AN ŞCOLAR 2023-2024. Sfaturi utile pentru părinţi înainte de primul clopoţel

ANPC a oferit sfaturi pentru părinţi şi bunici la achiziţionarea rechizitelor şi uniformelor şcolare înainte de noul an şcolar
Filip Stan
31 aug. 2023, 09:59
AN ŞCOLAR 2023-2024. Sfaturi utile pentru părinţi înainte de primul clopoţel

AN ŞCOLAR 2023-2024. Directorul general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, Paul Anghel, a publicat sfaturi utile la achiziţionarea rechizitelor, uniformelor şcolare şi a altor produse textile necesare şcolarilor:

– Foarte important este să achiziţionaţi, atât produsele textile, cât şi rechizitele numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care veţi avea nevoie în cazul depunerii unei reclamaţii.

Mamele minore vor primi de la stat burse de cel puțin 700 de lei pe lună. Bursele orfanilor se taie pentru că termenul există doar în „DEX”
– Înainte de a lua decizia de cumpărare, părinţii trebuie să examineze cu atenţie produsele textile, după cum urmează:

– să acorde o atenţie deosebită la achiziţionarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute

– eticheta oricărui produs trebuie să menţioneze compoziţia fibroasă a acestuia, respectiv denumirile fibrelor componente, urmate de procentul în greutate al fiecărei fibre; în cazul în care produsul are şi căptuşeală, compoziţia acesteia tebuie precizată în mod expres

– orice produs textil trebuie să aibă instrucţiunile de întreţinere marcate pe eticheta din material textil, rezistentă la tratamente umidotermice, montată/cusută în interiorul produsului

– instrucţiunile de întreţinere trebuie să acopere toate tratamentele, în ordinea: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat)

– la îmbrăcămintea pentru copii, acele capete libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcţionale şi centurilor de înnodat sau eşarfelor cu nod nu trebuie să conţină ornamente tridimensionale sau noduri şi trebuie protejate împotriva destrămării, de exemplu prin topire la cald sau prin cusătura de întărire; capetele pot fi dublate sau pliate cu condiţia să nu determine apariţia riscului de a se agăţa

– dispozitivele de blocare nu trebuie utilizate decât pe cordoanele glisante fără capete libere sau pe cordoane decorative

– la îmbrăcămintea pentru copii mari şi tineri (cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani), cordoanele funcţionale şi găicile de ajustare nu trebuie să aibă o lungime mai mare de 75 mm la fiecare capăt şi nu trebuie realizate din materiale elastice, cu excepţia bretelelor de umăr şi a bretelei de susţinere în jurul gâtului

– lungimea cordoanelor decorative nu trebuie să depăşească 75 mm la fiecare capăt, inclusiv orice accesoriu cum ar fi un dispozitiv de blocare şi că acele cordoane decorative nu trebuie realizate din cordoane elastice

– îmbrăcămintea pentru copii mari şi tineri, cu bretea de susţinere în jurul gâtului, trebuie realizată fără capete libere în zona glugii şi a gâtului.

„Acordaţi atenţie simbolurilor de pe etichetă referitor la procedeele de curăţare a hainei. De exemplu, dacă eticheta indică o curăţare chimică, este mai bine să refuzaţi astfel de haine pentru copil, deoarece substanţele chimice utilizate pentru curăţarea produsului pot fi dăunătoare pentru sănătatea elevului”, scrie Anghel.

Potrivit acestuia, uniformele şcolare din materiale ca bumbacul şi inul sunt cele mai recomandate pentru toamnă şi primăvară, lână şi caşmir pentru anotimpul de iarnă. Forma cu conţinutul de fibre sintetice poate fi mai ieftină – este unicul avantaj pe care îl prezintă. Fibrele sintetice nu permit pielea să respire, ca urmare se încalcă schimbul termic şi copilul începe să transpire, ceea ce poate duce la hipotermie şi apariţia răcelii.

