vacante scolare 2023-2024:

Intervalele de vacante scolare 2023-2024 sunt urmatoarele:

— de sambata, 28 octombrie 2023, pana duminica, 5 noiembrie 2023;

— de sambata, 23 decembrie 2023, pana duminica, 7 ianuarie 2024;

— o saptamana, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, in perioada 12 februarie— 3 martie 2024;

— de sambata, 27 aprilie 2024, pana marti, 7 mai 2024;

— de sambata, 22 iunie 2024, pana duminica, 8 septembrie 2024.

Noutate vacante scolare 2023-2024: Conform ordinului cu structura anului scolar pe module, elevii vor avea patru vacante intre module si una in timpul modului 4 de invatare (vacanta de Paste).

Calendarul examenelor/evaluarilor nationale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificarii profesionale/a competentelor, precum si calendarul admiterii in clasa a IX-a se aproba prin ordine distincte ale ministrului educatiei.


Vacante scolare 2023-2024 Bucuresti

Elevii si prescolarii din Bucuresti vor avea, la fel ca in acest an, o vacanta mobila in luna februarie, stabilita la decizia Inspectoratului Scolar al Municipiului București, in perioada: 12 februarie— 3 martie 2024.

– saptamana 1: 12 februarie – 18 februarie 2024

– saptamana 2: 19 februarie – 25 februarie 2024

– saptamana 3: 26 februarie – 3 martie 2024

Saptamana Altfel 2023-2024
Programul national „Scoala altfel” si Programul „Saptamana verde” se desfasoara in perioada 11 septembrie 2023—26 aprilie 2024, in intervale de cate 5 zile consecutive lucratoare, a caror planificare se afla la decizia unitatii de invatamant. Derularea celor doua programe se planifica in intervale de cursuri diferite.

La clasele din invatamantul liceal — filiera tehnologica si din invatamantul profesional, in perioadele dedicate programelor „Scoala altfel” si „Saptamana verde”, se organizeaza activitati de instruire practica urmarind si scopul acestor programe.

La clasele din invatamantul postliceal, in perioadele dedicate programelor „Scoala altfel” si „Saptamana verde”, se organizeaza activitati de instruire practica.

In ziua de 5 octombrie 2023 — Ziua internationala a educatiei si in zilele nelucratoare/de sarbatoare legala prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil nu se organizeaza cursuri.

Calendar scolar 2023-2024: Reguli pentru scoli

Ministerul Educatiei anunta ca, in situatia suspendarii cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educatiei nr. 4.183/2022, masurile privind parcurgerea integrala a programei scolare prin modalitati alternative stabilite de consiliul de administratie al unitatii de invatamant nu se dispun in perioada vacantelor scolare.

De asemenea, in situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii, inspectoratele scolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educatiei, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar stabilite prin prezentul ordin.

Pentru unitatile de invatamant militar preuniversitar din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, in functie de specificul scolii si de specificul specializarii/armei, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne,Ministerul Justitiei si alte institutii cu atributii in domeniile apararii, ordinii publice si securitatii nationale pot aproba, cu avizul Ministerului Educatiei, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale calendarului scolar 2023-2024.

Solicitarea de modificare a calendarului scolar 2023-2024 se face dupa consultarea consiliului reprezentativ al parintilor din unitatea/unitatile de invatamant respectiva/respective. Aprobarea modificarii aduse la calendarul scolar se acorda in conditiile asigurarii parcurgerii integrale a programei scolare, precum si a posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele si evaluarile nationale.

Cand incheie anul scolar elevii din anii terminali

Anul scolar 2023—2024 incepe la data de 1 septembrie 2023, se incheie la data de 31 august 2024 si are o durata de 36 de saptamani de cursuri. Cursurile anului scolar 2023—2024 incep la data de 11 septembrie 2023.

Prin exceptie, se stabilesc urmatoarele:

a) pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, anul scolar are o durata de 34 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 7 iunie 2024;

b) pentru clasa a VIII-a, anul scolar are o durata de 35 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 14 iunie 2024;

c) pentru clasele din invatamantul liceal — filiera tehnologica, cu exceptia claselor prevazute la lit. a), si pentru clasele din invatamantul profesional, anul scolar are o durata de 37 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 28 iunie 2024;

d) pentru clasele din invatamantul postliceal, durata cursurilor este cea stabilita prin planurile-cadru de invatamant in vigoare.

Burse între 300 și 3.000 de lei pentru elevi. Care sunt acestea

Elevii de gimnaziu și liceu vor primi în noul an școlar patru tipuri de burse: de merit, socială, tehnologică și de excelență olimpică I și II, potrivit legii educației pentru Învățământul preuniversitar. Dispar bursele de studiu și de performanță, care se acordă în prezent, dar în schimb apar bursele de excelență pentru olimpici, care pornesc de la 700 de lei pe lună și ajung la 3000 de lei. Bursa de merit va fi mai mult decât dublu față de valoarea actuală, ajungând la 450 de lei, iar cea socială crește până la 300 de lei.

În plus, se introduce bursa tehnologică în valoare de 300 de lei pentru elevii care urmează un liceu cu un astfel de profil. Și mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ beneficiază de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei. Noua lege a Învățământului Preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial, prevede la articolul 248 că noile burse ale elevilor se aplică începând cu anul școlar 2023-2024.

DailyBusiness
Sunt vizați TOȚI ROMÂNII! Klaus Iohannis a semnat legea AZI
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Anunț oficial despre schimbarea orei. Țara uriașă care vrea să renunțe la acest obicei. Ora de vară ar putea deveni permanentă
Capital.ro
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te obligă
Playtech.ro
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
DailyBusiness
Ai nevoie de bani pentru încălzire? Iată cum depui documentele necesare
Adevarul
Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire la cetățenii dispăruți
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
substantial.ro
Femeile din Ucraina: un rol crucial în economie și apărare în contextul războiului
MediaFlux
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA