Administratia Finantelor Publice a emis pana la 15 septembrie 2014 deciziile de impunere anuala pentru veniturile realizate de români, aferente anului 2013, scrie avocatnet.ro.
Pentru a stabili diferentele de impozit si contributii sociale, Fiscul emite mai multe tipuri de decizii de impunere, in functie de situatia fiscala a fiecarui contribuabil. Acestea pot fi emise pe baza datelor din declaratiile privind veniturile realizate si a celorlalte informatii existente in evidenta fiscala:
Citeşte şi Ministerul Finanţelor: Deficitul bugetului general consolidat rămâne la 2,2%
Formularul 250 – Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice;
Formularul 251 – Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din strainatate de persoanele fizice;
Formularul 630 – Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, in urma procesarii formularelor 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania” depuse pentru veniturile anului 2013 au au fost emise, conform CECCAR Bihor, 18.924 de decizii rezultand:
Citeşte şi Gigi Becali, executat de FISC pentru datorii de 7 milioane de euro
9.787 de decizii cu diferente de impozit de plata in valoare de 13.649.208 lei,
2.208 de decizii cu diferente de impozit „zero” si
6.929 de decizii cu diferente de impozit de restituit in valoare de 2.664.154 lei.
Cum se platesc diferentele de impozit?
Sumele de plata stabilite de ANAF prin deciziile de impunere anuala trebuie achitate de contribuabili in maximum 60 de zile de la comunicarea deciziilor, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere.
Potrivit art. 44 din Codul de procedura fiscala, actul administrativ fiscal se comunica prin remiterea acestuia contribuabilului/imputernicitului, daca se asigura primirea sub semnatura a actului administrativ fiscal sau prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
Actul administrativ fiscal poate fi comunicat si prin alte mijloace cum sunt fax, e-mail sau alte mijloace electronice de transmitere la distanta, daca se asigura transmiterea textului actului administrativ fiscal si confirmarea primirii acestuia si daca respectivul contribuabil a solicitat expres acest lucru.
In cazul in care comunicarea actului administrativ fiscal nu a fost posibila prin modalitatile prevazute mai sus aceasta se realizeaza prin publicitate. Comunicarea prin publicitate se face prin afisarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. In cazul actelor administrative emise de organele fiscale ale autoritatilor administratiei publice locale, afisarea se face, concomitent, la sediul acestora si pe pagina de internet a autoritatii administratiei publice locale respective. In lipsa paginii de internet proprii, publicitatea se face pe pagina de internet a consiliului judetean.
In toate cazurile, actul administrativ fiscal se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.
Actul administrativ fiscal produce efecte din momentul in care este comunicat contribuabilului sau la o data ulterioara mentionata in actul administrativ comunicat. Daca nu a fost comunicat potrivit regulilor mentionate, actul administrativ fiscal nu este opozabil contribuabilului si nu produce niciun efect juridic.
Atentie! Contribuabilii care nu achita diferentele de plata in termen de 60 de zile vor trebui sa plateasca in plus dobanzi si penalitati de intarziere. Mai exact, Codul de procedura fiscala stabileste ca nivelul dobanzii este de 0,03% si se calculeaza pe fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. In ceea ce priveste penalitatile de intarziere, nivelul acestora este de 0,02% pe fiecare zi de intarziere.
Ce se intampla cu diferentele de impozit de restituit?
Conform CECCAR Bihor, diferentele de impozit de restituit (diferente stabilite in minus) rezultate din deciziile de impunere anuale, se restituie dupa compensare cu obligatiile curente, cu prioritate prin virament in contul bancar a persoanelor respective, in termen de cel mult 60 zile de la data comunicarii, astfel:
diferentele de impozit pe venit de restituit mai mici de 5 lei inscrise in decizia de impunere anuala sau ramase dupa compensarea cu eventualele debite neachitate, dupa caz, raman in evidenta fiscala spre a fi compensate cu datorii viitoare. Aceste sume se restituie in numerar, numai la solicitarea contribuabilului, sau atunci cand, cumulat, sumele de restituit depasesc limita mentionata
diferentele de impozit pe venit de restituit cuprinse intre 5 lei inclusiv, si 150 lei se restituie prin mandat postal. In acest caz, contribuabilii nu trebuie sa se deplaseze la unitatea fiscala, pentru incasarea sumelor. Suma de restituit se achita persoanei, la domiciliul acesteia, de catre lucratorii postali, iar in cazul in care persoana respectiva nu este gasita la domiciliu, suma se ridica de la oficiul postal.
diferentele de impozit de restituit mai mari de 150 lei inclusiv, se restituie in numerar. Restituirea in numerar a diferentelor de impozit mai mari de 150 lei inclusiv se face de unitatile de trezorerie la data comunicata contribuabililor prin instiintarea de restituire, conform programarii. In cazul in care contribuabilii nu se prezinta la data comunicata, reprogramarea se face de catre unitatea fiscala de domiciliu, la solicitarea acestora.