An şcolar 2024-2025. Greutatea ghiozdanului, pericol mare pentru coloana şcolarului. Sfaturi utile de la medicul ortoped

Dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie, confirmă faptul că sunt din ce în ce mai mulți copii care au probleme cu postura, care au dureri de spate și modificări vizibile ale coloanei vertebrale. Studiile spun că, pentru a fi în siguranță, greutatea maximă a ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului
Filip Stan
05 sept. 2024, 16:53
An şcolar 2024-2025. Greutatea ghiozdanului, pericol mare pentru coloana şcolarului. Sfaturi utile de la medicul ortoped
Sorin Cîmpeanu, anunţul care îi va bucura pe elevi: Greutatea ghiozdanului va scădea prin introducerea manualelor digitale

An şcolar 2024-2025. Greutatea ghiozdanului poate afecta, atât pe termen lung cât și pe termen scurt, sănătatea coloanei școlarului. Fie că este nepotrivit ca și dimensiuni, fie că este prea greu, fie că este purtat necorespunzător, ghiozdanul se poate transforma din accesoriu obligatoriu, în pericol real.

Dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie, confirmă faptul că sunt din ce în ce mai mulți copii care au probleme cu postura, care au dureri de spate și modificări vizibile ale coloanei vertebrale.

„Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite la copiii cu vârsta între 7-15 ani sunt scoliozele – deformarea coloanei în formă de S. Coloana este împarțită în colona cervicală, toracală, lombară, sacrală și coccigiană, iar cele mai frecvente deformări apar la nivelul coloanei toraco-lombare. Din cauza greutății crescute a ghiozdanului, a modului în care copiii poartă ghiozdanul sau chiar a ghiozdanului în sine, apar zone de suprasolicitare ce împing coloana vertebrală în direcții greșite, care duc, în timp, la deformarea ei. Umerii, șoldurile și genunchii sunt articulațiile suprasolicitate atunci când școlarul cară ghiozdanul greșit. Acel ghiozdan care depășeste greutatea permisă pentru vârsta și kilogramele pe care le are, afectează cresterea corectă a copilului.”, declară dr. Tarek Nazer.

An şcolar 2024-2025. Studiile spun că, pentru a fi în siguranță, greutatea maximă a ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului și, obligatoriu, trebuie să fie purtat pe ambii umeri, nu pe unul singur așa cum se face de obicei.

„Sunt o sumedenie de norme obligatorii de care trebuie să țină cont părinții atunci când aleg ghiozdanul copilului. În primul rând, trebuie să aibă un spate captușit, pentru a se mula pe curbura spatelui. Materialul din care este confecționat ghiozdanul trebuie să fie ușor; Manerele ghiozdanului trebuie sa fie rezistente la încărcături; Curelele trebuie să fie confecționate din material elastic, să aibă o lățime de cel puțin 4 cm, căptușite, pentru a dispersa greutatea și să permită ajustarea acestora după înălțimea copilului; Să aibă o centură la brâu. De asemenea, este important ca accesoriul pentru școală să aibă dimensiunile potrivite în funcție de vârsta și înălțimea copilului.

An şcolar 2024-2025. Este de preferat, atunci când acesta are un drum lung de parcurs, să facă pauze și să dea ghiozdanul jos. După 10-15 minute de mers, trebuie să-și relaxeze coloana și umerii. Trebuie să acordăm o atenție mare copiilor care suferă de probleme de coloană, înainte de a începe școala, și celor care suferă de scolioză, cifoză sau alte deformități ale coloanei. Ei sunt mult mai predispuși la avansarea afecțiunii dacă nu respectă regulile și indicațiile unui medic ortoped.”, explică medicul în continuare.

Foarte important, continuă dr. Tarek Nazer, este ca părinții să-și întrebe copiii dacă simt dureri la nivelul spatelui sau senzații de amorțeală, la nivelul mâinilor, atunci când se întorc de la școala, pentru a exclude compresia arterelor și a nervilor de către curelele de susținere.

Ce modificări aduce anul școlar 2024 – 2025: apare sala de detenție, telefoanele vor fi interzise la școală, sancțiuni pentru elevii care deranjează la ore. Când revin elevii la școală în septembrie
Deschiderea anului școlar 2024 – 2025 are loc în data de 9 septembrie 2024, urmând să se încheie la 20 iunie 2025. Durata programului de învățământ propus în acest proiect este fixată la 36 de săptămâni, cu excepția elevilor din clasele a XII-a (zi), a XIII-a (seral) și a celor cu frecvență redusă, pentru care se prevede o perioadă de 34 de săptămâni de curs, adică 6 iunie 2025. Elevii de clasa a VIII-a, care vor susține Evaluarea Națională 2025, vor încheia anul școlar în data de 13 iunie 2025.

