ANAF a descins la mai multe firme de curierat care colaborează cu aplicații populare de livrare a mâncării, precum Glovo, Tazz și FoodPanda, unde au fost constatate practici ilegale cu privire la plata angajaților.
În Târgu Jiu, o societate ponta curierii cu mai puține ore de muncă decât prestau efectiv, pentru a reduce costurile cu contribuțiile salariale. Pe lângă acest lucru, inspectorii ANAF au descoperit inclusiv retrageri nejustificate de fonduri.
„Totodată, inspectorii au mai descoperit că reprezentantul societății verificate retrăsese nejustificat peste 500.000 lei din casieria unității”, transmite ANAF.
Citește și : ANAF impune noi obligații românilor care obțin venituri din chirii. Măsurile pe care vor trebui să le respecte
Neregulile nu s-au limitat la o singură firmă. Un alt operator economic din București, care activează în același domeniu, nu a declarat și nu a plătit taxele obligatorii pentru sute de mii de ore lucrate de curieri.
„De asemenea, un operator economic din București, din același domeniu de activitate, nu a calculat și nu a declarat contribuții salariale, respectiv impozit pe venit, CASS (sănătate), CAS (pensii) și contribuție asiguratorie muncă, pentru 128.461 de ore lucrate”, mai comunică ANAF.
Citește și : S-au trezit fără bani pe cardul Revolut chiar înainte de Paşte. ANAF nu iartă nimic!
În urma acestor controale, statul a fost prejudiciat cu o sumă uriașă. Instituția anunță că a stabilit obligații fiscale suplimentare de plată care depășesc 3,7 milioane de lei.
„În cele două cazuri, inspectorii ANAF au stabilit obligații fiscale suplimentare de plată la bugetul consolidat al statului de peste 3,7 milioane de lei, reprezentând contribuții aferente veniturilor din salarii, TVA și impozit pe veniturile din alte surse.
DGAF reamintește contribuabililor obligația de a respecta normele fiscale și contabile, subliniind importanța înregistrării corecte și la timp a tuturor operațiunilor economice”, se mai arată în comunicatul ANAF.