An şcolar bulversat total! Elevii se întorc la școală de luni, 28 aprilie, după vacanța de Paște, însă vor petrece doar trei zile în bănci, urmate de o nouă vacanță, cu ocazia minivacanței de 1 Mai. De joi începe vacanța de Ziua Muncii, iar vineri a fost declarată zi liberă de Guvern pentru a face punte cu weekendul.
Modificările de program nu se opresc aici. În contextul alegerilor prezidențiale din 4 mai, unele școli vor organiza secții de votare ceea ce ar putea duce la suspendarea cursurilor fizice în anumite unități de învățământ. În aceste cazuri, elevii vor învăța online sau programul va fi decalat. Aceasta este o măsură similară cu cea adoptată și în noiembrie, atunci când, în București, peste 90 de școli au desfășurat cursuri online din cauza activităților legate de urnele și cabinele de vot.
Şi în acest an se va trece la cursuri online pe perioada examenului de Bac, programat mai devreme în 2025.
Vacanţă ca-n poveşti! Elevii au trei zile de cursuri între două vacanţe, apoi trec în online
De asemenea, începând de luni, elevii intră în ultimul modul de școală din acest an, iar vacanța de vară este programată pentru 21 iunie pentru toți cei care nu susțin examenele naționale.
În anul 2025 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, prevede 17 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 13 pică în timpul săptămânii. Deoarece 4 dintre cele 17 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 13 zile libere.
Zilele libere, care urmează în anul 2025 sunt:
1 mai (joi – Ziua Muncii);
8 – 9 iunie (duminică şi luni) – Rusalii
15 august (vineri – Sfânta Maria);
30 noiembrie (duminică – Sfântul Andrei);
1 decembrie (luni – Ziua Naţională a României);
25 şi 26 decembrie (joi şi vineri – prima şi a doua zi de Crăciun).
Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.
Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.