În cadrul învățământului liceal, în filiera tehnologică, cu excepția unor clase particulare, și în învățământul profesional, conform acestui proiect, anul școlar ar fi planificat să aibă o durată de 37 de săptămâni, până pe 27 iunie 2025.

Citește și: Schimbări la Bacalaureat și la Evaluarea Națională din 2025! Probele vor avea loc încă din ianuarie, iar elevii vor putea să-și vadă lucrările înainte de a depune contestații

An școlar 2024 – 2025, principlale modificări:

1. Elevii din clasa I până în clasa a XII-a vor fi obligați să aibă un portofoliu personal pentru alegerea carierei

Începând din toamnă, portofoliul personal va fi obligatoriu pentru toți elevii, de la clasa I la clasa a XII-a. Dosarul va conține toate rezultatele școlare din cei 12 ani de învățământ preuniversitar, diplomele, certificatele, documentele pentru diverse activități și recomandările primite de la profesori. Portofoliul educațional este conceput pentru a-i ajuta pe elevi să își aleagă facultatea cea mai potrivită și, totodată, pentru a permite părinților să cunoască nivelul real de pregătire al copiilor lor. De asemenea, copiii din grădiniță vor fi și ei incluși în acest sistem.

2. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor, scăderea notei la purtare

Elevii au parte de noi restricții din septembrie 2024 în școli, se arată în Statutul Elevului și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”.

Ministerul Educației a transmis că nerespectarea interdicțiilor poate duce la confiscarea temporară a telefoanelor de către personalul școlii, acestea fiind restituite părinților sau elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani la finalul orelor.

”Nerespectarea prevederilor referitoare la utilizarea telefoanelor/a altor echipamente de comunicații electronice poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ în vederea predării, după caz, către părinți/tutori legali ai beneficiarilor primari minori sau elevilor majori conform regulamentului de organizare și funcționare al unității de învățământ.”, se arată în noul Statut al Elevului.

Prevederile nu se aplică echipamentelor folosite de elevii cu cerințe educaționale speciale, care au autorizație pentru a folosi astfel de dispozitive.

Ministerul Educației a justificat aceste restricții ca o măsură necesară pentru a asigura un mediu educațional concentrat și lipsit de orice fel de distragere. Mai mult, aceste măsuri sunt menite să protejeze integritatea procesului educațional și să prevină utilizarea necorespunzătoare a dispozitivelor elecronice în timpul orelor de curs.

Sala de detenție este introdusă oficial în școlile din România prin noul Statut al Elevului care urmează să intre în vigoare din septembrie anul acesta. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME). Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat într-o postare pe Facebook că „posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație”.

Sancțiuni prin scăderea notei la purtare sau suspendare. Nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an.

Tot din toamnă, elevii vor putea fi sancționați cu suspendarea pe o durată limitată de timp. Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

Structura anului școlar 2024 – 2025. Când este programată prima vacanță

Modulul 1: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;

Vacanța de toamnă: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;

Modulul 2: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;

Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;

Modulul 3: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;

Vacanța de schi/mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;

Modulul 4: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;

Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;

Modulul 5: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025

Programele naționale „Școala altfel” și „Săptămâna verde” au fost stabilite să aibă loc în intervalul cuprins între 9 septembrie 2024 și 17 aprilie 2025. Acestea sunt programate să se desfășoare pe parcursul a cinci zile consecutive lucrătoare, fiind planificate și coordonate la nivelul fiecărei unități de învățământ.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Cea mai rară monedă românească s-a vândut pentru o sumă uriașă. Banul din aur a devenit o adevărată comoară
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
Oferta momentului în România! Mașini precum BMW, Audi sau Mercedes, vândute cu 50 de lei
Adevarul
Abuzurile sexuale tolerate de statul român. Sociologul Gelu Duminică, revoltat de pedeapsa dată preotului Visarion Alexa
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Mesajul care-i va frânge inima Elenei Udrea. Nu va vedea niciodată aceste imagini
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Bomba anului! Ilie Năstase se 'călugăreşte'. Se retrage lângă mănăstire
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate alocațiile și indemnizațiile pentru copii, în luna septembrie. Anunțul făcut de autorități
Capital.ro
Noi reguli pentru românii cu permise de conducere din afara UE. Cum se va obține un nou document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
Procesul din Avignon: Gisele Pelicot își expune trauma trăită în fața instanței
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...