Mai mult ca atât, fibrele sintetice pot duce la alergii, deoarece sinteticele atrag praf, murdărie şi diverse microorganisme care afectează mucusul copilului şi pot provoca erupţii. Sinteticul contribuie, de asemenea, la acumularea de electricitate statică, care afectează sistemul nervos al copilului, provocând iritaţii şi oboseală rapidă.

Burse şcolare 2023. Se taie masiv din banii elevilor, austeritate în şcoli. DOCUMENTUL care arată că minivacanţele şi vacanţele se scad din cuantumul burselor

Îmbrăcămintea şcolară nu trebuie să emită un miros înţepător. Prezenţa unui miros neplăcut poate indica conţinutul de substanţe chimice dăunătoare sau chiar periculoase folosite la vopsirea ţesăturilor.

AN ŞCOLAR 2023-2024. În ce priveşte rechizitele şcolare (caiete de diferite tipuri, penare, carioci, pixuri, radiere, seturi de markere colorate, acuarele, blocuri de desen, truse geometrice, învelitori caiete şi cărţi) şi ghiozdanele sau rucsacurile, acestea trebuie să fie însoţite de elemente de identificare şi caracterizare traduse în limba română, respectiv denumire producător/importator sau distribuitor şi adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziţie sau instrucţiuni de întreţinere, după caz.

AN ŞCOLAR 2023-2024. În urma acţiunilor de control desfăşurate în anii trecuţi, comisarii ANPC au identificat la comercializare produse neconforme, după cum urmează:

  • rechizite (carioci, pixuri, radiere) fără traducerea în limba română a elementelor de caracterizare
  • uniforme şcolare fără etichete de produs care să conţină principalele elemente de identificare şi caracterizare (lipsa compoziţie fibroasă şi instrucţiuni de întreţinere)
  • ghiozdane şcolare fără etichete care să conţină principalele elemente de identificare şi caracterizare
  • seturi de markere colorate având data durabilităţii minimale depăşită
  • acuarele fără documente de calitate, blocuri de desen la care s-a constatat că nu respectau condiţiile declarate în sensul că pe copertă se declara că au 20 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că produsul conţinea 10 file/A4 albe si 1 fila roz, caiete de matematică la care s-a constatat că nu respectau condiţiile declarate, în sensul ca pe copertă se declara că au 96 file de A4 iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat ca produsul conţinea 85 file/A4.

AN ŞCOLAR 2023-2024.  Auchan donează 100.000 de lei pentru susținerea educației în medii vulnerabile

Până pe 19 septembrie, Auchan a pregătit mii de articole dedicate începutului noului an școlar, parte din oferta Back to School. În toate magazinele Auchan, părinții și elevii care se pregătesc pentru școală au la dispoziție una dintre cele mai largi game de rechizite și produse adiacente, la prețuri care contribuie la protejarea bugetului familiei. Mai mult, membrii MyCLUB Auchan au acces la sute de produse cu beneficii de fidelitate, precum reduceri și bani înapoi ca bonus pe cardul de fidelitate.

În magazine şi online, clienții vor regăsi de la ghiozdane, penare, instrumente de scris și de colorat, până la materiale de creație, articole de papetărie și accesorii educative. Oferta se distinge prin raportul excelent calitate-preț, articolele în tendințe, dar și diversitatea categoriilor de produse, peste 30% din gamele din ofertă fiind marcă proprie Auchan.

Prețurile ghiozdanelor pornesc de la 28 de lei, pentru un ghiozdan mare simplu, în timp ce prețul unui penar pornește de la 4 lei. Instrumentele de scris au prețuri ce pornesc de la 0,39 de lei, iar caietele cu file dictando / de matematică pornesc de la 0,49 de lei.

