Ana Maria Pătru, preşedintele AEP: Introducerea votului obligatoriu ar trebui să fie opţiunea cetăţenilor

Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente, afirmă într-un interviu pentru Agerpres că o campanie de informare despre votul obligatoriu ar trebui susținută în așa fel încât o eventuală introducere a unui astfel de vot "să reflecte nu doar opțiunea decidenților politici, ci și pe cea a cetățenilor".
Ionela Marcu
20 aug. 2016, 11:31
Ana Maria Pătru, preşedintele AEP: Introducerea votului obligatoriu ar trebui să fie opţiunea cetăţenilor

Absenteismul la vot este o problemă la fiecare scrutin electoral. Probabil că atribuțiile AEP în această direcție sunt cu precădere tehnice. Întrebarea este dacă totuși AEP are vreo pârghie la îndemână care să limiteze acest fenomen.

Ana Maria Pătru: Absenteismul a devenit un fenomen îngrijorător în toată lumea. În Europa, cel mai pregnant acesta se manifestă la alegerile europarlamentare, dar este des întâlnit și la scrutinele naționale din statele UE, iar România nu face excepție. Iată, chiar și la alegerile locale, unde prezența era, de regulă, de peste 50%, anul acesta rata absenteismului a depășit 50 de procente. Din 1990 încoace, prezența la vot a scăzut constant, seria fiind întreruptă de alegerile prezidențiale din 2014, când au venit la vot 62% dintre alegători. Cauzele sunt multiple, dar aș lăsa sociologii să le analizeze.

Autoritatea are soluții și este și îndrituită să facă campanii de informare a cetățenilor, dar cred că foarte mult ne-ar ajuta să vină lângă noi mass-media pentru ca informația să fie mai ușor diseminată și să ajungă mai aproape de cetățean.

Credeți că introducerea votului obligatoriu ar fi o măsură oportună pentru contracararea absenteismului?

Ana Maria Pătru: Trebuie știut că în Europa sunt câteva țări unde votul obligatoriu este legiferat și dă rezultate, în sensul că prezența la vot este mereu ridicată: Grecia, Cipru, Belgia, Luxemburg. Sunt însă și țări, precum Malta sau Suedia, în care votul nu este obligatoriu, dar prezența la urne este mai mare decât în statele în care legea prevede obligativitatea votului.

Pentru țara noastră cred că o campanie de informare pe această temă ar trebui să fie susținută de o manieră care să permită ca o eventuală adoptare a votului obligatoriu să reflecte nu doar opțiunea decidenților politici, ci și pe cea a cetățenilor.

Ați pledat pentru informatizarea secțiilor de votare ca măsură de transparentizare a votului și de redare a încrederii cetățeanului în procesul de vot. Ați făcut deja niște pași în acest sens la alegerile locale, ați introdus acest sistem care verifică în timp real situațiile în care apare votul multiplu. Ce alte astfel de măsuri pregătiți pentru alegerile parlamentare?

Ana Maria Pătru: La alegerile locale din acest an, folosirea în premieră a sistemului de informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal a fost un pas important pentru prevenirea votului multiplu și, în primul rând, pentru schimbarea percepției cetățeanului despre procesele electorale, pentru că sistemul a descoperit imediat și a blocat orice tentativă de vot multiplu. Orice cetățean a avut acces online, în timp real, la datele privind prezența la vot. Acest sistem informatic va fi aplicat la toate alegerile viitoare, deci și la cele parlamentare din acest an.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Patru zodii primesc un cadou special pe 5 februarie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Stop la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot cash de la bancomate. Dispar aceste ATM-uri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Sprijinul Polonezilor pentru Asistența Militară oferită Ucrainei Scade
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol