AN ŞCOLAR în haos, tabletele zac neutilizate deşi mai este puţin şi se termină un semestru. „Există un stoc important de tablete care nu au fost ridicate de elevi şi de părinţi, spre exemplu. Voi cere o raportare exactă, dar estimez că până în 20%, ceea ce înseamnă un procent foarte mare. Unii nu le-au ridicat pentru că nu au ştiut, alţii pentru că nu au avut nevoie”, declară Cîmpeanu, potrivit news.ro.
”Acum s-au distribuit toate tabletele, dacă s-au distribuit toate tabletele nu înseamnă că ele au ajuns la elevi. Există un stoc important de tablete care nu au fost ridicate de elevi şi de părinţi, spre exemplu. Voi cere o raportare exactă, dar estimez că până în 20%, ceea ce înseamnă un procent foarte mare. Unii nu le-au ridicat pentru că nu au ştiut, alţii pentru că nu au avut nevoie. Există situaţii, din păcate, în care acelaşi copil a primit două, sau chiar trei tablete, una de la minister, una de la primărie, una de la nu ştiu ce sponsor, în timp ce alţi copii nu au primit nici una. Există o inechitate foarte pronunţată, lucrurile au fost amestecate, au venit foarte rapid unele peste altele, este o situaţie care trebuie să fie reglată cu cap şi cu responsabilitate”, a declarat ministrul Educaţiei miercuri, la Digi 24.
Ministrul Educaţiei explică cum se va face redeschiderea şcolilor. „Nu excludem niciun scenariu. Plecăm de la cel mai optimist – 8 februarie toată lumea la şcoală”
El a precizat că unii dintre elevi nu au ridicat tabletele pentru că au deja, alţii pentru că nu au ştiut că pot dispune de ele iar alţii pentru că nu au dorit, iar cu privire la cauze este nevoie de „radiografie” a situaţiei.
Ministrul Educaţiei anunţă că au fost luate măsuri „de flexibilizare” în cazul copiilor care riscă să rămână cu mediile neîncheiate din cauză că nu au putut participa la cursuri pe internet.
Cîmpeanu admite că „va fi extrem de complicat” dacă şcolile vor rămâne în scenariul online în acest an şcolar. ”Va fi extrem de complicat, nu este un secret pentru nimeni, însă chiar şi în această variantă suntem datori să găsim soluţii pentru încheierea mediilor. Au fost luate măsuri de flexibilizare a notării, în momentul în care vom şti amploarea fenomenului de risc cu privire la neîncheierea mediilor voi vedea, împreună cu experţi în educaţie, dacă peste măsurile deja luate se impun şi alte măsuri de flexibilizare a modului de evaluare. Toate aceste măsuri pot să vă garante că vor fi în interesul elevului dar vot fi alte pierderi care se adaugă peste pierderile suferite deja în educaţie” a mai declarat Sorin Cîmpeanu.
AN ŞCOLAR. Sorin Cîmpeanu: Îmi doresc să se deruleze examenele naţionale la datele la care au fost planificate
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că îşi doreşte ca examenele naţionale din acest an şcolar să aibă loc „la datele la care au fost planificate, în modul în care au fost planificate şi pe tematica planificată”, el anunţând „acţiuni remediale”, în cadrul cărora elevii să poată recupera materia pierdută pe parcursul perioadei de şcoală online.
„Cert este că examenele naţionale trebuie să se deruleze, cert este că predictibilitatea este un lucru foarte important. Deci, îmi doresc să se deruleze examenele naţionale la datele la care au fost planificate, îmi doresc să se deruleze în modul în care au fost planificate şi pe tematica planificată”, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, Sorin Cîmpeanu.
Acesta a menţionat că îşi doreşte redeschiderea şcolilor în semestrul al doilea şi anunţă că autorităţile vor face toate eforturile pentru derularea unor „acţiuni remediale”, în aşa fel încât examenele naţionale să se deruleze conform planificărilor.
„Costurile pe care le-a plătit educaţia sunt foarte mari. Depinde de fiecare cadru didactic să aprecieze, să evalueze mai întâi pierderile – un lucru important la care ţin – nu din perspectiva a ceea ce a putut să predea profesorul, ci din perspectiva a ceea ce a putut să asimileze elevul. Pentru asta ai nevoie de evaluări, ai nevoie de un diagnostic. Având acest diagnostic poţi să decizi acţiunile remediale (…). Una din multele măsuri din pachetul de măsuri remediale pot fi şi acele şcoli de vară, care au fost propuse astăzi, dar sunt altele mult mai eficiente. Însă toate trebuie să fie personalizate. Ca să fie personalizate, ai nevoie de competenţa, de devotamentul fiecărui dascăl din ţara asta”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.