Chemată la audieri la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009, Ana Maria Pătru a explicat, într-o scrisoare, că nu a dat curs invitaţiei pentru că fiul ei este „deprimat” de pe vremea când DNA a reţinut-o pentru fapte de corupţie şi a „implorat-o” plângând să nu meargă la Parlament, pentru a nu fi iar „luată”.
„Am scris o scrisoare pentru că am vrut să spun mai mult decât aş fi fost întrebata in comsia respectiva şi pentru că nu vreau să-mi expun coplul la mai mult decât a fost expus până acum”, a punctat Ana Maria Pătru, în emisiunea lui Victor Ciutacu.
Fosta şefă a AEP, vicepreşedinte al Autorităţii la momentul alegerilor prezidenţiale din 2009, a explicat şi de ce presupune că Irina Socol ar fi fost inflitrată de SRI în anturajul său: „Eu am o explicaţie. Oarecum prin natura funcţiei mele aveam contact cu toţi liderii partidelor politice şi presupun că îşi dorea anumite informaţii. Poate Irina Socol voia să afle mai multe de la mine, dar oricum aveau control cei de la SRI. AEP era vizată şi se presupunea că poate influenţa rezultatul alegerilor, dar este neadevărat. (…) Eu am făcut o recomandare comisiei. Am spus că o anumită firmă a câştigat mai multe licitaţii. Verificaţi. Le-am sugerat să cheme mai mulţi oameni din AEP şi de la SIVECO. A fost o recomandare. Nu am învinuit pe nimeni. Când mi-a spus de denunţuri, iniţial am interpretat cererea ei ca pe o dorinţă de a mă ajuta şi pe mine şi pe ea. Încă eram prietenă cu doamna Socol. Nu ştiu ce vorbea ea cu oamenii care m-au arestat. Nu mi-a spus hai să denunţăm şi să scăpăm. M-a întrebat „ştii ceva de x, y sau z?”. Dar nu o să spun numele. (…) Eu am multe înregistrări. Dacă e nevoie, probabil voi pune la dispoziţie acele înregistrări care vor face obiectul dosarului pentru că trebuie să-mi apăr libertatea şi familia”.
*
Fostul preşedinte al AEP Octavian Opriş a declarat săptămâna trecută, în cadrul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că Ana Maria Pătru, vicepreşedinte al instituţiei la vremea respectivă, avea „o afinitate” pentru PDL şi Traian Băsescu, în biroul acesteia existând chiar şi un portret cu fostul preşedinte.
Fostul şefă AEP Ana Maria Pătru arată, în scrisoarea membrilor comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că este „evident” că Autoritatea Electorală Permanentă nu a jucat un rol în determinarea câştigătorului scrutinului. Ea a ţinut să precizeze că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru „altfel decât instituţional” cu persoanele nominalizate de Dan Andronic ca fiind prezente acasă la Gabriel Oprea în seara turului II al prezidenţialelor.
„La acel moment, eu ocupam doar un post de vicepreşedinte AEP. Şeful instituţiei era domnul Octavian Opriş, propus şi susţinut de PSD şi care, conform informaţiilor din presa vremii, era un apropiat al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, şef de campanie al candidatului Mircea Geoană. Opriş nu a semnalat nici atunci, nici mai târziu nereguli în îndeplinirea atribuţiilor AEP legat de alegerile din 2009. Este evident că AEP nu a jucat un rol în determinarea câştigătorului”, a afirmat Ana Maria Pătru.
Ea a susţinut că „nu a comunicat telefonic sau în alt mod cu altcineva din acel grup în seara turului II”.
„Nu m-am întâlnit niciodată într-un cadru altfel decât instituţional, formal, cu cei nominalizaţi de Dan Andronic”, a completat fostul vicepreşedinte al AEP.
Ana Maria Pătru a mai spus că este „suspect” faptul că SIVECO, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP.
„Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor, consider însă că e suspect faptul că SIVECO, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO câştigă aceste licitaţii pentru softuri de numărare a votului şi transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP”, a completat Pătru.
Fostul vicepreşedinte al AEP a precizat că există „suspiciunea rezonabilă” că Irina Socol ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI.
*
În decembrie anul trecut, Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată, în stare de arest la domiciliu, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.
În februarie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ridicarea măsurii de arest la domiciliu, considerând că e suficientă măsura controlului judiciar.
Potrivit fostului vicepreşedinte al AEP, „credinţa sa intimă este că reţinerea şi arestare ei s-au dorit a fi lovituri aplicate PSD şi preşedintelui său, Liviu Dragnea”.