Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va publica în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în T42022, conform legislaţiei în vigoare.
În “lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc în T4 2022. ”Lista ruşinii” este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii.
Companiile de curierat se transformă în agenți ai Fiscului din ianuarie 2023. „Reforma abordează nevoia urgentă de modernizare şi digitalizare a ANAF”
Obligaţiile fiscale pentru T4 2022 sunt aferente perioadei octombrie – decembrie 2022. În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.
Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, regelmentează faptul că aceste obligaţii fiscale trebuiau plătite.
Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform site-ului ANAF.
Sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:
a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;
ANAF va efectua modificări “în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.
Lista poate fi consultată AICI
Anunț important de la ANAF. Cum pot scăpa românii de controalele fiscului
Fiscul nu va mai face, începând de anul acesta, controale inopinate. Contribuabilii vor fi anunțați în prelabil dacă au probleme și li se va acorda timp pentru a intra în legalitate.
Înainte de orice control, toți contribuabilii vor primi o notificare. „Într-adevăr, ANAF-ul a făcut încă un pas spre modernizare și spre a îmbunătăți relația pe care o are cu contribuabilii.
Practic, niciun contribuabil nu va mai intra în inspecție fiscală decât pe baza unei analize de risc, iar în prealabil va primi o notificare de conformare în care i se vor transmite problemele pe care le are.
Citește și Unde se află magazinele în care ANAF vinde marfă confiscată. Rochii de la 4 lei, pantaloni la 8 lei
Fie că e persoană juridică, fie că e persoană fizică, va avea la dispoziție 30 de zile să vină să-și depună declarațiile rectificative sau să-și clarifice problemele pe care le are“, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.
Înainte de orice inspecție ANAF, fiecare contribuabil va parcurge două etape pregătitoare. Dacă respectă recomandările nu va mai fi controlat. „Începând de la 1 ianuarie orice contribuabil va parcurge întâi două etape pregătitoare înainte de a începe inspecția fiscală. Dacă le respectă nu va mai fi controlat niciodată.
Mai întâi, primește notificarea de conformare. Dacă vine și își rezolvă problemele, plătește și își depune declarațiile, nu mai mergem în control. Dacă nu face acest lucru, va primi un aviz de inspecție fiscală.
De la data comunicării avizului de inspecție fiscală până la începerea controlului efectiv, la fel, are posibilitatea să depună declarații rectificative, să-și rezolve situația fiscală și atunci controlul nu va mai avea loc. Dacă nu face nici acest lucru, abia atunci va începe inspecția fiscală generală și va fi controlat.
Prin aceste etape ANAF dă posibilitatea tuturor contribuabililor, persoane fizice sau persoane juridice, care vor să își desfășoare activitatea onest, să nu mai fie controlați niciodată și să-și corecteze erorile care pot să apară în activitatea pe care o desfășoară“, a mai spus șeful ANAF