„Tribunalul, în urma analizării actelor și lucrărilor dosarului de urmărire penală, reține (…) că sunt indicii temeinice și motive verosimile din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpata a săvârșit infracțiunile mai sus menționate în sensul că: în perioada aprilie-iunie 2008, A.M.P. (Ana Maria Pătru – n.r.), în calitate de vicepreședinte al AEP – funcție cu rang de secretar de stat – a pretins de la reprezentanții SC S. R. SA (Siveco România – n.r.) contravaloarea unui apartament și a primit, în cursul anului 2009, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea imobilului-apartament cu nr. (…), promițând în schimb că va susține derularea în bune condiții a contractului nr. 80703/25.04.2008 încheiat de SC S. R. SA cu AEP, precum și că va susține același agent economic pentru obținerea și derularea unor contracte viitoare cu instituția publică precizată, fapt care s-a și realizat”, se menționează în textul motivării, consultat de Agerpres.
Conform unui raport de activitate postat pe site-ul oficial al AEP, contractul din data de 25.04.2008 a fost încheiat de AEP cu SC Siveco România SA.
„Prin contractul de achiziție publică nr. 80703/25.04.2008, s-au realizat programele de calculator pentru consiliile locale și județene (inclusiv sectoarele și primăria generală a municipiului București), precum și pentru primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor, primarul general al mun. București și președinții consiliilor județene. Contractul a fost încheiat cu S.C. SIVECO România S.A.”, se precizează în raportul citat.
Procurorii spun că, în aceeași calitate, Ana Maria Pătru a pretins, în cursul anului 2011, de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale, contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover, primind suma de 15.000 euro.
„În cursul anului 2011, în calitate de vicepreședinte al A.E.P. – funcție cu rang de secretar de stat – a pretins de la reprezentanții SC S. R. SA contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover model Range Rover Sport și a primit de la reprezentanții agentului economic precizat suma de 15.000 euro – echivalentul a 61.765,50 lei, promițând în schimb că va susține derularea în bune condiții a acordului cadru de servicii nr. 4595/29.08.2011 și a contractului subsecvent de servicii nr. 1 din data de 30.08.2011, cu denumirea ‘Acord cadru de servicii pentru realizarea sistemului informatic al registrului electoral’ încheiate de asocierea SC S. R. SA – în calitate de lider și SC A.S. SRL cu A.E.P., precum și că va susține SC S. R. SA pentru obținerea și derularea unor contracte viitoare cu instituția publică precizată, fapt care s-a și realizat”, se mai spune în motivare.
În acest context, instanța a apreciat că măsura arestării preventive a inculpatei este „pe deplin proporțională cu interesele ce vizează preîntâmpinarea repetabilității acestui gen de fapte și cu cerințele protecției publicului larg de consecințele reluării unui ciclu infracțional extins”.
„Apărările inculpatei în sensul că nu a pretins și nu a avut nicio putere de a influența desfășurarea unor contracte în derulare și viitoare, nu pot fi reținute, acestea necoroborându-se cu probatoriul administrat în cauză, nu prezintă relevanță în fața gravității faptelor, ca de altfel recunoașterea și lipsa antecedentelor penale”, se mai arată în motivarea Tribunalului Prahova.
Ana Maria Pătru, fost președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost arestată preventiv, miercuri seară, în dosarul în care este acuzată de săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență și a două infracțiuni de spălare de bani.
Decizia a fost contestată de inculpată, acțiunea urmând să se judece la Curtea de Apel Ploiești.