„Scutirea pentru Uz Terapeutic se acordă pentru următoarele substanţe din Lista Interzisă: Glucocorticosteroizi administraţi pe căi sistemice (orală, rectală, intravenoasă sau intramusculară); β-2 agonişti: terbutalina; Hormoni peptidici, factori de creştere şi substanţe înrudite: insulina; Diuretice; Transfuziile intravenoase în regim de urgenţă; Stimulente; β-Blocante. Duphaston-ul este un medicament care nu conţine substanţe cuprinse în Lista Interzisă, prin urmare administrarea lui nu poate conduce la un rezultat pozitiv„, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale Antidoping (ANAD), citat de agenţia Mediafax.
Tototadă, ANAD menţionează că nu a primit nicio solicitare pentru testarea sportivilor din lotul care urma să participe la Universiada din luna iulie de la Kazan, Rusia.
În acest an, sportiva Bârcă Roxana a fost testată, în competiţie, conform planificării ANAD, în 9 februarie, la Campionatul Naţional Seniori şi Tineret – Cupa de Cristal, iar rezultatul a fost negativ. Sportiva nu a solicitat Scutire pentru Uz Terapeutic, adaugă ANAD.
Atleta Roxana Bîrcă a fost depistată pozitiv în urma unui control antidoping care a avut loc după ce a câştigat medalia de aur în cadrul Jocurilor Mondiale Universitare de la Kazan, sportiva precizând că a uitat să declare un medicament pe care îl foloseşte pentru reglarea ciclului menstrual.
Citeşte şi Şoc în atletismul românesc. Medaliata cu aur de la Universiadă a fost prinsă dopată
„Din cauza unor dereglări ale ciclului menstrual, la indicaţia medicului ginecolog, de aproximativ patru-cinci ani, folosesc produsul numit Duphaston. Tratamentul se efectuează lunar, din a 15-a zi a ciclului, timp de zece zile, câte un comprimat pe zi. Metabolitul respectivului medicament este ceea ce a apărut la controlul efectuat în Rusia„, a spus Bârcă, potrivit unui comunicat al Federaţiei Române de Atletism.
Roxana Bârcă a afirmat că atunci când participă la concursuri şi se află sub tratament declară că foloseşte medicamentul respectiv, ea nefiind sancţionată până acum din cauza acestuia. „Dacă mă aflam sub tratament cu respectivul produs, îl declaram la controalele antidoping, mărturie stau formularele de control din anii precedenţi, când proba îmi era prelevată în perioada de zece zile a tratamentului. Dacă nu, nu era necesară o astfel de declaraţie. La Kazan, mă aflam chiar în prima zi a tratamentului, în a 15-a zi a ciclului menstrual. La controlul antidoping, probabil sub efectul bucuriei victoriei, pe fondul oboselii, la lista medicamentelor luate în ultima săptămână, am omis să adaug şi medicamentul care face subiectul acestui caz„, a completat Bârcă.
Medicul lotului naţional de atletism, Vasile Oşean, a precizat că FRA va pune la dispoziţia FISU documentele necesare prin care să se dovedească nevinovăţia Roxanei Bârcă. „Vom pune la dispoziţia FISU documentele necesare pentru a susţine nevinovăţia atletei Roxana Bîrcă, în acelaşi timp solicitând efectuarea probei B, în speranţa unei soluţionări favorabile a acestui caz„, a explicat Oşean.
Federaţia Română de Atletism a fost informată de către Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar (FISU) că Roxana Bîrcă a fost depistată pozitiv cu un metabolit al matasteron. „S-a recoltat proba de urină conform Regulilor antidoping ale FISU, în data de 11 iulie 2013. Proba a fost oferită de către domnişoara Roxana Elisabeta Bîrcă (ROU), participantă şi câştigătoare a medaliei de aur în proba de 5.000 de metri feminin de la Universiada de Vară 2013. Laboratorul acreditat de AMAD din Moscova, Centrul Anti-Doping a primit proba în data de 12 iulie 2013. Proba a indicat prezenţa 18-nor-17b-hidroximetil-2a, 17a-dimetil-5a-androst-13-en-3-on, metabolit al matasteron”, se arată în informarea primită de Federaţia Română de Atletism.
Roxana Bârcă poate solicita analiza probei B, ea urmând să fie suspendată până la finalizarea anchetei. Totodată, sportiva poate încă depune la FISU dovada că se afla sub tratament. „Dacă există o Scutire de Uz terapeutic (SUT), de care FISU nu a fost informat sau orice alt motiv pentru acest rezultat, vă rugăm să informaţi imediat FISU. Sportiva trebuie informată şi considerată ineligibilă (suspendată) până la analizarea cazului. Sportivul sau reprezentantul acestuia pot fi prezenţi la analiza probei B şi, dacă se solicită acest lucru, vom stabili o dată cu laboratorul din Moscova. Analiza probei B trebuie să fie efecuată până cel târziu vineri, 9 august”, potrivit adresei FISU, citată de FRA.
Roxana Bârcă, în vârstă de 26 de ani, a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Jocurile Mondiale Universitarea de la Kazan, la data de 11 iulie, în proba de 5.000 de metri, pe care a încheiat-o cu timpul de 15:39.76 minute, aceasta reprezentând cea mai bună performanţă a sezonului pentru sportiva tricoloră. Pe podium au mai urcat Olga Kolovkina (Rusia, 15:43.77 minute) şi Ayuko Suzuki (Japonia, 15:51.47 minute).