Ordinul nr. 920/2023, intrat în vigoare pe 28 iunie 2023, stabilește că Persoanele Fizice cu Averi Mari (PFAM) sunt cei care dețin averi estimate la peste 25 de milioane de euro, conform datelor deținute de ANAF. Evaluarea averilor acoperă bunuri imobile, mobile și active financiare, iar grupul PFAM include și soții/soțiile acestora, precum și rudele de până la gradul al doilea.
Conform economiștilor de la EY, care au analizat recent clarificările făcute de ANAF, „prin Ordinul nr. 920/2023, care a intrat în vigoare pe 28 iunie 2023, Persoanele Fizice cu Avere Mare (PFAM) sunt rezidenții fiscali din România care dețin o avere estimată la peste 25 de milioane euro. Evaluarea averii se bazează pe datele deținute sau obținute de ANAF și cuprinde bunuri imobile, bunuri mobile și active financiare”. În acest context, ANAF va notifica persoanele care îndeplinesc criteriul de avere, oferindu-le detalii despre estimarea bunurilor lor.
ANAF intenționează să folosească un nou instrument, un chestionar detaliat, pentru a colecta informații suplimentare despre averile mari. Chestionarul va ajuta autoritatea fiscală să înțeleagă mai bine fluctuațiile averii, tipurile de investiții și datoriile contribuabililor. De asemenea, ANAF va analiza planurile de investiții viitoare ale acestora și gradul de încredere pe care îl au în instituție.
Economistul explică: „Grupul persoanelor fizice cu averi mari include aceste persoane și se extinde la soți/soții și rude/afini până la gradul al doilea, iar ANAF va notifica persoanele care fac parte din acest grup, oferind detalii despre criteriul de avere îndeplinit și elementele patrimoniale estimate.”
Pe lângă această abordare proactivă, ANAF a identificat un risc de neconformare în rândul unor persoane fizice cu averi mari, finalizând acțiuni de verificare ce au adus la bugetul de stat aproximativ 76,89 milioane de lei. Aceasta subliniază efortul ANAF de a îmbunătăți colectarea impozitelor și de a asigura o mai bună conformare fiscală în rândul celor mai bogați contribuabili ai României.
Citeşte şi: Veste bună, cine scapă de anularea dobânzilor şi penalităţilor pentru datoriile la stat