Folosind cardul de fidelitate MyCLUB Auchan clienții se bucură de numeroase avantaje la sute de produse precum: reduceri de până la 40% la al doilea produs cumpărat,  3 produse la preț de 2 doar prin cardul de fidelitate și 20% bani înapoi ca bonus pe cardul MyCLUB Auchan pentru rechizite și produse necesare pe parcursul întregului an școlar. În plus, pentru toate rechizitele marcă proprie Auchan Roșu, clienții MyCLUB primesc în plus 5% bani înapoi ca bonus pe cardul de fidelitate

De asemenea, și anul acesta Auchan pune la dispoziția clienților articole eco din plastic reciclat, carton certificat FSC, hârtie sau alte ambalaje cu conținut redus de plastic, compania având o politică amplă și un angajament de reducere a consumului de plastic, parte din strategia de sustenabilitate. Gama eco cuprinde și instrumente de scris cu o durată mai mare de viață, de două ori mai mare față de instrumentele obișnuite și rezerve pentru acestea.

Oferta Back to school include peste 2000 de articole pentru școală, în total, printre acestea numărându-se:

  • Aprox. 1000 de instrumente de scris și desenat
    Peste 300 de ghiozdane și penare
    Peste 400 de modele de caiete și accesorii
    Aprox. 1000 de produse complementare
    Peste 200 de articole de îmbrăcăminte
  • Oferta Back to School este întregită de o selecție variată de articole și echipamente electro-IT, de la gadget-uri și accesorii pentru laptop și birou, până la electrocasnice mici.

Toate gamele pregătite pentru începerea noului an școlar includ modele creative și atractive, precum și licențe inspirate din cele mai populare desene animate sau povești pentru copii, adaptate tuturor grupelor de vârstă, cu precizarea că stocurile și colecțiile sunt limitate. Printre acestea se numără teme precum Minecraft, Playstation, Fortnite, Naruto, Pokemon, Stranger Things, Harry Potter, gama exclusivă Auchan cu instrumente de scris și seturi de creație, Friends, Emoji, licențe Disney clasice, branduri de adolescenți cum ar fi Coolpack, Head, Converse, Hash sau tematici exclusive Auchan printre care Magical Cat, Happy Rainbow, Dino, Gaming sau Living Color.

De asemenea, pentru grădiniță, Auchan a pregătit o colecție de produse marcă proprie de ghiozdane și penare cu diverse animăluțe dragi copiilor. Pentru orele de artă și lucru manual, este disponibilă și o gamă extinsă de articole de creație ce conține canvasuri, culori acrilice, pensule speciale pentru pictură, pictură pe numere, diamond painting, hârtie colorată, creponată, accesorii decorative, plastilină sau cretă colorată. Totodată, pentru gama de office, clienții pot găsi folii, mape, dosare, biblioraft, accesorii de birou, hârtie de copiator etc.

Auchan donează 100.000 de lei pentru susținerea educației în medii vulnerabile

Și în acest an, Auchan continuă să sprijine comunitățile cu scopul de a susține dezvoltarea copiilor din medii vulnerabile. Astfel, retailerul donează 100.000 de lei pentru rechizitele marcă proprie eco-friendly achiziționate de clienți pentru construirea unei noi anexe, concepută ca un centru de educație non-formală, a școlii din satul Dorobanțu, județul Călărași, în cadrul programului „Prezent! Pentru viitor”, desfășurat de asociația EduAct. În contextul abandonului școlar tot mai ridicat, peste 120 de elevi lipsiți de privilegii vor avea astfel ocazia să aibă acces la un viitor mai bun prin educație.

Un sistem educațional puternic asigură un viitor mai bun pentru copiii de acum și pentru generațiile viitoare, iar scopul proiectului este acela de a asigura un mediu adecvat pentru o bună dezvoltare pentru preșcolari și școlari. La implementarea proiectului vor participa și voluntari (angajați și clienți Auchan) ca parte a Programului de Sustenabilitate Personală (PSP) #nuepreatârziu.

 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion promite apartamente la prețuri senzaționale prin proiectul AUR
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!