Fostul ministrul al Justiţiei Ana Birchall susţine că „strict legal, reţinerea lui Dragoş Săvulescu poate fi considerată o privare nelegală de libertate datorită unor grave erori comise de autorităţile responsabile din România”.
„După ce a râs în nas autorităţilor române din vila luxoasă din Italia, ar fi chiar culmea ca acum Dragoş Săvulescu să solicite şi daune de la statul român pentru că fost arestat ilegal în Grecia, căci, strict legal, reţinerea lui poate fi considerată o privare nelegală de libertate datorită unor grave erori comise de autorităţile responsabile din România! Nu degeaba le-a cerut ieri grecilor să îl extradeze în Italia şi nu în România”, a scris, joi, pe Facebook, Ana Birchall.
Ana Birchall a explicat că, potrivit legii, ”mandatul european de arestare în vederea executării unei pedepse stabilite printr-o hotărâre definitivă în România, emis de instanţa de executare din România, se retrage atunci când executarea mandatului european a fost refuzată de un alt stat pentru faptul că a recunoscut hotărârea pronunţată de statul român, a preluat executarea pedepsei şi a adaptat pedeapsa potrivit legii statului căruia i s-a cerut executarea”.
„Altfel spus, nu pot coexista două hotărârii de condamnare privind aceeaşi pedeapsa, una pronunţată de statul român şi altă de recunoaştere a statului străin ( în cazul de faţă Italia), întrucât ar fi încălcat principiul de drept „ne bis în idem” în componentă referitoare la executarea pedepsei. Aplicate aceste principii la cazul concret, dacă lui Dragoş Săvulescu i-a fost recunoscută hotărârea de condamnare în Italia şi a fost preluată executarea, instanţa de executare din România corespunzătoare instanţei care a pronunţat hotărârea de condamnare, după informarea primită de la statul italian cu privire la motivul de refuz a executării mandatului european de arestare întrucât a recunoscut hotărârea de condamnare şi a preluat executarea, avea obligaţia legală să retragă mandatul european de arestare şi mandatul de executare a pedepsei”, a mai scris fostul ministru al Justiţiei.
Ana Birchall susţine că, cel care a primit o pedeapsa în România recunoscută de alt stat, nu mai poate fi arestat în baza unui mandat european de arestare, aşa cum s-a întâmplat cu Dragoş Săvulescu în Grecia.
”Deci, atât Ministerul Justiţiei, ca autoritate centrală de informare, cât şi instanţa de executare, trebuia şi putea să cunoască despre existenţa hotărârii de recunoaştere şi de preluare a pedepsei în Italia. Legal, Ministerul Justiţiei avea obligaţia să informeze instanţa de executare din România despre existenţa hotărârii de recunoaştere şi de preluare a pedepsei în Italia cu consecinţele şi efectele legale aferente: retragerea tuturor formelor de executare emise în baza hotărârii de condamnare, respectiv mandatul european de arestare şi mandatul de executare a pedepsei. Pentru că aceste formalităţi nu au fost îndeplinite, astfel cum rezultă din informaţiile publice, Săvulescu a fost arestat în Grecia în baza unui mandat european de arestare care conform legii trebuia retras imediat după ce hotărârea de condamnare a fost recunoscută de Italia”, a mai explicat Ana Birchall.
Ana Birchall cere Ministerului Justiţiei să comunice dacă a făcut informarea către instanţa de executare pentru a fi retras mandatul european de arestare.
”Din informaţiile publice, aflăm că se propagă o mare victorie cu arestarea lui Săvulescu în Grecia. Total eronat şi fără suport legal pentru necunoscători printre care se numără şi Stelian Ion care încearcă acum să ne comunice că MJ are doar atribuţii administrative. Nimic mai fals! MJ are doar atribuţii administrative numai în lipsa de curaj şi de asumare a lui Stelian Ion! Şi eu am sperat că cererea de extrădare către România va fi admisă până la apariţia comunicatului MJ. După ce am citit comunicatul MJ am rezerve că acest lucru se va întâmplă şi cel mai probabil Săvulescu se va întoarce liniştit în vila sa de lux din Italia! Sper să mă înşel dar după ce am citit şi motivarea CAB e greu de înţeles erorile care s-au comis în această procedura de extrădare de către autorităţile din România! Erori comise din neştiinţă de carte, neglijenţă … sau poate intenţionat, nu?”, a mai scris Birchall.
Dragoş Săvulescu a fost arestat luni în Grecia pentru că România a emis un mandat european de arestare pe numele său ca urmare a condamnării la cinci ani și jumătate de închisoare pentru corupție.
Citeşte şi: Dragoş Săvulescu a fost reţinut în Grecia. Gestul făcut de soţia afaceristului prin care s-ar fi dat de gol
Dragoș Săvulescu a fost săltat de poliţişti în insula grecească Mykonos după ce iubita lui, Angela Martini, a postat fotografii pe Instagram cu el.
Miercuri presa anunţa că Dragoş Săvulescu a fost eliberat din arest şi pus sub control judiciar până la lămurirea situaţiei lui.
Dragoş Săvulescu a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri în Constanţa, alături de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, Cristi Borcea.
În acest dosar, prejudiciul calculat de anchetatori este de 114 milioane de euro.
Înainte de condamnare, Dragoş Săvulescu a fugit în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli i-a comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Judecătorii napoletani i-au șters lui Săvulescu 3 ani din pedeapsă în baza unui decret de grațiere din 2006 și, constatând că a rămas cu 2 ani și jumătate (sub 3 ani), i-au comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Decizia Curții de Apel Napoli a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian, mai scrie G4Media.ro.
Citeşte şi: Dragoş Săvulescu nu va fi extrădat în România. Decizia a rămas definitivă
Ulterior, pe 11 decembrie 2020, Curtea de Apel București a confirmat sentința de condamnare la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare în cazul omului de afaceri Dragoș Săvulescu, aflat în Italia, iar pe 11 martie 2021, Înalta Curte a validat, la rândul ei, decizia.