Această schimbare vine ca urmare a unei analize a practicii controalelor fiscale, care a arătat că utilizarea cuvântului „Invitație” putea duce la imposibilitatea de a aplica sancțiuni penale în cazurile în care contribuabilii refuzau să prezinte documentele cerute de inspectorii antifraudă ai ANAF.
„Din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ”Invitație”, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală în temeiul art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 241/2005)”, se arată în referatul de aprobare al modificării, potrivit Profit.ro.
Această schimbare devine necesară pentru a respecta cerințele legale, deoarece articolul 4 din Legea nr. 241/2005 prevede sancțiuni clare pentru refuzul de a prezenta documentele solicitate de autoritățile fiscale.
„Articolul 4 din Legea sus-amintită prevede că refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 1 an la 6 ani.”, se mai arată în document.
În plus, ANAF a explicat că decizia de a înlocui „Invitația” cu „Somația” este susținută și de practică, pentru a evita erorile în aplicarea legislației.
„La nivelul DGAF există soluții de clasare comunicate de organul de urmărire penală motivate de faptul că nu s-a uzitat și comunicat contribuabililor în cauză documentul intitulat ”Somație”, nefiind astfel întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute la art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru acest considerent”, a precizat ANAF în documentul oficial.
De asemenea, instituția a subliniat că modificările aduse documentelor emise sunt în concordanță cu reglementările existente și asigură o practică unitară la nivelul organelor de control fiscal, documentul „Somație” fiind reglementat și prin ordinul președintelui ANAF nr. 3711/2015 privind modelul și conținutul formularelor și documentelor utilizate în activitatea de inspecție fiscală. În același timp, ca urmare a recomandării Direcției generale de legislație Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale și contabile din cadrul Ministerului Finanțelor au fost modificate instrucțiunile de completare a documentelor „Invitație” și „Somație”, în sensul inserării, în cuprinsul instrucțiunilor de completare și utilizare, a precizărilor art. 6 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare: „Ori de câte ori organul fiscal trebuie să stabilească un termen pentru exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații de către contribuabil/plătitor, acesta trebuie să fie rezonabil, pentru a da posibilitatea contribuabilului/plătitorului să își exercite dreptul sau să își îndeplinească obligația. Termenul poate fi prelungit, pentru motive justificate, cu acordul conducătorului organului fiscal”.