AN ŞCOLAR 2024-2025. „Nu a fost observată o legătură între structura anului şcolar şi rezultate. Mai mult, a fost realizată o evaluare a percepţiei profesorilor, elevilor, părinţilor cu privire la structura anului şcolar, studiu care a arătat că există o percepţie pozitivă a alternării de perioade de efort academic cu perioade mai scurte de vacanţă. Aşadar. Structura anului şcolar viitor rămâne pe această structură de module”; a afirmat Ligia Deca luni, la Alba Iulia, întrebată dacă în urma rezultatelor slabe obţinute de elevii de clasa a opta la simularea examenului de evaluare naţională se ia în calcul revenirea a structura anului şcolar cu trimestre sau reintroducerea tezelor ca metode de evaluare la clasă.
Perle simulare bac 2024: „Nicolae al II-lea a fost ultimul ţăran al Rusiei/ Puterea executivă era excitată de guvern/ După întoarcerea bărbaților din război a avut loc un baby boom”
Aceasta a afirmat că nu s-a discutat, la nivelul Ministerului, despre ideea reintroducerii tezelor. „Nu am avut o discuţie cu privire la reintroducerea tezelor, însă simulările în acest an au fost organizate mai devreme ca evaluări sumative tocmai în ideea de a putea utiliza rezultatele în recapitulări şi consolidări în vederea examenelor naţionale”, a adăugat ministrul.
Intervale de cursuri:
— de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
— de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
— de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ
— de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
— de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;
AN ŞCOLAR 2024-2025. Intervale de vacanță:
— de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
— de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;
— o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;
— de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
— de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.
Ligia Deca: În ultimii ani am văzut cum numărul familiilor convinse de valoarea învăţământului dual a crescut, numărul copiilor care l-au urmat a crescut
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, afirmă că a constatat că în ultimii ani tot mai multe familii din România au fost convinse de calitatea învăţământului dual, aceasta precizând că mulţi dintre elevii care au urmat această formă de învăţământ au rămas în ţară să lucreze.
Ligia Deca a participat, la Alba Iulia, la Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa”, la semnarea contractului de finanţare pentru proiectul ”Consorţiul Regional pentru suport în Carieră, Educaţie Nonformală, Duală şi Tehnologică Alba” (CRESCENDO), care vizează construirea unui campus de învăţământ dual, de tip regional.
Cât durează vacanţa de Paşte a elevilor în 2024. Câte zile se suprapune peste minivacanţa părinţilor
„În ultimii ani – şi a trecut mai mult de o decadă de atunci – am văzut cum numărul familiilor convinse de valoarea învăţământului dual a crescut, numărul copiilor care l-au urmat a crescut, marea lor majoritate rămânând în România şi rămânând în companiile care au investit în ei. Acesta este dorinţa întregului sistem de educaţie: să reuşim ca şcoala să răspundă nevoilor societăţii”, a declarat ministrul Educaţiei luni, în timpul unei vizite la Alba Iulia.
Acesta a precizat că motto-u campusului dual integrat este acelaşi cu cel al noii legi a învăţământului: Crescendo. „Ne dorim un crescendo al învăţământului dual care să ofere tuturor copiilor talentaţi în această zonă aplicată posibilitatea să meargă cât de sus îşi doresc şi pot merge”, a adăugat Deca.
Ministrul adaugă că performanţa în învăţământ se poate face nu doar în liceele teoretice, ci şi în cele tehnologice.
„Performanţa nu este rezervată doar sistemului teoretic, performanţa este depăşirea cerinţelor minimale în aşa fel încât să poţi să mergi cât de departe”, a afirmat ministrul.